Vinerea Rosie, apel pentru viata al persoanelor cu hemofilie

In jur de 2.000 de oameni din Romania traiesc in fiecare zi cu teama ca o simpla sangerare le-ar putea provoca moartea. In lipsa de informare, tratament adecvat si sanse de integrare in societate, pacientii cu hemofilie din tara noastra se confrunta cu izolare, dizabilitati si chiar cu riscul unei morti premature.

Hemofilia este o tulburare genetica de sangerare caracterizata prin lipsa anumitor factori de coagulare. In absenta acestor factori (factorii VIII sau IX de coagulare), pacientii se confrunta, cu sangerari la nivelul articulatiilor (incheieturilor) si muschilor si chiar cu hemoragii interne. Aceste sangerari pot avea un impact dramatic asupra unui om, de la distrugeri la nivelul articulatiei, stare de dizabilitate pana la deces prematur.

Transmisa de mamele purtatoare, hemofilia este o boala genetica ce afecteaza numai barbatii.
Conform statisticilor, in Romania exista peste 1.800 de pacienti cu hemofilie. Specialistii cred insa ca numarul real este mult mai mare, dat fiind ca multi dintre pacienti nu si-au declarat boala sau nu au recunoscut simptomele pentru a cere ingrijiri medicale adecvate.

“In timp ce in alte tari pacientii cu hemofilie duc de multa vreme o viata absolut normala, pacientii din Romania continua sa moara din cauza hemoragiilor. In lipsa de informare si de medicatie corespunzatoare, orice rana sau efort le pot fi fatale acestor oameni”, afirma Daniel Andrei, presedintele Asociatiei Romane de Hemofilie.

Joaca devine un risc, miscarea o povara

Odata nascut cu hemofilie, un pacient se confrunta cu manifestarile bolii inca din prima zi de viata. Pot aparea sangerari la nivelul muschilor, la nivelul incheieturilor, dureri si tumefieri in diverse parti ale corpului.

In Romania, copiii, adolescentii si adultii pot fi victimele acestei afectiuni. Pentru acestia, joaca, mersul pe bicicleta, drumetiile, inotul sau orice miscare brusca sunt un risc. Cat despre adulti, 80% sunt cu handicap locomotor. Si asta pentru ca, in copilarie, au primit tratament nepotrivit sau insuficient, iar sangerarile in articulatii nu au fost bine controlate.

“Un tratament efectuat cat mai repede duce la prevenirea eventualelor suferinte de mai tarziu. Prevenirea spitalizarilor repetate, prevenirea durerilor si sangerarilor si chiar inlaturarea riscului de deces prematur”, a afirmat profesor dr. Margit Serban.

Din nefericire, multe dintre problemele pacientilor cu hemofilie apar chiar in spitale. Aici, din cauza lipsei acute a factorilor de coagulare, pacientii sunt tratati cu preparate derivate din sange care contin factori de coagulare. Acestia se regasesc in mod natural in sangele unui om sanatos si pot opri hemoragia. Doar ca aceste preparate pot creste riscul contactarii de hepatita si chiar a virusului HIV.

Hemofilia, boala a sangelui si a sufletului
Hemofilia nu inseamna doar o limitare a activitatilor fizice. Ea este si o cauza a izolarii si discriminarii in Romania. Constransi la foarte multe rigori, ca lipsa de activitate prelungita sau efort, multi dintre pacienti raman fara prieteni. Si mai multi dintre ei isi pierd slujbele din cauza sangerarilor repetate care ii fac vulnerabili.

Cel mai bun tratament al hemofiliei este cel cu factorul de coagulare care lipseste din sangele bolnavului. Acesta previne aparitia sangerarilor, opreste hemoragia si tine boala sub control pe termen lung. Specialistii spun ca, administrat la timp si regulat, tratamentul cu factorul de coagulare poate reda pacientului mai multa mobilitate, siguranta si posibilitatea de a se integra in societate. Iar aceasta inseamna ocuparea unui loc de munca si, implicit, costuri mai mici pentru stat. Dintr-un consumator al fondurilor sociale, pacientul cu hemofilie poate deveni un platitor de taxe si, dincolo de asta, un om cu drepturi depline.

Vezi mai multe informatii pe www.hemofilie.ro.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate