Tensiune in familie pe fond de criza

Tensiune in familie pe fond de criza

familieOrice situatie care este definita ca fiind o criza, genereaza trairi legate de panica, de confuzie, de incertitudine. Este vorba de o perceptie la nivel general, social, economic, politic, dar care se transmite prin fiecare dintre noi la nivel familial si chiar personal.

Ceea ce circula in jurul nostru gaseste in fiecare dintre noi o rezontanta. O veste, un zvon, o idee soptita se poate amplifica si poate deveni motiv de ingrijorare, ne poate infuria sau ne poate intrista.

Asa cum se intampla in orice societate dispusa ierarhic, ceea ce porneste de sus loveste cel mai puternic in stratul de jos, in cazul nostru in familie. Fiecare primeste si transmite mai departe.

Un tata ce merge la birou unde lucreaza zi de zi sub presiunea de a avea succes in fiecare dintre proiectele sale si dintr-o data primeste vestea ca e posibil sa se inchida departamentul. Si poate sa fie mutat in alta parte. Sau poate sa fie dat afara. Sau sa i se scada salariul. Mintea lui e coplesita de ganduri. Si de responsabilitati. Si de intrebari. Si se simte prins in capcana unei neputinte amestecate cu furia de a nu gasi solutii. Si presiunea creste peste ceea ce putea suporta deja.

O mama care lucreaza, merge si ia copilul de la scoala, merge la cumparaturi, vine acasa, se ocupa de teme si uneori mai lucreaza ceva si acasa. O sotie care simte ca se intampla ceva cu sotul ei care este foarte preocupat, abatut, ingrijorat si adesea iritat. Care se simte coplesita, navalita de propriile ei ganduri.

Un copil care se simte singur. Care cauta pe cineva cu care sa isi faca temele. Mama nu are timp. Tata nu este. Un copil care se joaca pe calculator omorand monstri. Ore si in sir. Si care tipa cand este intrerupt. Urla si se tavaleste pe jos.

Trei imagini. Trei povesti diferite. Si totusi ele au ceva in comun. Sunt parte din aceeasi familie. Unde se intalnesc ele?

“Cand vin acasa seara obosit, stiind ca tot mai am de lucru pana tarziu in noapte; ma intampina sotia mea care imi spune ca cea mica a plans toata ziua pentru ca este racita si are febra si ca cel mare nu si-a facut temele, s-a intins pe covor si a urlat intr-una ca vrea o bicicleta noua. Altfel nu mai merge la scoala. Sotia mea este deja depasita si ma primeste cu nenumarate reprosuri ca eu nu fac nimic si ca nu ma intereseaza nimic. Simt ca nu mai pot suporta, imi ies din fire, tip la ea si uneori ii si lovesc pe copii pentru ca nu mai pot controla starea de tensiune pe care intreaga situatie o genereaza”. Iata cum descrie intalnirea dintre cele trei imagini de mai sus, un tata, intr-una din sedintele cu familia.

Mergand mai departe pe firul acestui discurs, putem afla ce se intampla de fapt, cum ajung lucrurile sa fie de nesuportat, de necontrolat.

Ceea ce atrage atentia la prima vedere este comunicare care lipseste. Nu in sensul ca ei nu se intalnesc si nu vorbesc, ci in sensul in care nu ajung sa isi spuna, sa exprime lucrurile care sunt dificile si starile pe care le au. Prinsi in anturajul cotidian care se termina tarziu in noapte, fiecare merge la culcare cu frustrarea de a nu fi fost intrebat “tu cum te simti?”.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie