Zi liberă plătită pentru cei care se vaccinează anti-COVID

În încercarea de accelerare a procesului de vaccinare anti-COVID, guvernanții iau o nouă măsură legislativă. Asigură câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin.

Legea a fost promulgată și se aplică în cazul angajaților din sistemul public și privat, precum și pentru elevi și studenți. Excepție fac persoanele Ziua liberă se acordă la cerere, pe baza adeverinței de vaccinare.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti', se precizează în actul normativ. În plus, și părinții care își însoțesc copiii la vaccin primesc o zi liberă. „Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, stipulează legea.

România, pe ultimele locuri

Această măsură este o nouă încercare a Guvernului de a accelera procesul de vaccinare în România. Unul dintre cele mai recente grafice ale nivelului de vaccinare în Europa arată că România este pe a 3-a poziție de la coada clasamentului, alături de Rusia și Bulgaria, care ocupă ultimele poziții. Pe primele trei poziții se află Malta, Islanda și Regatul Unit.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia', mai apare precizat în lege.

Citește și: Valul 4 e mai aproape decât ne așteptam

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri