Teste de sănătate pe care e bine să le faci în funcție de vârstă

Un control anual la medicul de familie este recomandat indiferent de vârstă. Astfel, pacientele pot vorbi despre istoricul medical al familiei, despre stilul de viață (dietă, exerciții fizice, vicii), precum și despre problemele pe care le întâmpină.

Un control regulat te ajută să îți menții sănătatea și să identifici din timp semnalele de avertizare ale unor boli. Multe afecțiuni, precum cele cardiovasculare, diabetul și unele tipuri de cancer, pot fi detectate din stadii incipiente, când tratamentul este, adesea, mai eficient.

A-ți menține sănătatea nu este un lucru dificil de făcut, însă e nevoie de efort și vigilență. De aceea, este recomandat să faci teste de screening periodic, începând cu vârsta de 20 de ani.

Teste necesare femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani

Începând cu vârsta de 20 de ani, toate femeile trebuie să apeleze, cel puțin odată pe an, la servicii de ginecologie, deoarece aceasta este cea mai bună modalitate de prevenție, dar și de tratament incipient, dacă vreo afecțiune este descoperită precoce.

Indiferent de istoricul sexual, este bine ca femeile să facă, după împlinirea vârstei de 21 de ani, un test Papanicolau, odată la trei ani. Aceasta este o metodă de testare prin care sunt identificate celulele anormale de la nivelul colului uterin, înainte să se transforme în celule canceroase.

De asemenea, este indicat ca femeile să fie testate pentru bolile cu transmitere sexuală, pe baza factorilor de risc individuali și a recomandărilor de vârstă.

Începând cu vârsta de 20 de ani, femeile trebuie să facă analize pentru verificarea nivelului de colesterol și trigliceride. Începând de la această vârstă, ele trebuie să facă astfel de verificări odată la patru sau șase ani, pentru a afla dacă prezintă riscuri de a suferi de boli coronariene. După vârsta de 45 de ani, testele de screening pentru colesterol devin mult mai importante, deoarece riscul de a dezvolta boli de inimă crește odată cu înaintarea în vârstă.

Screening-ul tensiunii arteriale este, de asemenea, important. Tensiunea arterială crescută poate duce la alte complicații. De aceea, este recomandat un control la fiecare doi ani, dacă tensiunea arterială se încadrează în jurul valorii de 120/80 mmHg. Dacă este mai ridicată, medicul poate recomanda controale mai dese.

Teste necesare femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani

Testele pe care le-ai început la vârsta de 20 de ani vor fi realizate în continuare, deși calendarul examinărilor ar putea suferi modificări.

Începând de la vârsta de 40 de ani, este recomandat să faci un control oftalmologic odată la doi ani, chiar dacă nu porți ochelari de vedere.

Un examen clinic anual al sânilor este necesar după vârsta de 40 de ani, pentru observarea unor potențiale diferențe de formă sau dimensiune, erupții cutanate sau leziuni mamare. În funcție de diagnostic, pot fi recomandate investigații imagistice, precum ecografii mamare bilaterale, mamografii sau RMN-uri de sân.

Mamografiile pentru depistarea cancerului la sân ar trebui realizate periodic. Frecvența acestora va fi determinată de medici. Însă, după vârsta de 50 de ani, o mamografie este necesară în fiecare an.

După această vârstă, sunt necesare și testele pentru cancer de colon. Printre investigațiile posibile se numără sigmoidoscopia flexibilă (o dată la cinci ani), colonoscopia (la fiecare zece ani) și clisma cu bariu în dublu contrast (o dată la cinci ani).

Pe lângă aceste screening-uri, este important ca fiecare persoană să discute cu medicul de familie despre starea sa psihică. Astfel, pot fi diagnosticate, în stadiu incipient, afecțiuni mintale, precum depresia.

Sursă foto: Stock-Asso/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Nativia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate