Top 4 chimicale care afectează creierul. Le consumăm zilnic

Se găsesc în mare parte dintre alimentele și băuturile pe care le consumăm zilnic, dar, de cele mai multe ori, alegem să ignoram prezența lor printre ingrediente.

chimicale care afecteaza creierul

Conform site-ului www.healthtipsportal.com, îndulcitorii artificiali, glutamatul monosodic, fluorul sau metalele grele sunt principalele chimicale care ne îmbolnăvesc creierul. Află, în cele ce urmează, în ce alimente le găsești și cum îți afectează acestea creierul.

Îndulcitorii artificiali

Dorința de a ajunge la greutatea ideală sau de a ne menține silueta ne împinge adesea să înlocuim zahărul din produsele pe care le preparăm în casă cu îndulcitori.

Zaharina, aspartamul sau sucraloza sunt cei mai cunoscuți îndulcitori, care se găsesc într-o serie de produse pe care le consumăm frecvent, precum iaurtul dietetic, guma de mestecat fără zahăr, băuturile răcoritoare light
sau produsele alimentare fără zahăr recomandate diabeticilor.

Oamenii de știință susțin însă că îndulcitorii sunt vinovați de apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului sau a leucemiei.

Alternativa la îndulcitori este mierea de albine 100% naturală. Aceasta poate fi consumată chiar și de diabetici, întrucât are proprietatea de a stabiliza nivelul glicemiei.

Glutamatul monosodic

Printre cele mai cunoscute chimicale care afectează creierul se află și glutamatul monosodic. Pe etichete, îl regăsim cu simbolul E-621. Glutamatul monosodic este un potențator de aromă, care are o largă utilizare în industria alimentară.

Cercetătorii susțin că un consum regulat de alimente care conțin această substanță nocivă are drept consecință afectarea creierului și dezvoltarea unor boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Drept urmare, este recomandat să citim cu atenție etichetele produselor alimentare și să le evităm pe cât posibil pe cele care conțin E-621. Vorbim, în special, despre alimentele procesate, precum supele instant, chipsurile, guma de mestecat, produsele congelate, produsele fast-food.

Fluorul

Și expunerea la fluor pune în pericol sănătatea creierului. Consumul alimentelor care au concentrații ridicate de fluor determină reducerea abilităților cognitive, deteriorarea creierului fătului, modificări ale funcțiilor neurocomportamentale, tulburări de memorie și de concentrare, în special la copii.

O serie de cercetări desfășurate atât pe animale, cât și pe oameni au scos la iveală faptul că exitsă o legătură de necontestat între expunerea ridicată la fluor și reducerea coeficientului de inteligență.

Există o serie de țări unde s-a implementat de foarte mulți ani procesul de fluorizare a apei potabile, scopul fiind acela al menținerii sănătății dentare. Din fericire, România nu se numără printre aceste țări, ceea ce nu ne scutește de contactul cu acest element chimic. Și asta pentru că îl găsim în alimente de origine marină și în guma de mestecat. La acestea se adaugă și pastele de dinți și apa de gură.

Metalele grele

Metalele grele sunt chimicale deosebit de periculoase, întrucât nu pot fi eliminate cu ușurință. Mercurul, aluminiul, plumbul, pentru a numi doar câteva dintre cele mai cunoscute chimicale care afectează creierul, ajung în corp prin vaccinuri, în timpul intervențiilor stomatologice sau prin inhalarea unor produse agrochimice.

Frecvent, de intoxicația cu metale grele se face vinovat și consumul anumitor tipuri de pește, precum tonul, crapul, codul sau peștele-spadă, care conțin cantități mari de mercur.

Intoxicația cu metale grele poate provoca o serie de afecțiuni neurologice deosebit de grave printre care amintim doar Alzheimer, Parkinson, scleroză laterală amiotrofică, scleroză în plăci.

Pentru a nu te expune pericolului intoxicației cu metale grele, evită să consumi tipurile de pește pe care le-am enumerat mai sus și, de asemenea, renunță la plombele de amalgam, care conțin mercur, în favoarea celor care conțin materiale compozite fotopolimerizabile.

Acestea sunt cele mai comune chimicale care afectează creierul. Cunoscând consecințele pe care le produce consumul lor, alege variante alternative sau renunță, pur și simplu, la ele.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate