Unde ne sunt meseriașii de altădată?

tamplar

Un articol despre necesitatea meseriaşilor care până în ’90 erau foarte mulţi pentru că existau şcolile de meserii – şcolile profesionale. Acum este mare nevoie de ei însă trebuie să întrebi în stânga şi-n dreapta pentru un meseriaş bun.

'Știi vreun meșter bun, o croitoreasă, un faianțar, tinichigiu?…' Vreau să angajez muncitori calificați și nu găsesc…' 'E criză de meseriași.'

De Daniela Palade Teodorescu

Au dispărut meseriaşii

Mii de șomeri sau vânzători cu diplome universitare

Ne plângem de bac-uri dezastruoase, de 'fabrici de diplome' universitare fără acoperire, de miile de șomeri pluri-absolvenți de facultăți, de secretare și vânzători frustrați pentru că nu își găsesc un job pe măsura titlurilor post-universitare. Pe de altă parte, angajatorii se plâng că nu găsesc meseriași calificați în profesii precum:

  • croitorese
  • cusătorese
  • tricoteze
  • zidari
  • instalatori
  • brutari
  • tâmplari
  • cofetari și câte alte meserii de care are nevoie oricine.

Nimeni nu mai vrea să înveţe o meserie

Nu cumva problema constă în faptul că nimeni nu mai vrea să învețe o meserie? Că mulți tineri se visează manageri, dar de fapt pierd vremea prin facultăți din care nu învață nimic pentru că fie nu le place, fie că o fac de gura părinților.

Conferința Educație R-sursă economică a adus 'pe tapet' ideea că școlile profesionale de calitate sunt o alternativă necesară și pentru angajatori, dar și pentru elevii care vor să învețe repede o meserie și să fie independenți. Dar ce te faci cu mentalitatea părinților care consideră că școala profesională e cea mai mare tragedie care se poate întâmpla într-o familie și în viața unui absolvent de gimnaziu?

Meseriaşii încotro? De ce ne temem de școlile profesionale?

Doar în România școlile profesionale sunt considerate “oaia neagră” a învățământului, suprema ratare a unui absolvent de gimnaziu care nu are media necesară pentru a intra la un liceu “bun”. E musai ca toți să facem liceul, indiferent că avem aptitudini sau nu, că ne place cartea sau ne-ar plăcea mai degrabă o meserie?

De ce majoritatea părinților se încăpățânează să țină copiii prin facultăți când e evident faptul că ei nu sunt făcuți pentru asta, de ce a devenit o rușine să faci o școală de meserii care să te scoată repede pe piața muncii, să ai o profesie decentă care să îți dea independență financiară de foarte tânăr?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie