Valul 4 este mai aproape decât ne putem imagina. Medicii trag un semnal de alarmă asupra zonelor predispuse

Pandemia de coronavirus este departe de a se termina. Din păcate, valul 4 deja s-a instalat în Europa, iar țara noastră va fi afectată mai repede decât ne așteptam. Medicii trag un semnal de alarmă asupra zonelor în care se va resimți cel mai mult valul 4.

Cazurile de infectare vor fi numeroase în mediul rural și în cazul celor care au avut boala și consideră că sunt imunizați. În România, numărul infectărilor cu tulpina Delta nu este mare, însă OMS anunță că vor crește considerabil peste tot.

Potrivit medicului Cristian Oancea de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş' din Timişoara, România nu va fi ocolită de valul 4, iar acesta va lovi în zonele rurale, unde populația nu s-a vaccinat. Nici românii care au făcut COVID-19 și se bazează pe imunitatea căpătată în urma bolii nu vor fi ocoliți de noile tulpini (Delta, Epsilon, Lambda).

„Valul 4 va avea loc în primul rând în zonele rurale, unde nu toţi s-au vaccinat, şi în al doilea rând la persoanele care au trecut prin boală şi care nu s-au vaccinat, bazându-se tocmai pe faptul că au imunitate. Trebuie să fim conştienţi că aceste noi tulpini sunt mai agresive, iar faptul că am trecut prin boală cu vechile tulpini – care au fost în valul 1, valul 2 şi valul 3 – nu înseamnă că avem imunitate şi la ce va urma.

Persoanele care au trecut prin boală să nu se culce pe-o ureche că nu o să mai facă boala. Aceste noi tulpini care au apărut şi sunt agresive cresc riscul (n.r. – ca persoanele care au avut COVID-19) să dezvolte din nou boala. Agresivitatea noilor tulpini duce la simptome mai accentuate şi la internări. Se pune problema: plus-minus terapie intensivă', a spus îngrijorat dr. Cristian Oancea.

Vaccinul nu protejează 100%

Toți cei care s-au vaccinat trebuie să respecte în continuare regulile de prevenire Covid-19, deoarece tulpina Delta este agresivă și rezistentă. Cel mai sigur pentru toată lumea este purtatul măștii, spălatul pe mâini și distanța socială.

„Trebuie să fim responsabili, pentru că această tulpină Delta afectează în principal persoanele care nu s-au vaccinat, adică au trecut prin boală şi riscă să facă boala din nou. Cea mai bună imunizare împotriva acestei pandemii este prin vaccinare. În acest moment, datele BioNTech/Pfizer şi Moderna arată un grad eficient şi faţă de aceste noi tulpini.

Urmează ca şi celelalte companii să îşi publice datele. Faptul că am trecut prin boală nu înseamnă că am devenit imuni la noile tulpini care vin. De aceea, există o singură soluţie – şi medicală şi, într-un fel, naturală – adică vaccinarea. Într-adevăr, cei vaccinaţi au un grad crescut de protecţie, dar să nu uităm că cele mai protective vaccinuri au eficienţă de 90-95%.

Există un risc, între 5% şi 10%, ca şi cei vaccinaţi să dezvolte această patologie. În acest moment nu avem niciun vaccin care să fie 100% protectiv, de aceea avem nevoie de responsabilitate în continuare', a mai spus directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş' din Timişoara.

Vestea bună este că România stă bine momentan din punct de vedere epidemiologic, însă nu înseamnă că va fi ocolită de noul val.

„Indicii epiddemiologici la noi în ţară sunt încă foarte jos, ceea ce înseamnă că stăm bine. Contează însă foarte mult migraţia populaţională şi cu ce venim de pe unde plecăm: Spania, Italia, Grecia. Noi am spus că valul 4 (se va manifesta – n.r.) printr-o creştere undeva în luna septembrie, după aceea am revenit şi am spus iulie-august, pentru că ne-am dat seama că sezonul de turism a început mai repede. Şi celelalte ţări au început, încet-încet, să îşi reintroducă restricţiile – în special pentru persoanele nevaccinate. Sperăm să nu ajungem şi noi acolo', a declarat dr. Cristian Oancea.

Ieri au fost 44 de cazuri noi COVID-19, iar 5 dintre ele sunt reinfectări. În secțiile de terapie intesivă sunt internați 55 de pacienti și s-a înregistrat un singur deces. Aceste rezultate sunt în urma a 9.028 de teste RT-PCR şi 9.804 teste rapide antigenice.

Cât despre infectările cu tulpina Delta, rapoartele arată că în perioada 5-11 iulie s-a ajuns la 87 de cazuri.

„49 de cazuri se află în 18 focare, dintre care 13 familiale (22 de cazuri) şi 5 de colectivitate (27 de cazuri), din 7 judeţe: Argeş (3), Bacău (1), Braşov (1), Dolj (4), Ilfov (3), Iaşi (1), Teleorman (1) şi mun. Bucureşti (4)', potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Combatere a Bolilor Transmisibile.

Din păcate, testare şi secvenţierea genomică din România sunt mult mai scăzute comparativ cu alte state din UE, motiv pentru care este extrem de greu de raportat gradul de răspândire a noii tulpini.

„Avem un total de 2.373 de secvenţieri făcute oficial de la începutul anului. În aceeaşi perioadă am făcut 2 milioane de teste RT-PCR în cadrul programului naţional, ceea ce înseamnă că secvenţiem doar 0,1% din testele făcute la stat. Este o rată de 100 de ori mai mică decât recomandarea ECDC de a secventializa 10% din testele RT-PCR.

Această neglijenţă înfiorătoare se cumulează cu o rată de testare atât de scăzută încât incidenţa din România a devenit irelevantă statistic, tot după criteriile UE. La nivelul autorităţilor, România face azi un efort mai mic de monitorizare şi combatere a pandemiei decât acum un an!', a scris cercetătorul pe pagina sa de Facebook.

Cu toate că incidența numărului de cazuri din România este încă scăzută, OMS avertizează că Europa, dar și România va fi lovită de această tulpină Delta.

Cu vaccin, dar încă în pandemie

Rata R este indicatorul care măsoara incidența pandemiei (câte persoane poate îmbolnăvi un singur caz). Dacă valoarea este peste 1, înseamnă că numărul cazurilor crește, ce este sub 1 indică o stagnare sau o scădere. Potrivit datelor furnizate de OMS, pe 7 iulie, R era 0,84 în România, în 13 iulie R a ajuns 0,94, pentru ca vineri, 16 iulie, să ajungă la 1,05.

Cea mai mare rată de reproducere a noului coronavirus o înregistrează Olanda, având R 2,49. În ciuda restricțiilor și a campaniilor de vaccinare, următoarele pe listă sunt Malta (2,21), Grecia (1,6), Danemarca (1,41), Spania (1,4), Italia (1,32), Cipru (1,3), Franţa (1,28), Marea Britanie (1,2) şi Irlanda (1,16). Aceste țări au un număr de cetățeni vaccinați mai mare decât România.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri