Am fost acasă la primul judecător-robot al lumii! În Estonia, cele mai simple procese civile sunt tranșate de inteligența artificială. „Doar 10% din cazuri sunt contestate de om”

Autor: Andreea Archip

Vinerea trecută, Estonia, o țară cu o populație de doar 1,3 milioane de oameni, cât trei județe românești, a fost preferată României ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU. O vizită la Tallinn, capitala statului baltic, ne spune de ce. 

Unul dintre secretele oricărei societăți umane, scria marele filosof David Hume, este acela că 'puterea se găsește în mâinile celor guvernați'. Dacă oamenii realizează constant că ei reprezintă sursa puterii, niciun guvern, parlament sau sistem juridic nu-și poate face de cap.

Ce se întâmplă însă când oamenii decid, la modul cel mai concret, să cedeze o parte a puterii lor nu judecătorilor, ci roboților?

La Tallinn, 30.000 de procese civile cu miza de sub 6.400 de euro sunt rezolvate de robot

primul judecător-robot al lumii

Acest pas se petrece încet, încet în Estonia, unde cele mai simple procese civile, cu miză de sub 6.400 de euro, sunt decise de un sistem de inteligență artificială. Anual, 30.000 de astfel de spețe sunt judecate de un robot cu o interfață umană prealabilă. Libertatea este prima redacție din România care a trimis un jurnalist ca să relateze despre dosarele judecătorești în care sentința e pronunțată de robot.

Odată cu cele 30.000 de cazuri rezolvate de inteligența artificială, asistăm la o schimbare de paradigmă mult mai profundă decât aceea de a decide în cazuri de datorii neachitate, divorțuri sau contracte nerespectate. Căci e doar începutul. Specia dominantă a planetei testează cedarea unei părți din privilegiul discernământului său, din puterea de a împărți lucrurile în 'drepte' și 'nedrepte' către inteligența artificială.

Am discutat cu cei din miezul acestei schimbări, una pe care nici măcar estonienii, locuitorii celei mai de succes țări europene în materie de digitalizare, nu au anticipat-o că va produce mutații atât de adânci.

Citește continuarea pe www.libertatea.ro

Vezi şi care sunt țările baltice și capitalele lor!

Citeşte şi locuri de vizitat în Estonia – cele mai apreciate destinații de vacanță!

Vezi şi ce este inteligenţa artificială!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse