Trupele rusești s-au retras din orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl

La mai bine de o lună de la declanșarea războiului din Ucraina, trupele rusești au decis să se retragă din orașul Slavutîci, situat în vecinătatea centralei nucleare Cernobîl.

Primarul localității Slavutîci, aflat lângă centrala nucleară Cernobîl, Iuri Fomichev, a anunțat pe rețelele de socializare faptul că armatele rusești au decis să părăsească respectiva localitate.

Acesta a explicat faptul că, în acest moment, nu mai există niciun soldat în oraș. Conform BBC, acesta a spus că aceștia „și-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat orașul, astăzi au terminat și au plecat.'

Deși centrala este închisă, în zonă există în continuare persoane care trebuie să monitorizeze nivelurile de radiații. De altfel, la începutul lunii martie, atunci când armatele ruse au intrat în localitate, alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă, în funcțiune intrând generatoarele de rezervă, cu combustibil valabil pentru 48 de ore.

La acea vreme, Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena anunța că întreruperea curentului electric nu ar avea un impact critic asupra siguranței. Cu toate acestea, centrala a fost repusă în funcțiune în timp util.

Rusia, acuzată de acțiuni irensposabile în zona Cernobîl

În tot acest context, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk a acuzat Rusia de acțiuni iresponsabile și cu potențial periculos la centrala nucleară din Cernobîl. Conform Hotnews.ro, vicepremierul a acuzat autoritățile ruse de militarizare a zonei, precum și de transferul și amplasarea unor arme în apropierea reactoarelor distruse de explozia din 1986.

Negocierile continuă

Duminică, pe 27 martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat noi negocieri, care vor avea loc în Turcia:

Prioritățile noastre în negocieri sunt cunoscute. Suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt fără îndoială. Garanțiile efective de securitate pentru statul nostru sunt obligatorii', a spus acesta.

Citește și: Musulmanii turci și ceceni ies în apărarea Ucrainei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri