Ziua Eroilor. Ce semnifică și ce manifestații au loc cu prilejul acestei zile
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/06/Ziua-Eroilor.png)
Anual, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, se sărbătorește Ziua Eroilor, sărbătoare națională închinată celor ce au murit în timp ce serveau forțele armate. Anul acesta, Ziua Eroilor este celebrată pe 6 iunie.
Ziua Eroilor pică în aceeași zi cu Înălțarea Domnului în urma unei hotărâri a Sfântului Sinod din 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.
În timpul comunismului, Ziua Eroilor a fost stabilită pentru data de 9 Mai, după care s-a revenit la data inițială. În toate bisericile din țară și străinătate, în această zi se face pomenirea eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă. Ziua Eroilor 2019 amintește de cei peste 330.000 de militari români care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.
Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor
De Ziua Eroilor, în toate bisericile se trag clopotele la ora 12.00. În majoritatea instituțiilor publice, dar și în unitățile de învățământ se vor ține momente de reculegere. Vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane în mai multe orașe ale țării, după următorul program:
București, începând cu ora 10:00, la Cimitirul Israelit Filantropia. La ora 12:00, la: Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I; Monumentul eroilor militari căzuți în misiune din Parcul Tineretului; Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare Carol I; Cimitirul militar din Ghencea; Cimitirul Eroilor Revoluției;
La ora 15:00, în Popești Leordeni, va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și flori la Monumentul și Biserica Eroilor Martiri Timișoreni;
La Târgu Jiu, la Cimitirul Internațional Al Eroilor, locul unde își dorm somnul de veci soldați români, germani, austro-ungari și sovietici; 11:50-12:00 – Întâmpinarea persoanelor oficiale; 12:00 – Păstrarea unui moment de reculegere în memoria eroilor neamului; Intonarea Imnului de Stat al României, Slujba de pomenire; 12:00 – Intonarea Imnului Eroilor; Depuneri de flori și coroane la mormintele eroilor; Defilarea Gărzii de Onoare;
La Câmpia Turzii, la 12:00 – deschiderea manifestărilor va avea loc la Troița Martirilor Neamului Românesc; Semnal de atențiune; Marș de întâmpinare, intonarea Imnului de Stat al României – în fața primăriei Municipiului Câmpia Turzii; 12:25 – Depunerea oficială de coroane;
La Cluj Napoca, la 12:00 – Ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Calea Turzii (mun. Cluj Napoca); Cimitirul Eroilor din Muntele Rece (comuna Măguri Răcătău); Monumentul Rezistenței Anticomuniste (mun. Cluj Napoca); Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan (cimitirul Someșeni); Troița de pe Feleac (comuna Feleacu).
La Bacău, începând cu ora 12.00, va avea loc simpozionul dedicat Zilei Eroilor, în sala mare a Cercului Militar Bacău. A doua zi, pe 7 iunie 2019, începând cu ora 12.00, în Parcul Unirii-1 Decembrie 1918, se va desfășura un ceremonial militar şi religios de comemorare a eroilor, cu depunere de coroane de flori la Crucea ridicată în memoria acestora.
De menționat că depuneri de coroane de flori vor avea loc și la cimitirele și monumentele comemorative dedicate ostașilor români din Armenia, Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Germania, Franța, Federația Rusă, Polonia, Slovacia, Republica Moldova, Slovenia și Ungaria. Evenimentele din afara granițelor țării sunt posibile cu ajutorul reprezentanțelor diplomatice ale României.
Citeste si
De unde vine numele Mânăstirii Pasărea
Mănăstiri din România unde poți găsi izvoare tămăduitoare
Tradiții de Înălţarea Domnului. Se spune că oamenii care mor în această zi ajung direct în Rai
Sursa foto: libertatea