Mame la serviciu – ratiune si simtire

Mame la serviciu –  ratiune si simtire

Mame la serviciuO decizie grea, intima si riscanta. Orice am alege, mai tarziu se poate dovedi ca am gresit. Mai mult decat atat, ori de cate ori copilul va fi bolnav, agresiv, fricos, iresponsabil, timid sau plangacios, ne vom acuza sau vom fi acuzate ca nu s-ar fi intamplat asta, daca am fi procedat altfel la timpul potrivit.

Exista cateva lucruri demonstrate stiintific si universal valabile de care putem sa tinem cont atunci cand alegem cum sa impartim timpul intre copil si munca. „Imi fac o cariera si apoi fac un copil“. „Vreau sa-i ofer tot ce nu am avut eu si pentru asta am nevoie de bani“. „Mi-a spus doctorul sa stau la pat ca sa apuc saptamana 38; mai am ceva de terminat la birou, dar de saptamana viitoare sunt cuminte!“. „Nu pot sa-mi permit sa stau acasa cu copilul, pe 8 milioane, numai rata la masina e atat!“. „Am lipsit deja 5 luni de la birou; pana ma intorc, sigur imi ia cineva locul si am muncit atat de mult sa ajung aici!“

In ziua de azi femeile muncesc, aduc bani acasa, sunt bune profesioniste. In acelasi timp, ele devin mame si vor sa se comporte ca niste mame bune. A gasi echilibrul intre grija si dragostea pentru copil si siguranta zilei de maine si implinirea profesionala este una dintre marile provocari ale femeii de azi.

Dragostea si increderea se construiesc in timp
Intreaga dezvoltare fizica, emotionala si intelectuala a copilului depinde de dragostea cu care este inconjurat si de increderea pe care o are in cei apropiati. Copiii se nasc cu capacitatea de a primi dragoste si de a capata incredere. In primele luni de viata, contactul fizic, privirea, zambetul, mangaierea si imbratisarea sunt, pe langa hrana, fundamentale. Bineinteles, combinatia ideala a acestora o ofera mama.

Cu exceptia momentelor de imediat dupa nastere, nu s-a putut identifica stiintific o perioada critica, in care dragostea si increderea apar sau se dezvolta, dupa cum nu s-a putut dovedi nici ca persoana care hraneste copilul este prima pe care el o iubeste sau pe care o iubeste cel mai mult. S-a demonstrat insa ca, cu cat dovezile de dragoste din partea parintilor apar mai tarziu sau mai rar, cu atat increderea copilului scade.

Un experiment celebru a aratat ca un pui de maimuta orfan prefera sa se cuibareasca in bratele unei maimute de jucarie cu ochii mari si blanita catifelata, decat sa bea lapte dintr-un biberon de metal legat de o plasa metalica.Totodata, specialistii sunt de acord ca, in primele luni de viata, un copil invata fie ca lumea e buna, primitoare si frumoasa, fie ca e rece, neprimitoare si nesigura.

Care e timpul potrivit?
Psihologii apreciaza ca orice decizie a parintilor – inclusiv momentul in care copilul poate fi dat spre ingrijire unei terte persoane – trebuie sa fie la timpul potrivit, sa tina cont de ritmul de crestere al copilului. Cu alte cuvinte, momentul cand copilul se desparte de mama trebuie asteptat, ales si chiar creat. Copilul trebuie pregatit pentru un ritm de viata nou, pentru alte priviri, voci, atitudini.

Oricat de putin ar fi stat copilul cu mama lui, stilul ei este inconfundabil si de neinlocuit, iar efectele schimbarii sunt evidente: copilul plange, isi pierde pofta de mancare, e agitat, agresiv sau, din contra, este apatic si trist. Astfel, toate cele trei parti implicate – mama, copilul si bona/bunica – sunt din ce in ce mai convinse ca undeva e o greseala. Mama devine stresata, iar starea ei se transmite tuturor membrilor familiei si copilului in special.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie