Ziua Mondială a Mediului. Tema din acest an – “Poluarea mediului”

Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului se serbează la nivel mondial, în fiecare an, pe 5 iunie. Scopurile evenimentului sunt: de conștientizare a pericolului în care se află mediul înconjurător, de stimulare a desfășurării de activități pentru protecția mediului, de sensibilizare a factorilor de decizie politico-administrativă în scopul organizării după principii ecologice a vieții comunităților.

Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu' al Națiunilor Unite. Acest program încurajează popoarele să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare.

Aflată la cea de-a 45 ediție anul acesta, sărbătoarea a devenit una dintre cele mai importante platforme de comunicare a temelor de mediu, fiind celebrată în peste 100 de țări.

Acțiunile prilejuite de Ziua Mondială a Mediului, găzduite, în 2019, de Republica Populară Chineză

Conform www.unenvironment.org, anul acesta, evenimentul de mediu este găzduit de Republica Populară Chineză. În fiecare an, Ziua Mondială a Mediului este organizată în jurul unei teme din agenda UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu). Tema pentru anul 2019  tratează o problemă majoră, cu care se confruntă toate statele lumii, „Poluarea aerului'.

Citeste si Cum ne protejăm tenul de poluarea urbană?

China a realizat progrese uriașe în problema poluării aerului, experiența acestei țări în gestionarea mediului înconjurător fiind de referință pentru statele în curs de dezvoltare. Prin aceste acțiuni, China va arăta lumii realizările obținute în asigurarea unui mediu înconjurător curat.

Directorul executiv al UNEP, Joyce Msuya, a lucrat patru ani în China și are propria sa experiență legată de îmbunătățirea calității aerului. “Am trăit în Beijing între anii 2011-2014. Am văzut cu propriii mei ochi cum guvernul chinez a jucat un rol important în preîntâmpinarea poluării pulberilor în suspensie PM2,5. China are un teritoriu vast și condiții diversificate, dar a bifat progrese remarcabile în a face față poluării aerului“, a declarat Msuya.

Oficialul UNEP a arătat că reușita Chinei se bazează pa mai multe aspecte. În primul rând, statul chinez s-a angajat în educarea cetățenilor în ce priveşte protecția mediului. Apoi, guvernul a adoptat măsuri concrete pentru a urmări evoluția activităților de protecție a mediului și pentru a asigura adoptarea de acțiuni suplimentare de către autoritățile regionale și cetățeni. Nu în ultimul rând, statul a elaborat și a aplicat politici pentru dezvoltarea verde a industriei grele, pentru promovarea retehnologizării industriei și utilizarea de energii curate.

Citeste si Poluarea te rideaza prematur

Evenimente prilejuite de Ziua Mondială a Mediului în România

La noi în țară, Ziua Mondială a Mediului va fi marcată de activități specifice în majoritatea orașelor. La Sibiu, spre exemplu, Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 marchează această zi printr-un eveniment inedit: bursa de plastic. Pentru a încuraja reciclarea plasticului și a diminua folosirea lui excesiva, organizatorul invită sibienii să aducă plastic de orice fel pentru care vor primi în schimb monede suvenir SibCoin sau răsaduri.

Conform www.turnulsfatului.ro, evenimentul are loc pe platforma Sălii Polivalente Transilvania din Sibiu, miercuri, 5 iunie 2019, între orele 09 si 18.

„Ratele de schimb' sunt următoarele:

– o pungă de plastic … plină cu plastic = 1 SibCoin sau 10 răsaduri la alegere

– două pungi de plastic … pline cu plastic = 1 SibCoin ȘI 15 răsaduri la alegere

– trei pungi de plastic … pline cu plastic = 2 SibCoin ȘI  25 răsaduri la alegere

– patru pungi plastic … pline cu plastic = punguța cu 4 SibCoin ȘI 30 răsaduri la alegere

Citeste si Reţete cosmetice şi tratamente din medicina ayurveda

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Stiri