Traumele se ascund în creier și fac ravagii asupra corpului

Trauma, oricare ar fi ea, se poate ascunde în creier și poate provoca ravagii asupra corpului tău. Iată cum să te vindeci de ea:

Viața ne surprinde uneori cu evenimente sau situații nu tocmai plăcute. Câteodată suntem pregătiți emoțional să facem față provocărilor inerente, dar câteodată simțim că este imposibil să le depășim.

Pentru că știința a evoluat, știm astăzi mai multe despre modul în care corpul și creierul sunt afectate de evenimentele care au puterea de a ne schimba viața – și despre cum putem lăsa trecutul în urmă.

O durere care provoacă alte dureri

Amelia se uita la televizor cu soțul ei într-o seară, când a simțit o durere acută în abdomenul superior, durere care a făcut-o să se chircească pe canapea. A crezut inițial că este o enterocolită sau o indigestie (tocmai luase o masă copioasă). Dar durerea nu a dispărut nici după câteva zile… Așa că a plecat cu soțul ei la urgențe unde medicii cu diferite specializări s-au luptat să diagnosticheze problema. Au suspectat calculi biliari, dar testele au fost neconcludente, așa că i-au dat medicamente pentru durere și au trimis-o acasă.

Cu ajutorul analgezicelor durerea a dispărut în acea noapte, dar a apărut din nou și din nou luni întregi după acel prim episod, mai ales după ce Amelia se ridica, sătulă, de la masă. A ajuns la urgență după aceea de zeci de ori și nici măcar medicul gastroenterolog, care i-a efectuat unele teste – nu a putut detecta motivul. De-a lungul timpului, a slăbit enorm și a pierdut atât de multă masă musculară încât abia putea să meargă.

Plângeam tot timpul, pentru că eram terminată din toate punctele de vedere: fizic, mental și emoțional', își amintește Amelia, un editor de carte în vârstă de 35 de ani. „Mi-a fost atât de teamă că nu va dispărea niciodată această durere și că o să trebuiască să trăiesc cu ea pentru tot restul vieții mele… În plus, mi se părea că medicilor nu le pasă '.

După un an de chinuri, o altă echipă medicală a diagnosticat-o, în cele din urmă, cu probleme la vezica biliară. Amelia a fost operată iar durerea a dispărut.

Dar povestea ei abia începea, pentru că în curând a urmat un nou fel de angoasă. Avea frecvent coșmaruri despre situații pe care nu putea să le depășească, asupra cărora nu avea control, și se trezea noaptea țipând și gâfâind. Curând a devenit obsedată de diete, de controlul greutății, de somn și de exerciții fizice pentru a alunga chiar și ideea apariției durerii. Și orice mică durere – chiar și ceva minor precum o julitură îi provoca un atac de panică cu tremurături și lipsă de aer.

„Când mi-am ars ușor mâna la fierul de călcat, soțul meu a trebuit să mă țină, efectiv, să nu sun la 112, deoarece am crezut că durerea din mâna mea era identică cu durerea abdominală și că voi muri de durere”, spune Amelia. „Reacția mea a fost irațională.'

Când i-a pomenit despre asta terapeutului la care se ducea frecvent, acesta i-a spus Amerliei că suferă de tulburare de stres post-traumatic. „M-am gândit: ce prostie!!! De tulburarea asta suferă cei care au fost în război sau au trecut prin violență gravă', spune Amelia. Dar pe măsură ce problemele ei emoționale s-au intensificat, și-a dat seama că toate au început în anul ei de durere și anxietate. De-a lungul timpului, discuția cu terapeutul ei, conștientizarea simptomelor de stres post-traumatic și reînvățarea modului în care funcționează corpul ei au ajutat-o ​​să revină la normal.

Trauma a făcut întotdeauna parte din condiția umană, dar în zilele noastre pare mai frecventă. Între știrile cumplite de la TV, condițiile meteo oribile și inundații catastrofale, plus accidentele îngrozitoare aduse în prim plan de presă, începem să vedem efectele încărcăturii emoționale asupra psihicului nostru. Mulți experți consideră că și pandemia COVID-19 va avea un efect traumatic de lungă durată.

„A fi într-o relație stresantă sau abuzivă sau într-un mediu de lucru angoasant este traumatic. La fel este să pierzi pe cineva pe care îl iubești, să ai o boală gravă sau să te confrunți cu discriminarea', spun specialiștii. „Uneori treci printr-un traumatism fără efecte pe termen lung, dar alteori reacțiile tale continuă cu mult timp după ce amenințarea s-a încheiat.'

Terapeuții spun că nu este nevoie să experimentați un rău fizic sau cel mai extrem șoc emoțional pentru a dezvolta stres post-traumatic. Și tratarea afecțiunii este posibilă numai dacă cei care suferă în liniște știu să caute ajutor.

Traumele se ascund în creier și fac ravagii asupra corpului

Cei care cred că nu au nimic și că totul trece de la sine, pot avea consecințe grave. Cu ani în urmă, oamenii care s-au confruntat cu cele mai îngrozitoare șocuri emoționale sau fizice li se spunea că o să „treacă' peste această experienței. Soldații care s-au întors din război nu au vorbit niciodată despre ceea ce văzuseră. Femeile care nășteau copii care ulterior nu supraviețuiau erau sfătuite să aibă rapid un alt copil. Acum există o conștientizare din ce în ce mai mare că, pentru a te recupera corect, trebuie să permiteți atât minții, cât și corpului să proceseze ceea ce s-a întâmplat și să accepți că, în anumite moduri, nu vei mai fi niciodată cel care ai fost.

Efectele secundare ale traumei pot fi imediate, cu simptome precum anxietate, coșmaruri, insomnie și /sau depresie. Dar dacă se tratează  corespunzător, ele sunt preambul și pentru boli fizice cronice. Un studiu din JAMA Internal Medicine, de exemplu, a constatat că femeile a căror prima experiență sexuală a fost traumatizantă au mai multe șanse să sufere de endometrioză și boli inflamatorii pelvine mai târziu în viață decât alte femei.

Dr. Gordon, autorul cărții „Transformarea: un ghid cuprinzător, pas cu pas pentru vindecarea traumei psihologice', a văzut supraviețuitorii traumei dezvoltând probleme digestive, tulburări autoimune și boli de inimă.  În plus, persoanele care trec printr-o încercare traumatizantă sunt mai susceptibile să abuzeze de droguri sau alcool, să sufere de o tulburare alimentară sau chiar să ajungă la suicid.

Toate acestea se întâmplă deoarece traumele au un impact puternic asupra sistemului nervos. Suntem cu toții familiarizați cu senzația de luptă sau fugă, reacțiile chimice și fiziologice la stres care ne ajută să luptăm sau să fugim când întâmpinăm o problemă majoră. Un eveniment traumatic crește acest efect până la extrem. Mai târziu, pe măsură ce ne amintim situația sau dacă este în plină desfășurare (de exemplu, un șef abuziv în fiecare zi sau viața alături de un partener violent), corpul revine continuu înapoi la traumă, ceea ce poate duce la inflamații în interiorul corpului care dăunează în timp.

Tratamente pentru traume

Încercați o terapie specifică traumei: 
Anumite tehnici pot slăbi amintirile și emoțiile copleșitoare. Acestea includ:

Discuții prelungite, în care reexperimentați trauma, pe măsură ce un terapeut vă ghidează să rămâneți ancorați în clipa prezentă.
Reducerea stresului bazată pe mindfulness, un program care vă învață să vă concentrați pe aici și acum, mai degrabă decât să “rumegați” la nesfârșit asupra trecutului sau viitorului.
Meditația vă poate estompa reacția de luptă sau fugă, vă poate ajuta să gândiți clar și să reconstruiți conexiunile creierului rupte de traume. „Marea majoritate a persoanelor care o fac timp de doar 10 minute observă o schimbare imediat', spune dr. Gordon.

Dacă ați văzut vreodată rațe scuturându-și penele după ce s-au luptat, știți că natura ne ajută astfel să ne curățăm reziduurile fizice înainte ca trauma să se depună în celulele noastre. Unii experți spun că mersul pe jos ajută;

Dr. Gordon preferă o tehnică pe care a creat-o în care vă scuturați energic întregul corp timp de cinci minute, vă opriți și observați liniștea pentru următoarele trei minute, apoi dansați după melodiile preferate pentru alte cinci. Aceasta face parte dintr-un program cuprinzător detaliat în cartea sa, Transformarea.

Singurătatea și izolarea conferă traumei o putere suplimentară, așa că găsiți un grup de sprijin (online sau personal) și contactați prietenii și cunoștințele care au trecut prin ceva similar. „O comunitate de oameni care înconjoară pe cineva după o experiență traumatică poate fi importantă pentru a-i ajuta să se simtă în siguranță', spune specialistul.

Foto: 123rf

Citeste și:

Iluzii și deziluzii din filmele romantice

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie