Dacă ai colesterol ridicat, înseamnă că ai o cantitate prea mare de substanță grasă care este folosită pentru a construi celule în sânge.
Cantități mari din aceste grăsimi îți pot bloca arterele și pot duce la probleme de sănătate mai târziu, cum ar fi boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Consumul de alimente grase, lipsa de mișcare, excesul de greutate, fumatul și consumul de alcool tind să fie principalii vinovați pentru “colesterolul rău”, sau lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), deși acesta poate fi, de asemenea, ereditar.
Dar, potrivit unui expert, anumite alimente și băuturi pot de fapt să îți scadă nivelul colesterolului, în același mod în care unele îl pot crește.
După cum scrie The Sun, Mays Al-Ali, nutriționist autorizat și fondator al clinicii Healthy Mays, a lăudat trei băuturi, despre care a afirmat că pot reduce nivelul „colesterolului rău”.
Acestea sunt:
„S-a demonstrat că atât ceaiul verde, cât și yerba mate (ierba mate), reduc colesterolul lipoproteic rău cu densitate scăzută, îmbunătățind lipidele serice”, a declarat aceasta pentru Express.
Dar ea v-a sfătuit să beți unul dintre cele două dimineața, deoarece ambele băuturi sunt bogate în cofeină și vă pot perturba somnul.
Deși cantitățile mari pot fi dăunătoare pentru sănătate, corpul nostru are totuși nevoie de cantități mici de “colesterol bun”, cunoscut și sub numele de lipoproteine cu densitate mare (HDL). HDL-urile transportă colesterolul departe de celule și îl duc înapoi la ficat, unde poate fi descompus.
Mays a spus că ceaiul de hibiscus poate scădea „colesterolul rău” și, de asemenea, crește nivelul de „colesterol bun”.
“Într-un studiu, cei care l-au băut zilnic au scăzut trigliceridele, lipoproteinele cu densitate scăzută și colesterolul total și au crescut lipoproteinele cu densitate ridicată (cel bun) după numai o lună”, a explicat ea, mai scrie sursa citată anterior.
Studii anterioare au arătat că ceaiul verde ar putea îmbunătăți factorii de risc care sunt legați de sindromul metabolic.
Sindromul metabolic, potrivit NHS, este termenul medical pentru o combinație de diabet, tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială) și obezitate.
Prin urmare, este mai probabil ca oamenii să aibă sindrom metabolic dacă sunt supraponderali și au niveluri scăzute sau ridicate de colesterol, tensiune arterială și zahăr în sânge.
Între timp, un studiu din 2022 publicat de Oxford University Press a declarat că un ceai de hibiscus regulat ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.
Creșterea colesterolului este strâns legată de o dietă bogată în grăsimi saturate.
Pentru a avea o dietă echilibrată trebuie să incluzi toate grupele de alimente, inclusiv grăsimile, dar există modalități de a reduce cu ușurință consumul de grăsimi și totul ține de modul în care îți gătești mâncarea.
În loc să îți prăjești mâncarea, există moduri simple și adesea mai rapide de a găti care te-ar putea ajuta:
De asemenea, poți alege bucăți slabe de carne, mai degrabă decât bucăți grase, ceea ce te va ajuta.
Optarea pentru varietăți de produse lactate și produse tartinabile mai sărace în grăsimi te va ajuta, de asemenea, și poți încerca să reduci varietatea de produse pe care le consumi cu conținut integral de grăsimi.
În afară de a consuma mai multe alimente precum peștele gras, orezul brun și nucile și semințele, specialiștii recomandă să încerci să faci mai multă mișcare, cel puțin 2 ore și jumătate de exerciții fizice pe săptămână.
Unele lucruri bune de încercat la început includ:
A apărut ediția de mai a revistei Avantaje. Luna aceasta v-am pregătit materiale interesante, numai bune de savurat dimineața la cafea… În primăvara lui 2023 Avantaje îți este cel mai bun aliat pentru inspirație, informație și entuziasm. Afli lucruri noi sau poate deja știute dar noi te ajutăm să le certifici și să le structurezi.
Iată o mică parte din cuprinsul ediției:
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/