Top 5 cele mai importante boli pe care celulele stem le pot ameliora

Celulele stem pot vindeca sau ameliora boli. Decizia recoltării celulor stem la naștere este un subiect foarte important pentru viitori părinți. De-a lungul anilor, studii și cercetări au arătat eficiența celulelor stem în ameliorarea a peste 80 de afecțiuni și boli. Iar de aici, din ce în ce mai mulți părinți au devenit interesați de posibilitatea asigurării sănătății copiilor lor.

Iată o listă cu cinci cele mai importante boli pe care celulele stem le pot ameliora.

  1. Autismul

În prezent nu există niciun remediu pentru tratarea completă a autismului. Cu toate acestea, cercetările privind eficacitatea celulelor stem oferă noi capacități promițătoare.

Există dovezi care sugerează că unii copii cu această afecțiune au sisteme imune disfuncționale care pot întârzia dezvoltarea sau chiar deteriorarea sistemului nervos. Celulele stem din sângele ombilical pot oferi modalități de a modula sau repara sistemul imunitar al acestor pacienți, ceea ce ar îmbunătăți, de asemenea, limbajul și un anumit comportament la copiii care nu au simptome agresive de autism.

Un caz important în România este cel al unui băiețel de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Încă de la primele evaluări s-au observat progrese în ceea ce privește limbajul și inițiativa, cu îmbunătățiri pe partea de relaționare, de comunicare somatică, prin expresii facile noi, și interes sporit pentru diverse activități.

  1. Sindromul Down

Este o boală cromozomială care provoacă leziuni în creșterea fizică și cognitivă a unui copil, fiind cea mai frecventă cauză pentru retardul mintal în rândul copiilor.

Terapia cu celule stem a avut rezultate promițătoare și în cazul unui copil cu sindromul Down, care prezenta și abilitați motorii subdezvoltate. Astfel, tonusul muscular al pacientului s-a îmbunătățit în cazul tuturor membrelor și mai mult decât atât, copilul a început să gângurească și să meargă de-a bușilea.

Apoi, până la finalizarea tratamentului complet, copilul și-a dezvoltat un anumit nivel de socializare, fiind capabil să recunoască persoanele apropiate.

  1. Diabetul

Există multe potențiale beneficii atinse prin intermediul celulelor stem din sângele din cordonul ombilical, deoarece acestea sunt utilizate pentru a trata diferite tipuri de tulburări și boli ale sângelui.

Terapia pe bază de celule stem abordează această disfuncție prin detoxifierea organismului, repararea țesuturilor deteriorate, împreună cu reducerea inflamației sistemice. Acest lucru duce în cele din urmă la o utilizare mai eficientă a insulinei și la îmbunătățirea treptată a simptomelor. De asemenea, celulele stem valorifică potențialul natural de vindecare al organismului, care este în general mai mare la persoanele mai tinere. Alături de un control mai bun al nivelului de glucoză din sânge, complicațiile diabetului pot fi, de asemenea, prevenite sau amânate, deoarece capacitatea de regenerare a celulelor stem creează un mediu mai sănătos pentru că celulele și țesuturile să funcționeze.

  1. Boli cardiace

Deteriorarea cardiacă permanentă poate fi reversibilă cu celulele stem placentare. Studii analizează dacă celulele stem, despre care s-a demonstrat că au efecte regenerative la pacienții adulți, ar putea păstra țesutul cardiac și la copiii diagnosticați cu Sindromul hipoplastic cardiac stâng, pentru a-i ajuta să întârzie sau, eventual, să evite transplantul de inimă în viitor.

În ciuda progreselor semnificative în asistența medicală și a tehnicilor chirurgicale, supraviețuirea pe termen lung a copiilor cu ventriculi unici rămâne limitată. Pentru aceste familii, singura terapie medicală viabilă este transplantul de inimă. Cercetările sugerează că terapia cu celule stem poate avea potențialul de a consolida și îmbunătăți funcția inimii la pacienții tineri care nu au alte opțiuni de tratament.

  1. Imunodeficiență combinată severă

Imunodeficienta combinată severă (SCID) este o afecțiune genetică rară, observată în copilărie, care provoacă o deficiență a celulelor B și a celulelor T, punând viața în pericol. Celulele B și celulele T sunt două tipuri de celule importante în sistemul imunitar, necesare pentru a lupta împotrivă infecțiilor.

Imunodeficienta combinată severă poate fi tratată cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizează celule stem de la un donator. Odată transplantate, celulele donatoare ar trebui să reconstruiască sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficiență combinată severă. Celulele stem donatoare de la un membru al familiei, în special cele de la un frate, sunt preferate pentru a crește șansele ca transplantul să aibă succes.

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decât celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le oferă o putere regenerativă mai mare. Ele cresc mai repede și se reproduc mai rapid decât celulele stem adulte, care scad în număr și eficiență pe măsură ce corpul îmbătrânește', afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Surpriza majoră pe care a avut o femeie când a aflat ce ascunde pata ei de pe unghie: „Am aflat că era un caz'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate