10 semne că ești un părinte prea dur

Toți părinții au dileme atunci când vine vorba de disciplinarea celor mici. Câteodată unele soluții sunt bune, alteori pot fi prea dure. Iată 10 semne că ești un părinte prea strict:

parinte-dur

 foto părinte dur Shutterstock

Ai prea multe reguli

Când le impui prea multe reguli copiilor tăi, le va fi foarte greu să țină cont de toate sau chiar ție îți fa fi greu să le ai în vedere tot timpul. Specialiștii psihologi recomandă să păstrezi un număr mai mic de reguli, însă să le iei mereu în vedere atunci când sunt încălcate. De asemenea, stabilește și consecințele necesare pentru fiecare regulă impusă.

Amenințările tale sunt exagerate

Când ești nervoasă este foarte ușor să îți ameninți copilul că îi vei distruge toate jucăriile sau că îl vei da afară din casă, de exemplu. Însă dacă el spune 'bine' nu ai ce să faci decât să dai înapoi, iar acest comportament nu face decât să întărească atitudinea copilului.

Îi bați la cap în permanență

Un părinte este văzut ca prea strict dacă tot timpul nu face decât să-și bată copiii la cap, să le reamintească ce au de făcut sau să-i urmărească la orice pas. Nu uita să îi și înveți lucruri noi și să petreceți timp distrându-vă împreună.

Când copilul nu îți spune ce simte

Un copil poate să facă ceea ce îi spune un părinte, însă dacă te exclude din universul său, înseamnă că ești un părinte prea dur. Este important ca micuțul tău să știe că poate vorbi cu tine în siguranță despre ceea ce îl sperie sau îi displace.

Ești prea rece

Nu este o problemă majoră să fii o mamă dură – în limitele normale –, ci problemele mai mari apar atunci când tu nu ești și deschisă emoțional către copiii tăi.

Le interzici totul copiilor tăi

Când nu ești de acord cu un comportament al lor, nu ar trebui să le interzici să facă orice. Ci spune-le copiilor tăi ce nu ți-ai dori să se întâmple (de exemplu îți este teamă că se vor lovi făcând un anumit lucru) și lasă-i pe ei să ia această decizie. Nu uita să menționezi și consecințele – spre exemplu, pe viitor îi vei urmări cu mai multă atenție din cauza acestor griji.

Doar tu faci asta

Este important să discuți și cu alți părinți cu copii de vârste apropiate. Dacă afli că tu ești singura mamă ce face un anumit lucru – sau care le interzice un anumit lucru copiilor săi – s-ar putea să fii un părinte prea dur.

Nu le acorzi destul timp

Atunci când le spui copiilor să facă ceva anume, mai ales dacă este vorba de un lucru dificil, nu-i lăsa doar de capul lor, ci fii alături de ei ca pe viitor să se descurce și fără ajutorul tău, fără să le fie teamă că vor greși.

Lași impresia că dragostea ta este condiționată

Nu ar trebui să-i spui copilului tău că îl iubești doar atunci când ia note mari sau când își face curat în cameră, altfel va înțelege că doar atunci este dorit în familie și nu când se întâmplă să facă și rele.

Nu îi acorzi șansa să își spună punctul de vedere

Regulile sunt importante pentru un copil, ca acesta să crească disciplinat și ascultător. Însă dacă te impui de fiecare dată și el nu are ocazia să își exprime părerea, e un semn că ești un părinte prea dur.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii