Trombocitopenie imună. Boala care poate fi confundată cu leucemia

Trombocitopenia imună este o tulburare care poate duce la vânătăi și sângerări ușoare sau excesive. Sângerarea rezultă din cauza nivelului neobișnuit de scăzut al trombocitelor, celulele care ajută la coagularea sângelui.

Cunoscută anterior sub numele de purpură autoimună, această afecțiune poate provoca vânătăi violet, precum și puncte mici roșiatice-violet care arată ca o erupție cutanată. Copiii pot dezvolta trombocitopenia imună după o infecție virală și, de obicei, se recuperează complet fără tratament. La adulți, tulburarea este adesea pe termen lung.

Dacă un pacient nu are semne de sângerare și numărul de trombocite nu este prea scăzut, este posibil să nu aibă nevoie de niciun tratament. Dacă simptomele sunt mai severe, tratamentul poate include medicamente pentru creșterea numărului de trombocite sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea splinei.

Trombocitopenie imună. Simptome

Trombocitopenie imună poate să nu aibă semne și simptome. Când apar, ele pot fi sub forma unor vânătăi ușoare sau excesive, sângerări superficiale care apar sub formă de pete roșiatice-violet și arată ca o erupție cutanată, de obicei pe picioare, sângerări ale gingiilor sau din nas, sânge în urină sau scaune, iar femeile pot avea un flux menstrual neobișnuit de intens.

Potrivit Mayo Clinic, trombocitopenia imună apare de obicei atunci când sistemul imunitar atacă și distruge din greșeală trombocitele, care sunt fragmente de celule care ajută la coagularea sângelui. La adulți, acest lucru poate fi declanșat de infecția cu HIV, hepatită sau H. pylori, tipul de bacterie care provoacă ulcerul gastric. La majoritatea copiilor cu această boală, apare în urma unei boli virale, cum ar fi oreionul sau gripa.

Trombocitopenia imună este mai frecventă în rândul femeilor tinere. Riscul pare să fie mai mare la persoanele care au și boli precum artrita reumatoidă, lupusul și sindromul antifosfolipidic. O complicație rară a trombocitopeniei imune este sângerarea la nivelul creierului, care poate fi fatală.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate