Tot ce trebuie să știi despre asigurările obligatorii pentru locuințe. În ce situație nu poate fi încheiată o astfel de poliță?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/11/Tot-ce-trebuie-să-știi-despre-asigurările-obligatorii-pentru-locuințe..jpg)
Polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor, cunoscută și sub prescurtarea PAD, asigură locuințele împotriva dezastrelor naturale. Mai exact, cei care au încheiat o astfel de asigurare au locuințele protejate împotriva daunelor produse de cutremur, alunecări de teren sau inundații.
În ce situație nu poate fi încheiată o poliță de asigurare obligatorie?
Cu toate că polițele de asigurare sunt obligatorii, iar cei care nu respectă legea riscă să fie amendați, există situații în care acestea nu pot fi încheiate. Într-un interviu acordat revistei Avantaje, Nicoleta Radu, directorul general al PAID, a explicat în ce condiții proprietarii nu pot solicita polița PAD.
„Când există un raport de expertiză care încadrează locuința în gradul I de risc nu se poate încheia o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale și întrucât polițele de asigurare facultative nu se pot încheia decât după încheierea unei polițe de asigurare obligatorie, nu se pot încheia nici polițe de asigurare facultative pentru aceste dezastre. Aceasta este singura excludere care apare și în legea asigurării obligatorii.”, a spus Nicoleta Radu, directorul general al PAID.
Ce amenzi riscă persoanele care nu încheie o poliță de asigurare obligatorie?
Polițele de asigurare pot fi obligatorii sau facultative. Dacă în cazul celor facultative decizia de a încheia o astfel de poliță aparține proprietarului, cea obligatorie este impusă prin lege, iar cei care nu respectă această reglementare riscă să fie amendați.
„Conform legii, amenzile care se pot da se încadrează între 100 și 500 de lei. Aceste amenzi sunt date de consiliile locale, de primarii localităților unde se află locuințele.”, a precizat Nicoleta Radu, directorul general al PAID.
Când vine vorba despre valoarea poliței de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor, prețurile variază în funcție de materialele folosite pentru construirea locuinței.
„În cazul asigurării obligatorii avem de-a face cu două tipuri de prime. Este vorba de o primă de 10 euro care asigură locuințele de tip B, locuințe care sunt construite din materiale mai puțin rezistente și unde se asigură până la 10.000 de euro în funcție de valoarea locuinței și de dauna produsă. Mai există și o primă de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, locuințe care sunt construite din materiale rezistente, de regulă tratate termic, cărămidă, beton armat, unde se asigură o sumă de până la 20.000 de euro.”, a spus Nicoleta Radu, directorul general al PAID.
Urmărește materialul video de mai sus pentru a afla tot ce trebuie să știi despre asigurările obligatorii pentru locuințe.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum își decorează românii casele?
Cum te influențează culorile pe care le alegi pentru a-ți decora dormitorul?
Soluții interesante pentru decorarea pereților. Ce să faci pentru a da o notă personală casei tale?