Un obiect al unei victime de pe Titanic, scos la licitație

Titanic victim's watch for saleSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

Un ceas de buzunar ce a aparținut unui bărbat înecat în timpul cumplitului naufragiu al vasului Titanic a fost recent pus în vânzare de o casă de licitații.  Ceasul, realizat de o companie elvețiană, are toate piesele la locul lor, iar proprietarul a fost un pasager rus cu origini evreiești care spera să-și facă o nouă viață în Statele Unite.

Numele lui era Cenai Kantor și a fost pescuit din apă împreună cu câteva obiecte personale la opt zile după tragedie. Avea 36 de ani și călătorea în acea primăvară nefastă împreună cu soția lui Miriam, spre America. În timp ce se apropia de Canada, Titanicul, având o viteză nepermis de mare, a lovit în plin un aisberg.

Corpul lui Cenai Kantor a fost recuperat și trimis văduvei sale la New York, aceasta reușind să se salveze. Cu ajutorul Societății de Asistență Juridică s-au găsit ulterior și alte bunuri aparținând victimei printre care, îmbrăcăminte, pașaportul rusesc, o agendă, telescopul, o curea, ceasul și un tirbușon. Toate obiectele au fost transmise birourilor White Star din New York și înmânate văduvei la data de 24 mai 1912.

Ceasul are 7, 5 cm, iar pe cadran sunt însemne în ebraică. Pe capac este ștanțată imaginea lui Moise cu cele 10 porunci. Sunt prezente urme avansate de rugină datorate uzurii și contactului cu apa sărată. Moștenitorii lui Miriam și Cenai Kantor au atașat acestui obiect și documentele care îi certifică originalitatea și valoarea.

Directorul casei de licitații a precizat: “există la ora actuală cel puțin șase ceasuri de aces tip, dar cel pe care-l vedeți este special. A fost la bordul celebrei nave și este o ocazie rară pentru colecționari. Domnul Kantor și soția sa au plătit 26 de lire pentru biletul nr. 244367 și au fost printre pasagerii de la clasa a doua care s-au urcat în Southamptom, Anglia. Nava s-a scufundat în primele ore ale dimineții zilei de 15 aprilie, după ce a lovit un aisberg. După ciocnire, Miriam fost dusă spre barca de salvare nr. 12, una în care bărbaților li s-a interzis accesul din cauza protocolului impus ad-hod, primii: femeile și copiii. În acea barcă au fost urcate 30 de persoane, dar supraviețuitorii au făcut loc pentru încă 30. Potrivit rapoartelor oficiale, aceasta este ultima barcă desprinsă de pe bordul Titanicului și ultima salvată de vasul Carpathia, la ora 8 dimineața.

O navă de reparații numită CS Mackay-Bennet, a sosit opt zile mai târziu pentru a recupera cât mai multe victime cu putință. Corpul lui Sinai Kantor a fost scos din apa înghețată. A fost corpul nr. 283 și îmbălsămat pe navă. Este îngropat la Cimitirul Muntelui Zion, Queens, New York.

După eforturi juridice extinse, văduva lui, Miriam, a primit restul obiectelor ce au aparținut soțului său, inclusiv ceasul. Licitația va începe de la 20.000 de dolari sau 17.268 de euro.

Foto: Hepta

Citește și:

Avem și noi Atlantida noastră. Sub Dunăre… La Păcuiul lui Soare

Descopera destinatii inedite

Cel mai frumos aeroport din lume: Nu-ți pare rău dacă avionul întârzie!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse