Vesti rele despre „prietene bune”
Nu exista prietenie perfecta… Mai grav este insa ca poti sa devii amica unor persoane care, sub masca unei asa-zise prietenii, nu prea te au la suflet.
„Ori de cate ori o prietena are succes, simt ca mor de invidie.” Aceste cuvinte iti amintesc de cineva cunoscut? Poate de acea amica a ta care, „de bucurie” ca ai slabit sapte kilograme, a devorat o cutie de ciocolata? Sau poate de cealalta care, auzind de promovarea ta, isi cauta inca un serviciu, pentru ca macar in acest fel sa castige cat tine. Oare de ce asemenea persoane abia asteapta sa patesti ceva rau? Si de ce le mai numesti prietene?
Atentie: „Prieten” la orizont! S-ar parea ca cel putin o data in viata toti avem o experienta cu „prieteni” dusmanosi, care ne pun bete in roate si ajungem uneori in situatia paradoxala de a fi nevoiti sa traim alaturi de acest gen de persoane. Cum sa ii identifici si sa te feresti de ei? -> Inainte sa legi o prietenie, intreaba-te ce fel de prieten esti chiar tu. Relatiile de prietenie sunt, de multe ori, ca un targ: primesti ceea ce oferi. Greselile se contabilizeaza de ambele parti… -> Dureaza cel putin trei ani ca sa te lamuresti daca prietenia de care ai parte este sincera si adevarata. Dar nu uita ca in orice prietenie exista suisuri si coborasuri. Acestea sunt experiente care iti arata daca relatia merita sau nu investitia ta emotionala. -> Prietenia ofera sprijin, entuziasm, bucurie. Daca cel considerat prieten iti ofera mai multa nesiguranta si nefericire decat forta si momente de bucurie, recunoaste acest lucru, pune lucrurile la punct si renunta la relatie. |
Sabotoarea
„Am probleme cu greutatea si, cand ma cauti, eu tin dieta”, marturiseste Dorina, 25 de ani. „Cea mai buna prietena a mea, Geta, are cu cel putin zece kilograme mai mult, dar pretinde ca se simte foarte bine in pielea ei. Ma deranjeaza faptul ca imi critica in mod deschis incercarile de a slabi. Cand iesim impreuna, insista sa mananc pizza, organizeaza chiar seri de pizza pentru toti amicii si se supara daca nu vin si eu, imi ironizeaza, de fata cu persoane straine, incercarile de a slabi si nici macar nu recunoaste ca am reusit sa dau ceva jos.”
Sfatul psihologului De multe ori, relatiile de prietenie se bazeaza pe interese si gusturi comune, pe experiente care se traiesc impreuna. Dorinta ta de schimbare pe unul dintre aceste planuri, care tin de experientele comune, va avea efecte negative asupra prietenei tale. Ea se teme ca schimbarea ta ameninta relatia voastra si va face totul pentru a te determina sa renunti.
Daca ti se pare ca prietena iti saboteaza incercarile de schimbare, spune-i asta. Mai spune-i cat de importanta este pentru tine acea schimbare si ca ai nevoie de sprijinul ei. Daca nu intelege, da-i o replica mai dura: „Este ceva atat de insemnat pentru mine, incat sunt gata sa intrerup relatia noastra daca nu ma sustii”.
Exploatatoarea
Valentina, 29 de ani: „La firma la care lucrez, aveam responsabilitatea sa ma ocup de tinerii absolventi angajati. O perioada, am avut-o sub supraveghere pe Corina. Zilnic, lucram mult timp impreuna si imi placea compania ei. Ne intelegeam bine si am invatat-o tot ce trebuia sa stie. De curand, am fost promovata. Dar Valentina ignora noua situatie si am senzatia ca se agata de mine. Imi cere parerea asupra fiecarui lucru pe care il face. Seara ma asteapta sa mergem spre casa si ma piseaza cu intrebari. Incepe sa imi devina antipatica”.
Sfatul psihologului Chiar daca este o persoana care iti place, faptul ca tot timpul iti cere ceva te poate face sa treci la polul opus si sa o respingi. Daca o eviti, o ia ca pe un atac personal. De aceea, trebuie sa ii explici ca modul in care se comporta iti creeaza dificultati. Fara sa fii dura, spune-i ca puteti petrece impreuna doar un timp limitat. Sugereaza-i sa initieze relatii de prietenie si cu alte persoane sau sa discute anumite probleme cu cineva mai potrivit decat tine. Astfel, vei scapa de o parte din povara pe care acea prietena ti-o pune in spate si nu te vei mai simti exploatata emotional.
O prietenie bazata pe recunostinta poate fi plina de dragoste, dar intotdeauna cel care se simte dator va ramane subordonat celuilalt.
Cand intre doua prietene apare un al treilea… Prietenia Florentinei cu Mirela a inceput sa scartaie atunci cand, in viata Florentinei, a aparut Stefan. Astazi, Florentina si Stefan sunt casatoriti si au o fiica. Florentina ne-a povestit despre experienta ei cu Mirela. „Am fost colege. Eram amandoua tinere, singure si dornice de distractie. Eram vesnic impreuna, la cursuri si in discoteci, glumeam pe seama barbatilor si faceam tot felul de nebunii. La un moment dat, l-am intalnit pe Stefan si m-am indragostit de el. El nu era din oras si nu ne puteam vedea decat in week-end. De la inceput, Mirela l-a respins, desi nu putea sa spuna de ce nu ii place Stefan. Era geloasa ca imi petrec timpul cu el. Facea tot ce putea ca sa ma convinga sa ies doar cu ea la sfarsit de saptamana ori sa ii spun lui Stefan sa vina tocmai sambata si nu de vinerea seara. Odata am iesit in trei – nu puteam sa nu il vad pe Stefan, dar nu voiam sa o neglijez nici pe Mirela, care era tot singura. A fost un dezastru! Mirela incerca sa ma atraga in discutii cu subiecte care nu ne priveau decat pe noi doua si il ignora pe Stefan. De atunci, a inceput sa il critice tot mai mult pe Stefan, mai ales cand nu eram de fata. Imi era foarte greu: parca m-as fi intalnit cu doi parteneri diferiti si as fi dus o viata dubla. Pentru ca Mirela nu a inteles atunci ce insemna Stefan pentru mine, m-am certat cu ea. Stefan era dragostea vietii mele si nu puteam renunta la el… Ne-am casatorit si ne-am mutat in alt oras, pierzand astfel orice legatura cu fosta mea prietena. Acum o luna, am primit vesti de la Mirela. Desi nu am uitat cat de ciudat s-a purtat, am invitat-o la noi. Nu imi pare rau deloc. Mirela s-a schimbat. Nu mai este geloasa, s-a maturizat si se comporta natural si foarte prietenos cu Stefan. De altfel, acum e si ea casatorita si a inteles cat de mult a gresit cand eram mai tinere. Cu siguranta, dupa acea incercare, ne-am regasit, iar prietenia noastra va rezista – sunt convinsa de asta.” |
Competitoarea
Ileana, 35 de ani: „Am facut cunostinta cu Nicoleta prin intermediul copiilor. Baietelul meu si unul dintre baietii ei sunt colegi de scoala. Din primul moment am admirat-o pentru cum stia sa-si tina baietii in frau. Eu abia ma descurcam cu unul singur. I-am cerut sfatul si mi l-a oferit cu generozitate. Dar, cand am inceput sa ma descurc mai bine cu baietelul meu, nu i-am mai cerut opinia. Asa a inceput sa ma critice in fata altor mame, la scoala, si sa spuna ca ea stie mai bine cum ar trebui sa procedez. O face cu atata siguranta incat ma intreb daca nu cumva eu am probleme”.
Sfatul psihologului Intotdeauna vor exista prieteni care trec usor granita dintre „a-ti dori binele” si „a sti ce e mai bine pentru tine”. Pune-te in locul prietenei Ilenei si incearca sa vezi cum gandeste: are multe griji, dar si multa experienta, si e convinsa ca detine adevarul fundamental despre cresterea si educatia copiilor. Daca nu-i accepti sfaturile, inseamna ca intri in competitie cu ea. Insa Ileana nu e obligata sa accepte atari pareri. Daca ai o asemenea prietena, critic-o subtil, ca sa vezi cum reactioneaza. Daca e socata, spune-i: „Vezi, asa ma simt eu cand ma critici!”. De multe ori, o astfel de persoana nu isi da seama cat este de ofensiva cu cei din jur. Tu o poti ajuta sa inteleaga acest lucru si, daca nu vrea, distanteaza-te de ea.
Dominatoarea
„Mama a murit cand eram adolescenta si cea mai buna prietena ei, Aura, a avut grija de mine”, povesteste Lidia, 31 de ani. „Mi-a oferit siguranta si dragoste, sfaturi, sprijin material. M-a ajutat mult si tinand loc de bunica. Acum copiii merg la scoala si as vrea sa ma intorc la serviciu. Dar Aura nu e de acord. Ma cearta pentru ideile mele, spunand ca locul unei femei e doar alaturi de familia ei, ceas de ceas. Tin foarte mult la ea, dar ma supara faptul ca relatia noastra depinde, din punctul ei de vedere, de cat de ascultatoare sunt fata de ea.”
Sfatul psihologului O relatie de prietenie bazata pe recunostinta poate fi plina de dragoste, dar intotdeauna cel care poarta recunostinta va ramane subordonat celuilalt, simtind ca trebuie sa ii multumeasca la nesfarsit. Prietenii sunt cei care iti ofera ajutor la nevoie, dar ajutorul trebuie sa fie reciproc – altfel, relatia de prietenie va fi una de subordonare. Poti schimba lucrurile daca nu mai ceri aprobarea celeilalte persoane pentru orice actiune a ta. Daca e vorba despre cineva foarte important din viata ta, probabil ca te intrebi: „Daca nu o ascult, voi pierde dragostea si prietenia ei?”. Raspunsul este „nu”. Cea care te iubeste cu adevarat si e gata sa-ti ofere sprijin in orice situatie, oricat de mult si-ar dori sa iti controleze viata, te va iubi chiar daca nu o vei asculta orbeste.
Psiholog Loredana Banica