Un studiu revoluționar care poate prevesti… moartea

Oamenii de știință lucrează la un program revoluționar capabil să calculeze momentul morții persoanelor vârstnice care primesc îngrijire de specialitate.

O echipă de cercetători a Universității din Ottawa, Canada, a creat un calculator online care poate prezice cât vor mai trăi seniorii din viețile noastre. Membrii echipei explică faptul că acest calculator este în faza de studiu pilot în Ontario și speră ca el să fie folosit de cei implicați în îngrijirea vârstnicilor. În acest mod, aceștia ar conștientiza mai bine îngrijirea de care oamenii în vârstă au nevoie.

Acest calculator, cunoscut sub numele „Respect', „le permite familiilor să-și facă un plan', spune coordonatorul acest program, Dr. Amy Hsu, profesor în cadrul Departamentului de Medicină de Familie a Universității din Ottawa, citat de publicația Dailymail.co.uk

Prin plan se înțelege un concediu sau mai mult timp petrecuț cu cei dragi. Aplicația/programul se concentrează asupra oamenilor vârstnici care au nevoie de îngrijire la domiciliu sau de specialitate și care se preconizează că și-ar pierde viața în următorii cinci ani.

Cum funcționează acesta?

Pentru a folosi calculatorul, utilizatorii vor trebui să răspundă la nici mai mult, nici mai puțin de 17 întrebări despre starea de sănătate a persoanei în cauză și despre abilitatea de a se descurca pe cont propriu.

De exemplu, spune sursa citată, o femeie de 89 de ani care nu are alte afecțiuni, dar are nevoie de ajutor pentru igiena personală și pentru a se deplasa în jurul casei este încadrată la nivel înalt de fragilitate și are o speranță de viață de 2,7 ani.

În aceeași declarație citată de Daily Mail, dr. Peter Tanuseputro, medic-cercetător în cadrul Spitalului Ottawa, explică faptul că „știind cât de mult mai mare o persoană de trăit este esențial în procesul de a lua decizii informate despre tratamentele care trebuie urmate și unde ar putea fi realizate acestea. În plus, pe măsură ce o persoană se apropie de moarte, balanța se înclină dinspre concentrarea asupra tratamentului în sine spre maximizarea calității vieții care a mai rămas.'

Citește și: Trei bebeluși au sfidat moartea

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate