Teste pentru cancerul de prostată: este un cancer care se dezvoltă lent

Cancerul de prostată este specific bărbaților, apare de regulă după vârsta de 50 de ani și dacă se descoperă în faza incipientă, nu pune viața în pericol, deoarece se dezvoltă lent.

Simptomele cancerului de prostată

Simptomele cancerului de prostată nu apar de obicei până când prostata este suficient de mare pentru a afecta tubul care transportă urina din vezica urinară din penis (uretra). Când se întâmplă acest lucru, este posibil să observați lucruri precum:

  • o nevoie crescută de a face pipi
  • încordând în timp ce faci pipi
  • senzația că vezica nu s-a golit complet
  • Aceste simptome nu trebuie ignorate, dar nu înseamnă că aveți cancer de prostată.

Ce este prostată?

Prostata este o glandă mică din pelvis și face parte din sistemul reproducător masculin. Aproximativ de dimensiunea unei nuci, este situat între penis și vezică urinară și înconjoară uretra. Funcția principală a prostatei este de a produce un lichid gros alb care creează spermă atunci când este amestecat cu spermatozoizii produși de testicule.

Cauzele cancerului de prostată

Cauzele cancerului de prostată sunt în mare parte necunoscute. Dar anumite lucruri vă pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Șansele de a dezvolta cancer de prostată cresc pe măsură ce îmbătrânești. Majoritatea cazurilor se dezvoltă la bărbați, după vârsta de 50 de ani sau mai mult. Din motive încă neînțelese, cancerul de prostată este mai frecvent la bărbații de culoare și mai puțin frecvent la bărbații asiatici. Bărbații al căror tată sau frate au fost afectați de cancer de prostată sunt ei înșiși expuși unui risc ușor crescut. Cercetările recente sugerează, de asemenea, că obezitatea crește riscul de cancer de prostată.

Teste pentru cancerul de prostată

Nu există un singur test pentru cancerul de prostată. Toate testele folosite pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunii au beneficii și riscuri pe care medicul dumneavoastră ar trebui să le discute cu dumneavoastră. Cele mai frecvent utilizate teste pentru cancerul de prostată sunt:

  • analize de sange
  • un examen fizic al prostatei (cunoscut sub numele de examen rectal digital sau DRE )
  • o scanare RMN
  • o biopsie

Testarea PSA
Testul de sânge, numit test de antigen specific prostatic (PSA), măsoară nivelul de PSA și poate ajuta la detectarea precoce a cancerului de prostată. Dacă aveți peste 50 de ani, puteți solicita unui medic de familie un test PSA. Testele PSA nu sunt utilizate în mod obișnuit pentru depistarea cancerului de prostată, deoarece rezultatele pot fi nesigure. Nivelul tău de PSA poate fi crescut și de alte afecțiuni non-canceroase. Nivelurile crescute de PSA nu pot spune unui medic dacă aveți sau nu cancer de prostată care pune viața în pericol. Dacă aveți un nivel ridicat de PSA, vi se poate oferi o scanare RMN a prostatei pentru a ajuta medicii să decidă dacă aveți nevoie de alte teste și tratament.

Tratament

Pentru cancerele de prostată cu risc scăzut și foarte scăzut, care par să crească foarte lent, se poate recomanda supravegherea activă sau așteptarea vigilantă. Aceasta implică monitorizarea atentă a cancerului fără tratament imediat, pentru a evita efectele secundare ale tratamentului până când este necesar. Unele cazuri de cancer de prostată pot fi vindecate dacă sunt tratate în stadiile incipiente.

Tratamentele includ:

  • îndepărtarea chirurgicală a prostatei. Aceasta implică îndepărtarea chirurgicală a prostatei și a țesuturilor înconjurătoare. Poate fi realizată prin chirurgie deschisă sau prin tehnici minim invazive, inclusiv robotica.
  • radioterapia – fie singură, fie alături de terapia hormonală

Dacă cancerul se răspândește în alte părți ale corpului și nu poate fi vindecat, tratamentul se concentrează pe prelungirea vieții și ameliorarea simptomelor.

Toate opțiunile de tratament prezintă riscul unor efecte secundare semnificative, inclusiv disfuncție erectilă și simptome urinare, cum ar fi nevoia de a folosi toaleta mai urgent sau mai des.

Din acest motiv, puteți alege să amânați tratamentul până când există riscul ca cancerul să se răspândească.

Tratamentele mai noi, cum ar fi ultrasunetele focalizate de mare intensitate (HIFU) și crioterapia, urmăresc reducerea acestor efecte secundare. Unele spitale le pot oferi ca alternativă la chirurgie, radioterapie sau hormonoterapie.

De ce fac bărbații cancer de prostată: cel mai important risc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate