Vorbești singură? Uite ce spun psihologii…

vorbesti singura

Avem comentarii ușor răutăcioase când surprindem o persoană că vorbește singură. Deși ni se mai întâmpla și nouă, uneori…  Este normal? Și când devine anormal? Și tu vorbești singură? Iată ce spun psihologii dacă te surprinzi că vorbești singură.

„Oare unde am pus cheile mașinii?' „Vai, ce-am făcut?! Nu trebuia să arunc agenda de anul trecut! Aveam notate acolo niște chestii de care am nevoie. Ce-o fi fost în capul meu?' Specialiștii susțin că genul acesta de… vorbit de una singură nu este îngrijorător. Dimpotrivă. Este normal și este chiar bine pentru tine, pentru sănătatea ta mentală, că o faci. De fapt nu vorbești singură, vorbești cu tine.

Faptul că societatea stigmatizează astfel de manifestări arată că ea greșește, nu tu!

Vorbim cu noi înșine din mai multe motive și în mai multe împrejurări. Acest lucru se întâmplă preponderent atunci când trăim o emoție profundă cum ar fi, de exemplu, panica, furia, nervozitatea sau atunci când focalizăm extrem o situație. Atunci când vorbim cu voce tare acest lucru face ca gândurile să încetinească și să fie prelucrate diferit. Asta pentru că „punem la treabă' centrul vorbirii din creier și accentul este pus pe această activitate. Vorbind cu noi înșine devenim mai detașate pentru că nu mai suntem „bombardate' de gânduri și căpătăm un răgaz mai mare pentru a simți și acționa.

Te ajută să procesezi mai bine ceea ce simți în acele momente și să te pregătești mai bine pentru evenimentele care urmează. Așa că nu, nu ești nebună dacă vorbești singură! Câtă vreme vorbirea este rațională, conștientîă și coerentă, este absolut în regulă. Discuția cu sine este o modalitate sănătoasă de a ne oferi noi înșine sprijinul de care avem nevoie pentru a trece printr-un moment dificil. Abia atunci când ea este manifestarea unor halucinații se pune problema că este ceva deja anormal.

Psihoterapeuții sunt de acord că e normal să vorbim cu noi înșine, dar subliniază că e important să o facem așa cum trebuie. În primul rând trebuie să fim amabile cu noi. Da, ai citit bine! Există dovezi care confirmă efectul pozitiv pe care îl au cuvintele de încurajare asupra performanțelor. Dacă ne vorbim negativ, și rezultatele vor fi la fel. Gândiți-vă voi la exemple în care ați fost aspre cu voi înșivă și v-ați certat cu voce tare, noi nu ne permitem…

Ceea ce ne spunem noi înșine, când și cum o spunem, are un impact extraordinar asupra stimei de sine și a sentimentului general al valorii.

Și nu uitați încă un aspect important! Vorbirea cu voi înșivă este un proces în două părți: vorbirea și ascultarea. Ascultarea de sine – numită și autoconștietizare – este un factor primordial pentru a primi feedback de autoeficiență. Cu alte cuvinte, există un motiv pentru care te simți obligată să vorbești cu voce tare, așa că ai grijă să asculți și tu ceea ce spui.

Foto: 123rf

Citeste și:

În ce zodii sunt femeile care iubesc prea mult?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie