Cum îți dai seama că un om ascunde o rană emoțională

rana emotionala

Câți dintre cei pe care-i întâlnești zilnic pe stradă au zâmbetul pe față? Câte dintre chipurile care ți se perindă prin fața ochilor reflectă seninătate? Probabil că majoritatea oamenilor cu care te intersectezi în cursul unei zile nu se încadrează în aceste categorii. Știi ce se poate ascunde în sufletul lor? Cum îți dai seama că un om ascunde o rană emoțională?
Pe fețele multor oameni poți citi cu ușurință tristețe, blazare, resemnare, neîmplinire, nefericire. Ei, bine, la baza acestor emoții negative se află, cel mai adesea, una sau mai multe traume, numite și răni emoționale.

Rănile emoționale apar în copilărie

Aceste răni emoționale apar, fără excepție, în copilărie, în relația cu părinții. Dezvoltarea psiho-emoțională a copilului influențează relațiile pe care acesta le va avea la vârsta adultă. Astfel că, la maturitate, cu traumele adânc înrădăcinate în subconștient, nu facem decât să suferim profund ori de câte ori cineva, intenționat sau nu, ne reactivează aceste traume.
Îți poți da seama că un apropiat de-al tău are o rană emoțională nu doar ca urmare a faptului că este permanent trist sau nemulțumit, dar și după aspectul fizic, după afecțiunile de care suferă, după cuvintele pe care le folosește cel mai des sau chiar după felul în care se îmbracă.

Cele 5 răni emoționale

Fiecare rană emoțională determină apariția unei măști', rolul ei fiind acela de a ne apăra împotriva suferinței produse de rană, dar și de a ascunde faptul că avem o suferință adâncă.
Rana de respingere se activează în relația cu părintele de același sex. Fetița care crește fără mamă sau băiețelul care crește fără tată se ascunde, pentru a se apăra de suferință, sub masca fugarului. Un om care suferă de o astfel de rană are corpul subțire, contractat, ochii mici, temători. În exprimarea lui, folosește frecvent cuvinte precum nul', nimic', inexistent', a dispărea'. Fugarul trece relativ ușor de la iubirea profundă la ura profundă, se crede fără valoare și neînțeles. Are probleme de natură sexuală. Pentru a scăpa de suferință, se poate refugia în substanțe precum zahăr, alcool sau droguri. Bolile cu care fugarul se confruntă cel mai des sunt: boli de piele, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, hipoglicemie, diabet, psihoză.
Rana de abandon se activează în relația cu părintele de sex opus. Masca pe care o dezvoltă fetița crescută fără tată sau băiețelul crescut fără mamă pentru a se ascunde de suferință este masca dependentului. Acesta are un corp lipsit de tonus, spatele curbat, ochi mari și triști. Folosește frecvent cuvinte precum: absent', singur' sau expresii precum Nu mai suport', Mă simt copleșit'. Îi este dificil să ia decizii de unul singur și să accepte un refuz. Are o voce tânguită și plânge ușor. Are nevoie de sprijin fizic: se agață de cei din jur, îi ține de mână sau de braț sau se sprijină de un perete, de o ușă. Cel mai mult se teme de singurătate. Are un apetit crescut și pentru mâncare, dar și pentru sex. Bolile de care dependentul suferă cel mai des sunt: astm, bronșite, migrene, hipoglicemie, diabet, miopie, boli incurabile.
Rana de umilire se activează în raport cu părintele care s-a ocupat de dezvoltarea fizică a copilului, în general mama, și apare ca urmare a controlului riguros pe care părintele l-a exercitat asupra copilului. Masca ce corespunde acestei traume este cea a masochistului. Persoana care are această rană emoțională este mică de statură, supraponderală, are ochi mari și rotunzi. Folosește frecvent cuvinte precum demn', nedemn', mic', gras'. Masochistului îi este adesea rușine de sine sau se teme că celorlalți le-ar putea fi rușine cu el. Nu își respectă nevoile și obișnuiește să se pedepsească pe sine crezând că astfel îi pedepsește pe ceilalți. Nu ocupă suficient spațiu în universul său interior, fiind convins că nu are valoare, și se îngrașă pentru a ocupa mai mult spațiu în lumea exterioară. În mintea lui, crede că, astfel, le va atrage celorlalți atenția asupra existenței sale. Cel mai adesea, se confruntă cu probleme de sănătate precum: varice, entorse, fracturi, boli de ficat, afecțiuni tiroidiene, hipoglicemie, diabet, probleme cardiace.
Rana de trădare se activează în raport cu părintele de sex opus ca urmare a așteptărilor neîmplinite ale copilului. Cel care are trauma trădării își ascunde durerea sub masca dominatorului. Bărbații care au dezvoltat această rană au umerii mai lați decât șoldurile, în timp ce femeile au șoldurile mai late decât umerii. Au o privire pătrunzătoare și folosesc adesea expresii precum: Știam eu', Lasă-mă pe mine să fac asta', Ai înțeles întrebarea?', Ai încredere în mine'. Nu își ține promisiunile sau face eforturi majore pentru a și le ține. Minte și manipulează cu mare ușurință. Este convins că are întotdeauna dreptate și încearcă să-i convingă și pe ceilalți. Este intolerant și nu își arată niciodată slăbiciunile. Se teme de separare, de renegare. Suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv (mai ales de stomac și ficat), de spasmofilie, de impotență, de paralizie.
Rana de nedreptate se activează în relație cu părintele de același sex din cauza faptului că părintele nu-i permite copilului să-și dezvolte individualitatea, să se exprime și să fie el însuși. Copilul suferă din cauza faptului că este criticat și comparat cu alții. Masca pe care și-o creează copilul pentru a face față suferinței provocate de nedreptate este cea a rigidului, a celui care-și blochează sentimentele. Rigidul este bine proporționat, are o talie bine definită pe care și-o marchează adesea cu o centură. Frecvent, ține brațele încrucișate la nivelul pieptului. Simbolic, acest lucru semnifică blocarea plexului solar, care este centrul emoțiilor. Din vocabularul lui nu lipsesc expresii precum: Nu e nicio problemă', Cu siguranță', De acord?', Exact'. Este perfecționist și nu îi place să ceară ajutor, în același timp se îndoiește de propriile alegeri și decizii. I se pare nedrept atunci când obține mai puțin decât alții, dar se simte vinovat și atunci când primește mai mult decât alții. Îi place să fie sexy. Printre bolile cu care se confruntă rigidul, se numără: epuizare profesională, artrită, torticolis, hemoroizi, probleme de circulație, afecțiuni hepatice, nervozitate, insomnie, probleme de vedere.

Foto> 123rf

Citeste si>

Abia acum vezi ce fel de om ai lângă tine? Nu lua o decizie încă….

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie