Cum să treci peste o despărțire. Divorțul: aripi frânte sau vânt din pupa?

divort

După aproape patru ani de la divorț, pot vorbi cu detașare, luciditate și echilibru despre această răspântie din viața tot mai multor familii. Și, da, pot spune că există lumină în întuneric!

În mod cert nu am fost pregătită pentru divorț (este cineva vreodată?) și m-a dus în abis; m-a pus viața în genunchi, țin minte faptul că eram ca un om care se îneacă, încercând să mă agăț de orice pentru supraviețuire; mi se năruise întreaga lume. Dumnezeu ne dă la toți ceea ce ne duce la limita extremă și ne scoate în afara zonei de confort – pentru alții, cu siguranță, divorțul nu e așa o mare tragedie sau pur și simplu îl acceptă mai ușor – pentru mine, însemna capăt de linie.

Cu certitudine, ceea ce am văzut acasă, născută-crescută într-o familie de aromâni, cu tradiție, cu respect și venerație față de noțiunea de familie, și-a pus amprenta asupra a ceea ce consideram eu „normalitate'.

Se spune că divorțul este, după moartea partenerului, al doilea cel mai traumatizant eveniment din viața cuiva. În final, divorțul este tot o pierdere, uneori chiar mai grea, pentru că îl mai și vezi după… Am trecut prin toate fazele, de la negare, furie acerbă, îndoială în privinţa propriei valori, depresie, acceptare, eliberare. Timp de șase luni știu că am trăit, am respirat, însă nu îmi amintesc nimic din perioada aceea tulbure – e ca o cutie neagră.

Dar cum structural sunt o persoană care vede întotdeauna partea plină a paharului, am înțeles că de acolo, din abis, singurul drum înainte era doar în sus, așa că am renăscut ca pasărea Phoenix. Deși m-a durut enorm, iar cicatricea va rămâne cu mine până mor, divorțul e parte majoră a caracterului ferm al celei care sunt azi.

Cred că divorțul e o șansă de a te cunoaște pe tine însăți și de a deveni o ființă întreagă. Nu voi înțelege oamenii care ies dintr-o relație și intră imediat în alta, fără a-și acorda timp pentru a se cunoaște și a se înțelege, fără a înțelege mecanismele și resorturile ființei lor – ceea ce a dus la ruptură –, nu este drept nici pentru ei, nici pentru persoana cu care încep relația. Doar se mint…

Supraviețuire pe termen scurt

Când ești în tumultul evenimentelor, încearcă să te agăți de rutină, de lucrurile care trebuie făcute, pentru a-ți ține mintea ocupată cu altceva; concentrează-te pe muncă, chiar dacă ți-e greu, fă lucrurile care știi că trebuie făcute – pune-ți ordine în gânduri și lucruri, aruncă din casă tot ce ai strâns de-a lungul timpului și nu-ți mai trebuie, fă-ți un buget ca să știi cum stai și să nu ai surprize din punct de vedere financiar.

Apelează la un psiholog care te poate ghida sau, dacă nu dispui de resurse materiale, orientează-te spre spiritualitate. Cultivarea credinței e, cred eu, pilonul de bază al reușitei trecerii peste această piatră de încercare.

Nu te mai focusa pe el, care nu mai e lângă tine și care poate are deja o nouă viață; tot ceea ce vei obține e tortură pentru suflet. Nu te mai uita la pozele din trecut, nu te mai uita la profilul lui de Facebook, unde vei găsi doar ceea ce îți va provoca suferință. Eu am dat Unfriend.

Dacă ai copii, fii lângă ei, fii prezentă, dă-le iubire cât timp ești cu ei, deși știu că nici tu nu ești bine, cum să mai ai grijă cum trebuie și de ei? Știu că te întrebi: „Pentru ce să fac eu toate astea ca o sclavă când el se distrează?'. Trezește-te, o faci pentru copiii tăi, pentru că îi iubești şi ești mama lor.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii