Aviz celor care s-au vaccinat cu Pfizer: ar putea dezvolta o boală rară și gravă de sânge

Pentru foarte mulți dintre noi anul 2020 a fost anul în care ne-am dat seama cât de fragilă ne este viața, cât de mici suntem în fața unor catastrofe de orice fel ar fi ele. Pandemia ne-a dat restart la stilul de a trăi, la felul în care ne petrecem fiecare clipă.

Cel mai așteptat moment al anului a fost acela când s-a descoperit primul vaccin care ar putea lupta împotriva virusului care a luat viața oamenilor din întreaga lumea. Odată apărut, au început, în mod evident, și conspirațiile, temerile și reticența oamenilor la nou. Cu toate acestea, campaniile de vaccinare din întreaga lume au luat amploare, astfel că, oamenii din dorința de a se proteja, de a reveni la viața dinaintea pandemiei, au mers și au primit serul protector.

Studiile continuă într-un ritm alert, iar specialiștii din întreaga lume urmăresc care ar putea fi reacțiile adverse imediate sau pe termen lung. Iată că cercetătorii israelieni au ajuns la o sumbră concluzie: vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer ar putea provoca o boală rară a sângelui, numită purpura trombotică trombocitopenică.

Cu toate acestea, potrivit medicilor citați de The Jerusalem Post, studiul este făcut pe un eșantion mic și nu ar trebui să împiedice vaccinarea oamenilor.

Purpura trombotică trombocitopenică este o afecțiune rară care determină formarea unor cheaguri de sânge în întregul corp. Aceste cheaguri pot bloca fluxul de sânge și oxigen către organele vitale ale corpului și acest lucru poate reduce numărul de trombocite din sânge.

Semnele și simptomele purpurei trombotice trombocitopenice dobândite sunt vânătăi purpurii, mici pete roșii sau violete pe piele, sângerări, anemie, febră, dureri toracice, probleme ale sistemului nervos și probleme renale.

Purpura trombotică trombocitopenică dobândită apare atunci când organismul începe să producă anticorpi împotriva unei enzime numite ADAMTS13, care este implicată în coagularea sângelui. Uneori apare din cauza anumitor situații sau boli (cum ar fi sarcina, cancerul, lupusul, Infecția cu HIV sau alte infecții), anumite medicamente (cum ar fi cele administrate în timpul chimioterapiei sau terapiei hormonale) sau anumite proceduri (cum ar fi intervenția chirurgicală sau transplantul de celule stem).

S-a observat o creștere a pacienților cu această boală rară de sânge de către cercetătorii Institutului de Hematologie din cadrul Centrului Medical Shamir. Dacă în trecut erau 2-3 cazuri pe an, acum sunt 4 cazuri într-o lună. Aceștia au sesizat o legătură cronologică între momentul vaccinării și debutul bolii.

Medicii au identificat „o legătură cronologică' între vaccinarea pacientului și apariția simptomelor bolii. Foarte important este depistarea la timp a acestei boli, deoarece șansele de supraviețuire au crescut de la 10% la 80 %.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri