Cum să treci peste o despărțire. Divorțul: aripi frânte sau vânt din pupa?

divort

După aproape patru ani de la divorț, pot vorbi cu detașare, luciditate și echilibru despre această răspântie din viața tot mai multor familii. Și, da, pot spune că există lumină în întuneric!

În mod cert nu am fost pregătită pentru divorț (este cineva vreodată?) și m-a dus în abis; m-a pus viața în genunchi, țin minte faptul că eram ca un om care se îneacă, încercând să mă agăț de orice pentru supraviețuire; mi se năruise întreaga lume. Dumnezeu ne dă la toți ceea ce ne duce la limita extremă și ne scoate în afara zonei de confort – pentru alții, cu siguranță, divorțul nu e așa o mare tragedie sau pur și simplu îl acceptă mai ușor – pentru mine, însemna capăt de linie.

Cu certitudine, ceea ce am văzut acasă, născută-crescută într-o familie de aromâni, cu tradiție, cu respect și venerație față de noțiunea de familie, și-a pus amprenta asupra a ceea ce consideram eu „normalitate'.

Se spune că divorțul este, după moartea partenerului, al doilea cel mai traumatizant eveniment din viața cuiva. În final, divorțul este tot o pierdere, uneori chiar mai grea, pentru că îl mai și vezi după… Am trecut prin toate fazele, de la negare, furie acerbă, îndoială în privinţa propriei valori, depresie, acceptare, eliberare. Timp de șase luni știu că am trăit, am respirat, însă nu îmi amintesc nimic din perioada aceea tulbure – e ca o cutie neagră.

Dar cum structural sunt o persoană care vede întotdeauna partea plină a paharului, am înțeles că de acolo, din abis, singurul drum înainte era doar în sus, așa că am renăscut ca pasărea Phoenix. Deși m-a durut enorm, iar cicatricea va rămâne cu mine până mor, divorțul e parte majoră a caracterului ferm al celei care sunt azi.

Cred că divorțul e o șansă de a te cunoaște pe tine însăți și de a deveni o ființă întreagă. Nu voi înțelege oamenii care ies dintr-o relație și intră imediat în alta, fără a-și acorda timp pentru a se cunoaște și a se înțelege, fără a înțelege mecanismele și resorturile ființei lor – ceea ce a dus la ruptură –, nu este drept nici pentru ei, nici pentru persoana cu care încep relația. Doar se mint…

Supraviețuire pe termen scurt

Când ești în tumultul evenimentelor, încearcă să te agăți de rutină, de lucrurile care trebuie făcute, pentru a-ți ține mintea ocupată cu altceva; concentrează-te pe muncă, chiar dacă ți-e greu, fă lucrurile care știi că trebuie făcute – pune-ți ordine în gânduri și lucruri, aruncă din casă tot ce ai strâns de-a lungul timpului și nu-ți mai trebuie, fă-ți un buget ca să știi cum stai și să nu ai surprize din punct de vedere financiar.

Apelează la un psiholog care te poate ghida sau, dacă nu dispui de resurse materiale, orientează-te spre spiritualitate. Cultivarea credinței e, cred eu, pilonul de bază al reușitei trecerii peste această piatră de încercare.

Nu te mai focusa pe el, care nu mai e lângă tine și care poate are deja o nouă viață; tot ceea ce vei obține e tortură pentru suflet. Nu te mai uita la pozele din trecut, nu te mai uita la profilul lui de Facebook, unde vei găsi doar ceea ce îți va provoca suferință. Eu am dat Unfriend.

Dacă ai copii, fii lângă ei, fii prezentă, dă-le iubire cât timp ești cu ei, deși știu că nici tu nu ești bine, cum să mai ai grijă cum trebuie și de ei? Știu că te întrebi: „Pentru ce să fac eu toate astea ca o sclavă când el se distrează?'. Trezește-te, o faci pentru copiii tăi, pentru că îi iubești şi ești mama lor.

Citește continuarea pe pagina următoare

Vezi ceea ce ai, nu ce nu ai

Du-te cu copilul în parc, la film, la munte/mare, gătește cu el, uitați-vă la desene animate, jucați-vă – sunt atâtea lucruri minunate pe care le puteți face împreună, și din care vei câștiga însutit. În loc să te axezi pe ceea ce nu (mai) ai, alege să fii recunoscătoare pentru tot ceea ce ai. Ai puterea de a alege!

Alege-te pe tine, trasează granițele ființei tale și stai înăuntru; nu te defini prin ceea ce face el, prin faptul că te ignoră, că e indiferent, că nu ai valoare. Îmi amintesc golul care rămăsese în casă și în sufletul meu, îmi amintesc că mă uitam în oglindă și mă întrebam dacă eu chiar nu am valoare?

Nimeni nu are puterea de a te face fericită decât dacă tu îi dai această putere. Ești singura responsabilă.

Cum să treci peste o despărțire

Mijloacele imediate pentru a depăși o despărțire, un divorț sunt următoarele:

✓ fă-ți un abonament la sală și ține-te de el (sportul te obligă să fii prezentă);

✓ apucă-te de o dietă sănătoasă, ca mod de viață (schimbă-ți obiceiurile alimentare);

✓ răsfață-te: du-te la cosmetică, masaj, cumpără-ți haine noi care să te facă să te simți bine, atrăgătoare;

✓ ieși și socializează, dar nu căuta să umpli un gol cu primul venit – istoria se va repeta (cu alt actor) până când îți vei fi vindecat rănile și depășit condiționările;

✓ fă-ți prieteni cu care să poți ieși, astfel încât să ai o viață socială împlinită: eu am prieteni cu care merg la film, unii cu care merg să dansez, unii cu care merg la munte/mare, două prietene cu care schimb idei despre lucruri ce mă frământă;

✓ în relația cu el fii zen (dacă sunt copii care vă leagă; dacă nu, relația ar trebui să tindă rapid către zero – cu cât te agăți mai mult, cu atât vei prelungi infernul și îți vei diminua șansele de vindecare).

Învață să ai conștiința propriei valori

E crucial să rămâi fidelă valorilor tale morale. Nu uita, în vâltoarea evenimentelor, ești singura care trebuie să se gândească la tine – în acel moment el nu mai e cel care a fost, și nu încerca să faci compromisuri pentru a rămâne în relație. În final, nu vei face decât să te urăști pe tine însăți pentru asta.

Și nu-ți face iluzii că îl vei ține. Dacă tu nu te respecți și nu te iubești pe tine însăți, dacă nu ai conștiința propriei valori, cum te aștepți ca el sau oricare altul să o facă? Dacă vrea să plece, din orice motiv, nu te pune în calea fericirii omului. Dă-i libertatea de a alege și vezi-ți de viața ta.

Respectă-te ca femeie, nu te înjosi din cauza unui bărbat. Am stat mult şi am reflectat, cred că cel mai sexy atribut al unei femei e respectul de sine, demnitatea – cultivă-le!

Dacă s-a ajuns la divorț, în loc să te întrebi atâta de ce eu, de ce tocmai mie?, învață să accepți că asta e voia Universului și că tot ce îți e dat are un scop: acela ca tu să evoluezi – încercările vieții te călesc, iar ceea ce nu te omoară, sigur te va face mai puternică.

De ce eu? De ce nu?!

Îți trebuie o tonă de curaj, dar dacă alternativa e neviabilă, ia hotărârea și divorțează. Pe mine m-a făcut praf inițial, dar a fost un eveniment capital ca impact în dezvoltarea și maturizarea mea personală. Divorțul implică multă durere, dar și o totală regăsire dacă ești deschisă spre evoluție. Îți garantez că în doi-trei ani nici nu te vei mai recunoaște. Și vei avea putere, independență, chiar farmec.

Caracterul e putere! Agonia nu va ține la infinit – după șase luni vei ieși treptat din labirintul durerii și vei realiza că viața merge înainte! Fericirea poate lua multe forme, nu doar ceea ce văzusem eu de mic copil;

Ține minte că nimic nu este întâmplător și încearcă să vezi de ce ți se întâmplă ție asta. Întâlnește-ți Umbra (da, cea a lui Jung), și îmbrățișeaz-o cu compasiune și iubire – singura cale prin care devenim întregi.

Cum spunea tot Jung, atragem în viața noastră evenimente și persoane care ne pun în fața unor alegeri prin care putem evolua! Și până nu ne învățăm lecțiile, viața ne oferă aceeași poveste, cu alți actori… Nu încerca să controlezi totul.

Nu încerca să-l ierți

Cultivă-ți credința că cineva acolo sus te iubește și că, dacă se închide o ușă, cu siguranță se va deschide alta în altă parte. Eu m-am înverșunat, mi-am folosit voința imensă pe care o am pentru a încerca să controlez evenimentele – nu merită, energia negativă, consumul interior te macină și pur și simplu nu îți aduc liniște.

Citește continuarea pe pagina următoare

Înfrânge-ți orgoliul: întrebarea mea obsesivă atunci era: cum să-mi facă asta mie? Mie? Nu degeaba orgoliul e cel dintâi păcat al omului! Aleg să port în suflet amintirile frumoase – orice altceva te otrăvește pe tine însăți, nu pe fostul. El va rămâne tatăl copilului meu, un om pe care știu că mă pot baza mereu din acest punct de vedere și un capitol frumos din viața mea.

Dacă aveți copii, o să îţi ia ceva timp până îţi vei ajusta relația la termenii corecți cu fostul. Nu cred că puteți fi prieteni, nu te mai amăgi. Friendship often ends in love, but love in friendship, never'. Însă binele copiilor trebuie să primeze și să fiți în raporturi amicale în acest scop.

Nu încerca să îl ierți – cred că ne asumăm prerogative care nu sunt ale noastre –, doar Dumnezeu iartă. Tot ce poți face este să înțelegi ce s-a întâmplat, ce ai greșit tu și să schimbi ceva la tine. Ce face el este strict în sarcina lui, socoteala lui cu Dumnezeu.

Învață să-ți fie bine cu tine

Cunoaște-te pe tine însăți! Nu fugi de tine, învață să petreci timp cu tine în solitudine. Reflectă asupra a ceea ce contează pentru tine în viață, asupra valorilor tale.

Nu trebuie să faci ce fac/spun ceilalți, ci ceea ce este în deplin acord cu sufletul tău. Nu te pierde în mulțimea de femei, toate la fel, ci ai curajul de a spune NU, de a te apleca asupra vieții tale și de a-ți consolida verticalitatea! De a te defini prin valorile în care crezi și pe care le cultivi prin comportament!

Nu înțeleg acceptarea relațiilor de compromis, doar pentru a nu fi singur – decât cu partenerul nepotrivit, mai bine doar cu tine însăți. Ai libertate deplină și nici o constrângere aferentă unei relații care, adânc în sufletul tău, știi că nu e ceea ce cauți. Și atunci, de ce să-ți pierzi timpul? Fii mai egoistă cu timpul tău și cum/cui îl aloci.

Mi-a spus cineva că ești vindecată după divorț abia când reușești să petreci un weekend întreg doar tu cu tine însăți în casă, fără a simți nevoia să evadezi!

Singurul tău scop în viață nu este să-ți găsești un soț/iubit/tovarăș de viață; refuz să cred că te lași definită doar de un bărbat lângă tine! Nu pic în ipocrizie să zic că nu ai nevoie să vrei și asta. Nu cred, însă, că toate eforturile/gândurile/acțiunile/discuțiile tale trebuie să se învârtă în jurul acestui subiect. Cred că bărbatul potrivit face mai frumoasă viața unei femei, însă nu este toată viața ei! Uită-te în sufletul tău și le vei descoperi. Iar El va apărea când tu vei face exact ceea ce te definește și te face fericită pe tine.

Află ce te face fericită

Canalizează-ți creativitatea către ceva care te reprezintă, care te face fericită. Nicio persoană nu te poate face fericită pe termen lung dacă tu intrinsec nu îți găsești fericirea în tine. Pictează, dansează, fă sport, fă origami, scrie – ce vrei tu. Eu fac zumba, dansez cu mult entuziasm, colorez, citesc, văd filme, petrec timp cu fata mea, încerc rețete delicioase, fac puzzle.

În ultimul an, mi-am canalizat energia creatoare către un scop care îmi aduce atât de multă bucurie în suflet, nici nu aveam habar că asta e, de fapt, ceea ce mă face cu adevărat fericită! Am înființat un ONG prin care încerc să ajut oameni care trec prin suferință.

Privește cu încredere și seninătate către ce va urma; pentru ca ți-ai câștigat cu sânge maturitatea şi vezi lumea cu alți ochi. Fii recunoscătoare pentru tot ce ți-a oferit viața până acum, inclusiv lecțiile de viață (creșterea interioară). Ai credința că viața îți va trimite omul sortit la momentul potrivit (când sunteți amândoi pregătiți).

Recomandări pe termen lung

Am divorțat la 33 de ani (după 17 ani de relație, din care 12 de căsnicie), având o fetiță adorabilă. Privind înapoi, văd o fată foarte optimistă şi entuziastă – extrem de ambițioasă, norocoasă și căreia viața i-a dăruit multe. Divorțul m-a transformat în adult. Privind înapoi, îmi amintesc lupta crâncenă pentru supraviețuire, frica de singurătate, orgoliul meu încolțit şi lupta mea interioară. Dar știu și că adânc în inima noastră întotdeauna știm calea cea dreaptă.

Ai divorțat – reflectează la ce ai făcut tu greșit (știi prea bine unde ai greșit și tu) și schimbă ceva în adâncul ființei tale. Încearcă să înțelegi ce și de ce s-a întâmplat. Eu cred că niciunul dintre noi nu a avut abilitatea de a gestiona criza. Însă, de unde sunt azi, nu regret nicio clipă din viața mea. Nu uita niciodată lecțiile învățate prin durere. Șlefuirea caracterului vine din aceste încercări grele și felul în care le facem față.

Autor: Mihaela Ianula

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii