Ziua Iei se sărbătorește anual, începând cu 2013, pe data de 24 iunie. Ziua Universală a Iei celebrează atât un reper identitar, piesa principală a costumului popular românesc – ia, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Ziua Universală a Iei a luat naștere la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din 48 de ţări.
Ia a stârnit admirația artiștilor români, dar și internaționali. Pictorul Henri Matisse a reprodus-o în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
În mai multe orașe din România sunt organizate manifestări artistice care să marcheze această zi importantă.
În București, are loc Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București' 2019. Evenimentul debutează vineri, 21 iunie, cu parada costumelor populare. În Parcul Izvor au loc, în perioada 21-23 iunie, un târg de meșteșuguri și produse autohtone, spectacole de folclor, ateliere de creație pentru copii, o zonă de folclor reinterpretat și două spații gastronomice.
Pe parcursul celor 3 zile, pe scena festivalului, vor urca ansambluri din China, Serbia, Slovacia, Republica Macedonia de Nord și Ucraina, care îşi vor prezenta costumele, coregrafia și ritmurile, dar şi artişti români precum Orchestra Națională „Valahia', condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă, Gheorghe Zamfir, Damian Drăghici, Petrică Mâțu Stoian, Cornelia și Lupu Rednic, Margareta Clipa, Aneta Stan, Ștefania Rareș, Gheorghe Turda, Matilda Pascal Cojocărița, Floarea Calotă, Maria Dragomiroiu, Dinu Iancu Sălăjanu, Monica Anghel, Luminița Anghel, Nico, Paula Seling.
Ca în fiecare an, pentru copii au fost amenajate două zone speciale, acolo unde sunt invitați să participe la ateliere de creație cu teme inspirate din arta populară românească, deschise zilnic, în intervalele 10:00 – 14:00 și 16:00 – 19:00.
La Galați, Centrul Cultural “Dunărea de Jos” Galați organizează, în perioada 21-23 iunie, “Târgul Meșterilor Populari” şi a treia ediţie a “Festivalului Iei la Dunărea de Jos – PoveștIE”, manifestări ce se vor derula pe Aleea pietonală din zona “P”-urilor (prelungirea Domnească).
Târgul Meșterilor Populari de la Galaţi reuneşte, şi în acest an, meşteri populari şi artizani din cele mai importante zone etnofolclorice: Ilfov, Prahova, Vrancea, Iaşi, Suceava, Argeş, Neamţ, Brăila, Maramureş, Republica Moldovei şi Galaţi. În cele trei zile, cât va dura târgul, gălăţenii le vor putea admira meșteșugul, vor putea cumpăra obiecte lucrate manual, dar vor avea şi ocazia să urmărească spectacolele organizate cu acest prilej.
Citeste si Cristina Chiriac: Mi-aș dori să pot învăța pe toată lumea să iubească ia românească'
Pe 23 iunie, tot în zona P-urilor, va avea loc a treia ediţie a “Festivalului Iei la Dunărea de Jos – PoveștIE”. Evenimentul va începe la ora 11,00 şi va cuprinde şezători şi ateliere de lucru, demonstraţii meşteşugăreşti, expoziţii de pictură şi de obiecte tradiţionale, Târgul meşterilor populari, spectacol folcloric şi concursul “Cea mai frumoasă ie”.
Locuitorii municipiului Mediaș sunt așteptați în data de 23 iunie, de la ora 10, la Hanul Greweln, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Universale a Iei. În program au fost incluse spectacole susține de Ansamblul Purtata' Mediaș, Florile Târnavei, Andrei Bucur, Virgil Suciu și Sorin Poclitaru. De asemenea, pe parcursul zilei vor fi organizate mai multe ateliere de creație.
Muzeul ASTRA organizează, în perioada 21-23 iunie, evenimentul ,,Ziua Universală a Iei', ediția a VI-a. Cei interesați pot vizita târgul de ii și obiecte tradiționale, pot face plimbări cu Biciclete Cochete, pot admira expoziția ,,MAIESTRIA, WOW – expoziție de cămăși cusute cu pasiune'. De asemenea, se organizează ateliere pentru părinți și copii, ora de joacă sau concursul ,,Cea mai frumoasă ie în familie'.
Intrarea în muzeu va fi liberă sâmbătă și duminică (22 – 23 iunie 2019) pentru toți cei care poartă ie. Duminică, după săvârșirea Sfintei Liturghii, vizitatorii pot să participe la Hora de Sânziene, pe poiana bisericii din Bezded.
Muzeul de Artă Populară Constanța marchează Ziua Internațională a Iei pe 23 și 24 iunie, printr-o manifestare culturală organizată pe platoul din fața instituției de cultură. Între orele 9.00-20.00, vizitatorii pot admira o impresionantă colecție de costume populare, precum și frumoasa ie gorjeană din perioada interbelică.
Foto: Vlad Chirea