Ziua Internațională a Bărbatului. Când o celebrăm și care este semnificația ei

Anual, pe 19 noiembrie, se celebrează Ziua Internațională a Bărbatului. Scopul acestei sărbători este concentrarea atenției pe sănătatea persoanelor de sex masculin, pe promovarea egalității între sexe și pe prezentarea unui model masculin demn de urmat. 

Ziua Bărbatului este ocazia perfectă pentru a sărbători realizările și contribuțiile bărbaților în comunitate, căsătorie și familie. Este momentul ideal pentru a evidenția discriminarea față de bărbați și băieți.

Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată, în anul 1999, în Trinidad și Tobago. Evenimentul este celebrat în peste 60 de state, printre care India, China și Statele Unite. În România, a fost declarată pe data de 19 noiembrie.

Ce temă are, în 2019, Ziua Internațională a Bărbatului

În fiecare an, coordonatorii mondiali sugerează o anumită temă pentru Ziua Internațională a Bărbatului. În 2019, tema este “Faceți o diferență pentru bărbați și băieți”. Această temă face referire la necesitatea de a valoriza sexul masculin și la necesitatea de a veni în ajutorul persoanelor care contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și la asigurarea bunăstării bărbaților.

Temele din anii anteriori au fost: pacea, în 2002; sănătatea bărbaților, în 2003; vindecarea și iertarea, în 2007 ; modele pozitive, în 2009; viitorul copiilor noștri, în 2010.

Istoricul Zilei Bărbatului

Încă din anii 1960 a existat solicitarea pentru o zi internațională a bărbatului. În anul 1968, jurnalistul american John P. Harris a scris un editorial în care prezenta lipsa unui echilibru în sistemul sovietic, deoarece se promova o zi internațională a femeilor, însă nu exista și o zi a bărbaților muncitori. Jurnalistul a subliniat faptul că lipsa unei egalități între femei și bărbați la acest capitol poate însemna un defect important al sistemului comunist. El a prezentat întotdeauna truda bărbaților care nu era recompensată, concluzionând: aceasta mi se pare a fi o discriminare ilegală și o inegalitate de rang'.

Ziua Bărbatului nu trebuie confundată cu Ziua Tatălui, care este marcată pe 13 mai.

Citeste si

Poveștile de iubire ale lui Clody Bertola, demne de filmele hollywoodiene

Drama care i-a marcat copilăria marelui actor Sebastian Papaiani

Raluca Moianu, despre creșterea fiicei sale Mara: „Nu e ușor să fii părinte singur'

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri