Musulmanii ceceni și tătari ies la luptă pentru a apăra Ucraina

Ramzan Kadyrov, un aliat cecen al lui Vladimir Putin, s-a lăudat cu rolul soldaților săi în războiul Rusiei din Ucraina. Dar mulți musulmani ceceni și tătari apără Ucraina și țin legătura cu conducătorii țărilor lor natale.

Numărul acestor luptători trimiși în Ucraina este necunoscut, dar reputația lor de brutalitate în aplicarea guvernării interne este binecunoscută. Prezența lor a stârnit amintiri despre luptele îngrozitoare urbane și luptele de gherilă din războaiele cecene din anii 1990 și începutul anilor 2000.

Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, cunoscut drept unul dintre cei mai loiali aliați ai președintelui Vladimir Putin, a anunțat pe Telegram că oamenii săi vor lupta în „cele mai fierbinți locuri din Ucraina'.

Cu toate acestea, unii analiști militari au pus la îndoială dacă lauda sa pe rețelele de socializare a reflectat cu acuratețe performanța trupelor sale pe câmpul de luptă.

Pe front, un alt grup de ceceni s-a alăturat războiului, dar intenționează să apere Ucraina împotriva invaziei ruse.

„Dragi ucraineni, vă rugăm să nu-i vedeți pe acești oameni ca pe ceceni. Sunt trădători… marionete ale Rusiei', a spus Adam Osmayev, un lider cecen în exil, într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare, referindu-se la soldații lui Kadyrov, scrie dw.com.

Cecenii adevărați sunt alături de tine, sângerând cu tine, așa cum au făcut-o în ultimii opt ani', a spus el, ținând o armă în mână și stând lângă alți trei bărbați înarmați cu fețe mascate.

Osmayev conduce Batalionul Dzhokhar Dudayev, numit după regretatul lider rebel cecen. Grupul este unul dintre cele două grupuri de voluntari ceceni cunoscute public care luptă împotriva separatiștilor susținuți de ruși și a forțelor ruse în Ucraina din 2014. Celălalt se numește Batalionul Sheikh Mansur și este condus de un comandant numit Muslim Cheberloevsky.

Identitatea și numărul exact al voluntarilor ceceni sunt necunoscute. Dar se crede că cei mai mulți dintre ei sunt oameni care au părăsit Cecenia fie după încheierea războiului de acolo în 2003, fie au scăpat de conducerea despotică a lui Kadyrov în ultimii ani.

În 2013, guvernul ucrainean, pe atunci aliat al Moscovei, l-a întemnițat pe Osmayev pentru că a complotat pentru asasinarea lui Putin, o acuzație pe care acesta o neagă. Când a fost eliberat un an mai târziu, a mers în regiunea Donbas pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși.

Atât presa rusă, cât și cea occidentală au raportat presupuse legături între Batalionul Sheikh Mansur și „Statul Islamic'.

Când armata lui Putin a început să mărșăluiască spre Kiev, liderii ambelor batalioane, împreună cu mii de alți luptători voluntari străini , au anunțat că vor continua să apere Ucraina împotriva „inamicului lor comun'.

Hotărârea lor de a ajuta Ucraina pe fondul invaziei ruse în curs provine din asemănările pe care le văd între ceea ce trec ucrainenii și propria lor soartă. Mulți ceceni exilați sunt de părere că Putin îi tratează pe ucraineni așa cum i-a tratat pe ei.

„Încercarile Moscovei de astăzi de a-și impune controlul asupra Ucrainei independente rezonează în inimile și mințile multor ceceni care își amintesc de lupta lor pentru independență împotriva mașinii de colonizare rusă', a declarat Albert Bininachvili, profesor de științe politice la Universitatea Bologna, pentru DW.

Putin aspiră să extindă dominația Rusiei până la granițele sovietice, a explicat el, dar fără intenția de a readuce sistemul sovietic, „care de fapt nu ne lasă decât cu colonialismul rus'.

„Cecenii consideră războiul din Ucraina ca o continuare a războiului din Cecenia. Deci vor să contribuie la o eventuală victorie împotriva acestui rău perceput, ceva care nu s-a realizat pe pământul cecen', a spus Iliyasov.

„Aceasta este alături de o altă motivație, un fel de obligație morală de a ajuta oamenii care se află în astfel de situații și de a arăta solidaritate cu aceștia', a adăugat el.

Cecenii nu sunt singurul grup musulman care ajută ucrainenii.

Said Ismagilov, unul dintre cei mai importanți lideri islamici ai Ucrainei, care este de origine tătară, a postat o poză cu el însuși în uniformă militară, alături de membrii Forțelor Teritoriale de Apărare de la Kiev. Într-un alt videoclip, el le-a cerut musulmanilor din lume să solidarizeze cu Ucraina.

Tătarii din Crimeea, o minoritate etnică musulmană originară din Crimeea, o peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, rezistă ocupației ruse din 2015, unii dintre ei luptând în forțele armate ucrainene.

Într-un videoclip distribuit pe scară largă de presa ucraineană, Ayder Rustemov, șeful comunității musulmane din Crimeea, așa cum este recunoscută de Ucraina, i-a îndemnat pe musulmanii ucraineni să apere țara și le-a cerut musulmanilor ruși să denunțe agresiunea Rusiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri