IA ROMÂNEASCĂ – PASĂRE MĂIASTRĂ. Cum a fost la evenimentul organizat de revista Avantaje, care a celebrat cea mai importantă piesă a portului popular

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Pe 24 iunie, celebrăm Ziua Internațională a Iei. Revista Avantaje a marcat în avans această sărbătoare prin organizarea evenimentului “Ia românească – Păsăre măIAstră”, găzduit de galeria Galateca. 

Pe 19 iunie, galeria Galateca a devenit neîncăpătoare pentru câteva ore, zeci de persoane îmbrăcate în ie călcându-i pragul. Principală piesă a portului tradițional românesc a fost purtată cu mândrie de invitați de toate vârstele, de la cei mai mici, care au făcut deliciul celor prezenți, până la cei mai mari.

Iulia Gorneanu ne-a spus fascinanta poveste a iei românești

Evenimentul s-a bucurat de prezența reputatului jurnalist Marius Tucă și a îndrăgitei actrițe Rodica Mandache. Florentina Mușat, redactor-șef al revistei Avantaje, ne-a introdus în atmosfera evenimentului, în timp ce Iulia Gorneanu, cu glasu-i blând și cu licăre de bucurie în ochi, ne-a spus fascinanta poveste a iei românești.

Iulia Gorneanu este Doctorand al Facultății de Litere din Universitatea București, este colecționar și o creatoare nonconformistă, curator de expoziții și proiecte culturale, promotor al valorilor tradiționale și al unui stil vestimentar ce aduce în atenție personalitatea Reginei Maria. Totodată, este câștigătoarea trofeului FEMEIA ANULUI 2018 la categoria PROMOVAREA IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI ȘI A VALORILOR TRADIȚIONALE și ne-a făcut onoarea să apară pe coperta ediției din iunie 2019 a revistei Avantaje.

Ia românească, coborâtă din tradițiile și poveștile unui neam întreg, poartă în altițele de pe mâneci râurile, încrețul, bibilurile ori cheițele de încheiere, hierofanii fascinante ale credinței și statorniciei. Desenul ei străvechi dintr-o singură bucată de pânză în formă de cruce, cu o deschizătură în partea de sus, forma sa prelungită din simbol în simbol, aduce a troiţă sau a talisman din vremurile de început ale creştinismului.

Iar frumuseţea născută în borangicul ei este o lume în sine. O lume în care totul e semn. Sunt înscrise acolo semne ale tuturor evenimentelor mari din viaţa unui om, ale vieţii şi ale morţii, semnele bucuriei şi ale tristeţii, ale Soarelui şi Lunii, ale nunţii, ale naşterii, ale lui Dumnezeu. Linii-simboluri realizate din mii de împunsături de ac: crucea dublă, steaua, coada de cal, linia fără început, apa, soarele.

Printre multitudinea de informații pe care Iulia ni le-a împărtășit s-au aflat și acelea referitoare la mesajele pe care iile le transmiteau înainte vreme. Astfel, odinioară, puteai “citi” pe ii trecutul, dar și planurile de viitor ale purtătoarelor lor. Cu alte cuvinte, modelele țesute pe iile fetelor și femeilor vorbeau despre faptul că ai de-a face cu o fată mare, cu o văduvă care nu mai vrea să se recăsătorească sau cu o văduvă care intenționează să-și refacă viața.

Toate pozele de la eveniment pot fi vazute AICI

Mari designeri ai lumii și vedete internaționale, îndrăgostiți de ia românească

Ia a fost purtată timp de secole de femeile de orice vârstă, ea cade perfect şi pe silueta firavă a unei fetiţe şi pe liniile ferme ale unei femei în floarea vârstei, iar frumusețea ei măiastră a devenit faimoasă în lume prin geniala denumire şi reprezentare pe care i-a oferit-o pictorul francez Henri Matisse: la blouse roumaine, fiind reinterpretată ulterior şi de marii designeri Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier sau Oscar de la Renta.

Nici vedetele internaționale nu au rămas indiferente în fața frumuseții piesei vestimentare cu origini românești. Halle Berry, Emma Whatson, Katie Holmes, Kate Moss şi Taylor Swift sunt doar câteva dintre starurile care au fost văzute purtând ie, atât în viața de zi cu zi, cât și la evenimente publice. Iar celebra Adele a purtat o ie într-un pictorial din revista Vogue.

Video: Alexandru Grigore

Foto: Vlad Chirea

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Alte video-uri