Meseria de mama poate aduce bani

Meseria de mama poate aduce bani
Uncategorized

Pe piata fortei de munca s-a inteles, in sfarsit, ca merita sa rasplatesti financiar talentul de a ingriji si educa un copil, creand profesii care sa valorifice aceste merite. Am vorbit cu trei mame care si-au facut o meserie din aptitudinile de parinte.

O minipensiune pentru scolari si prescolari
Roxana Hungar, mama unei fetite de 12 ani, s-a hotarat in urma cu aproape patru ani sa inceapa o mica afacere. Isi dorea o minipensiune pentru prescolari si scolari din clasele primare pentru a le fi de ajutor copiilor, dar si parintilor care, ca si ea, aveau un program foarte incarcat si se saturasera sa tot incerce o femeie dupa alta. si-a folosit inclinatiile materne (imbogatite cu informatii din carti de pedagogie, psihologia copilului, educatie) si a deschis o minipensiune intr-un cartier rezidential.

"Cand am trimis-o pe Irina, fiica mea, la gradinita, mi-am dat seama ca programul meu incarcat si orarul ei nu se prea potriveau. Cautam mereu femei care sa o poata lua de la gradinita si care sa-i poarte de grija pana ce ajungeam acasa. Nu puteau sa stea decat pana la ora 15.00 sau, in cel mai fericit caz, pana la 17.00. Asa ca, in 1999, mi-a venit ideea de a crea un loc unde sa li se acorde ingrijire si atentie copiilor atat timp cat era nevoie. Totul s-a concretizat intr-o mica pensiune. Unii dintre cei mici au program special, zi si noapte, in cazul absentei parintilor din oras. Fiica mea ma sustine, mai ales ca ea a fost sursa de inspiratie pentru aceasta aventura. Cei care lucram aici, incercam sa comunicam cat mai mult cu copiii. Programul prescolarilor este foarte divers, de la ore de muzica si limbi straine, la spectacole de teatru sau la cursuri de inot la baza sportiva Dinamo.

Lucrez zece ore pe zi, dar e minunat, pentru ca am mai mult control asupra programului Irinei si fac ce imi place. Gradinita-minipensiune a implicat multe costuri; personalul este numeros, bine pregatit, cu studii pedagogice superioare, mancarea este de cea mai buna calitate, jucarii sunt cu nemiluita. Sunt fericita cand vad cum copiii din aceasta mare familie se dezvolta armonios."

Mama sociala pentru sapte copii
Manuela Patriche, 36 de ani, este mama sociala si are grija de doi baietei si cinci fetite in cadrul Organizatiei SOS Satele Copiilor Romania. in 1999, a vazut intr-un ziar anuntul pentru gasirea de mame sociale. Pentru ca-si dorea dintotdeauna copii, a trimis o scrisoare organizatiei. Dupa un an, devenea mama sociala in satul SOS Bucuresti si primea in ingrijire sapte copii, o casa, o familie. "Eram necasatorita, nu aveam copii si aveam o slujba care nu ma multumea, asa ca am pornit la drum. Am fost acceptata si am inceput cursurile practice de pregatire, apoi pe cele teoretice; totul a durat aproape un an de zile. Am primit o casa si sapte copii, care au devenit de atunci ai mei, in aceeasi masura in care sunt si ai parintilor lor naturali. Stau in permanenta cu ei si am aceleasi bucurii si griji ca o mama obisnuita, ma ocup de gospodarie, de administrarea bugetului si de educatia copiilor.

Ma bucur de rezultatele si de bucuriile lor, traiesc alaturi de ei toate grijile, mergem impreuna in vacante, ii ajut la teme, avem grija de casa, invatam sa ne cunoastem si sa ne iubim unul pe altul. Familia m-a sprijinit de la inceput si a fost de acord cu decizia mea de a deveni mama sociala, ei devenind o prelungire fireasca a familiei pe care o fac cu acesti copii. Cand au primit ca tema de la scoala sa intocmeasca arborele genealogic al familiei lor, rezultatul a fost o combinatie intre familia din casa, cea pe care o au biologic si familia mea. imi amintesc ca in adolescenta imi doream sa am peste zece copii, necazul fiind ca nu am putut avea nici unul. Fiecare dintre ei este diferit, cu un alt temperament, alte nevoi, fiecare are nevoie de timp si de afectiune.

Au trecut deja trei ani si nu mi se pare ca lucrez aici, ca aceasta casa si familia mea sunt o slujba ca oricare alta. Ei sunt ai mei, ii iubesc, am grija de ei asa cum ar face orice mama. Daca Sergiu, unul dintre baieti, are probleme la scoala, sunt chemata la fel ca un parinte obisnuit, fetele cele mari, de 13 si de14 ani, trec prin transformarile firesti la varsta adolescentei, iar eu sunt alaturi de ele. Cu ei alaturi, ma simt implinita si sper sa pastram aceeasi legatura stransa si dupa ce vor trece in Comunitatea de Tineri. Voi face tot ce pot pentru copiii mei, vreau sa ii vad pe picioarele lor. Acestor copii li s-a dat sansa de a avea o familie, o casa, un viitor, iar mie mi s-a dat ocazia sa-mi manifest iubirea, sa mi se spuna ‘mama Manu’."

A fi asistent maternal e mai mult decat o meserie
Aurelia Gheorghiu, 32 de ani, este mama lui Ovidiu (13 ani) si este asistenta maternala pentru Iulia (opt luni) si Alex (un an si opt luni). Cum a aflat de aceasta meserie, iubirea pentru copii a facut-o sa-si lase slujba, sa urmeze procedurile legale anevoioase si sa-si schimbe modul de viata. A devenit asistent maternal si, de opt luni, creste doi copii pe care parintii lor naturali nu ii puteau intretine.

"Cand mi-a spus vecina mea ca isi gasise o slujba de asistent maternal, nu am privit-o circumspect, ci am vrut sa aflu mai multe. Asa am ajuns la Directia pentru Protectia Copilului sector 5 si, dupa o discutie cu sotul si fiul meu, am pornit la drum. A urmat inspectia la domiciliu, actele necesare, cursurile pentru obtinerea atestatului. In primavara, am primit in grija doi frati, pe care parintii lor nu-i puteau intretine momentan. Cand am auzit de situatia lor si cat erau de mici, am fost imediat de acord. I-am indragit de la inceput si ii iubesc ca pe copiii mei, dar, undeva in minte, stiu ca ei vor fi inapoiati parintilor lor biologici cand acestia ii vor putea intretine. Pana atunci, sunt fratii lui Ovidiu si copiii mei. Imi place atat de mult ceea ce fac, incat nu vad dezavantajele acestei meserii, poate doar despartirea care va urma.

Am un salariu multumitor, carte de munca, imi pot supraveghea copilul mai mult decat atunci cand eram la serviciu – asadar, nu cred ca as fi putut gasi ceva mai potrivit. In prima saptamana, cand au venit copiii, nu pot spune ca a fost chiar usor, dar incet-incet ne-am descurcat. Le-am facut un program de mancare, de somn si le-am invatat obiceiurile. Cursurile de alimentatie, de prim ajutor, de protectie a copilului, de pedagogie luate inainte de a primi atestatul mi-au fost de mare ajutor.
Acum aveam o mare raspundere si, de aceea, din cand in cand ne vizita un asistent social, pentru a controla cum se dezvolta copii, cum ne intelegem impreuna; la fel de necesare sunt si vizitele periodice la medicul de familie. Pentru intretinerea copiilor primesc bani de la fundatia unde sunt inscrisa; de asemenea, haine si alimente vin si din partea Directiei pentru Protectia Copilului sector 5. Eu trebuie sa administrez cat mai bine acesti bani si sa demonstrez periodic cum i-am cheltuit. Sotul meu este ca un tata pentru copii, iar Ovidiu ii trateaza ca pe niste frati. Desi Iulia si Alexandru au parinti biologici, care ii viziteaza frecvent, acum ei fac parte dintr-o familie mare: au unchi, matusi, bunici si verisori. intr-adevar, pe cartea mea de munca scrie ‘asistent maternal’, e o meserie, dar inseamna mult mai mult decat atat: este vorba de daruire si de dragoste mai presus de tot."

Vrei sa devii asistent maternal?

 • Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului – tel. 312.03.71
 • Directia pentru Protectia Copilului sector 1 – tel. 210.15.86 sau Serviciul pentru Asistenti Maternali – 223.41.94
 • Sector 2 – tel. 310.24.16 sau Serviciul pt. Alternative de tip familial – tel. 310.24.17
 • Sector 3 – tel. 320.98.64 sau Serviciul pentru Asistenti Maternali – 345.10.65
 • Sector 4 – tel. 460.10.30 sau Serviciul pentru Alternative de tip familial – tel. 461.04.81
 • Sector 5 – tel. 310.17.31 sau Serviciul pentru Alternative de tip familial – tel. 315.94.11
 • Sector 6 -tel. 212.63.14
 • Directia pentru Protectia Copilului Ilfov – tel. 266.19.57 sau Serviciul pentru Asistenti Maternali – tel. 266.19.47/48 Tel. verde: 0800.8200.200
 • Fundatia pentru Dezvoltare Umana tel. – 253.13.94 sau office@csidd.ro (cursuri de asistenti maternali)

Vrei sa fii mama sociala pentru sase-sapte copii?

SOS-Satele Copiilor Romania, membra cu drepturi depline a Organizatiei SOS-Kinderdorf International, iti ofera o sansa. Daca crezi ca iti poti dedica viata cresterii si educarii acestor copii, scrie de ce vrei sa devii mama sociala pe adresa:

 • SOS Satele Copiilor Romania, str. Arh. Al. Zagoritz, nr. 3, sect. 2, 021997, Bucuresti (in atentia d-nei Claudia stefanescu) ori suna la 021/321.70.76 si 0722/26.52.55; pentru detalii acceseaza: www.sos-satbuc.go.ro.
 • Help Aid Romania – mame sociale pentru copii cu SIDA: 210.54.30 sau 0722/71.80.02 (in atentia d-nei Sorina Perjinaru)
 • Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor prin Sustinere Reciproca – program pentru mame sociale: 253.00.76 sau 0723/31.01.33 (in atentia d-nei Irena Dascalu)

Gabriela Urda

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din