Virgil Musta face un anunț sumbru: Medicii vor ajunge să decidă pe cine salvează și pe cine nu

Virgil Musta face un anunț sumbru: Medicii vor ajunge să decidă pe cine salvează și pe cine nu

Sistemul medical va fi copleșit în scurt timp. Condițiile din secțiile de Terapie Intensivă sunt critice, a declarat medicul Virgil Musta: „Nu vreau să mă gândesc la momentul în care medicii decid pe cine salvează și pe cine nu'.

Într-un interviu acordat joi, la Digi24, Virgul Musta a spus că situația este foarte, foarte dificilă. România se confruntă cu o continuă creștere a cazurilor noi și acest lucru va mai dura până când măsurile se vor dovedi eficiente: „Asta înseamnă că la două – trei săptămâni de la luarea unor măsuri vom putea avea rezultate. Până atunci cazurile vor crește, situația din terapiile intensive este critică'.

„Eu cred că în foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții', a declarat medicul din Timișoara.

De asemenea, medicul a explicat ce înseamnă că sistemul este copleșit. Medicii nu mai au locuri să interneze pacienți la Terapie Iintensivă. Creșterea numărului de locuri la ATI este foarte dificilă, deoarece pe lângă echipamentele specifice, personal calificat este și el pe minus și „nu stăm bine deloc'.

„Se va întâmpla cum s-a întâmplat în Italia: vor rămâne acasă dacă nu au acces la sistemul de sănătate. Încă avem o capacitate de creștere a locurilor, dar cred că se vor regăsi tot mai greu', a spus medicul.

El a adugat faptul că pacienții care au nevoie de oxigen este posibil să nu mai poată beneficia de asistență medicală, iar „formele severe cel mai probabil vor deveni forme critice și unii vor deceda'.

Medicii ar putea să ajungă să decidă pe cine salvează și pe cine nu.

„Nu vreau să mă gândesc la acest moment, pentru că este un moment traumatizant pentru medicul care trebuie să hotărască și poate îl marchează o viață întreagă. Luptăm în continuare ca să găsim soluții cât de cât să ținem sub control fenomenul, dar să știți că singuri nu putem. Avem nevoie mai mult ca niciodată de comunitate, de responsabilitatea comunității, de a înțelege că trebuie să ne protejăm pentru că spitalul nu este o soluție', a adăugat medicul Virgil Musta.

La Timișoara este un proiect în lucru care prevede ca pacienții care nu vor mai avea loc în spital să poată primi oxigen acasă și în colaborare cu medicii de familie să fie monitorizați prin telemedicină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri