Violența domestică – ce s-a schimbat în 20 de ani?

violenta-domestica

De Daniela Palade Teodorescu

Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva violenței domestice. Timp de două săptămâni, vom asista la diverse marșuri, proteste și conferințe dedicate acestui fenomen social, deși bănuiesc că vor fi eclipsate de mini-vacanța dedicată Zilei Naționale și alegerilor.

De la testimoniale semnate cu inițialele victimei violenței la mărturii asumate public, în cărți-manifest

Pentru că Avantaje a promovat și s-a implicat în campaniile împotriva violenței domestice încă de la începuturi – de peste 20 de ani – am avut șansa să urmăresc schimbarea de atitudine cu care a fost abordată violența în familie. Am început timid cu reportaje și povești ale victimelor care aveau curajul să ne împărtășească din experiențele lor zguduitoare, bineînțeles la adăpostul anonimatului care să le asigure siguranța.

Era prea multă frică – de agresor, de familia extinsă (care de multe ori nu avea habar de ce se întâmplă acasă), de rușinea socială pe care 'gura lumii' avea să o aducă, de stigmatul cu care tot 'lumea' avea să le eticheteze pe cele care nu erau 'în rândul lumii'.

Ca reacție la aceste povești de groază care se întâmplau tot mai des sau despre care se vorbea tot mai mult, au început să apară, treptat, specialiști care să dezbată fenomenul, care să ofere asistență și consiliere victimelor – psihologi, sociologi, asistenți sociali, mai apoi asociații și ONG-uri care să încerce să gestioneze primirea și consilierea femeilor abuzate și a copiilor lor.

Au apărut primele adăposturi, mult prea puține pentru nevoia uriașă a atâtor victime nevoite să plece de acasă doar cu copiii în brațe.

Pentru că da, trăiam într-un sistem legislativ strâmb și absurd, care permitea agresorului să rămână bine mersi acasă, în timp ce femeia și copiii căutau siguranță și adăpost pe te miri unde – la rude, vecini, prieteni, până când erau nevoite să se întoarcă acasă pentru o porție dublă de bătăi, umilințe și tortură din partea agresorului care se considera făcut de rușine.

Am asistat neputincioși la zecile de știri cu femei ucise de către soții și iubiții lor, care nu suportau decizia de separare a partenerelor lor care nu mai puteau îndura suferințele. Da, erau știri morbide care făceau rating uriaș și țineau prima pagina a tabloidelor, dar care se stingeau repede, așteptând următorul episod sângeros.

Foarte puține instituții media aveau curajul de a merge mai departe de crima oribilă și de a afla care sunt rădăcinile răului, care sunt neajunsurile sistemului, care sunt soluțiile pe termen lung pentru a limita acest flagel național.

Militante pentru drepturile femeilor

În tot acest tablou de senzațional ieftin și facil au început să apară vocile societății civice, ale câtorva militante pentru drepturile femeilor. Mai toate privite cu neîncredere și sancționate de mentalitățile societății patriarhale care vociferau mocnit sau pe față 'sigur au făcut ceva ele, femeile alea, de le bat bărbații'.

Cu tenacitate și curaj, aceste militante au mers împotriva curentului și au înființat asociații, au pornit marșuri, au vorbit deschis despre ce se ascunde în spatele dramelor familiale care culminau cu crime și torture greu de descris.

Vocile lor au început să fie susținute, recunoscute și premiate de câteva branduri media și companii cu tradiție în responsabilitatea social corporatistă. Avantaje a fost printre aceste publicații care publicau periodic articole de conștientizare a fenomenului de violență domestică – prin testimoniale, recomandări ale specialiștilor, conferințe dedicate. Și recunoaștere publică a persoanelor implicate în acest fenomen.

Acum mai bine de 10 ani, la Gala Premiilor Femeia Anului, am început să le premiem pentru ceea ce făceau ca să apere drepturile femeilor și copiilor abuzați.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse