Tenesmus, simptomul cancerului intestinal de care probabil nu ai auzit niciodată

A merge la toaletă pentru nevoile fiziologice este complet normal și fiecare are obiceiuri diferite. Cu toate acestea, poate fi jenant să vorbești despre orice problemă și schimbare prin care ai putea trece. Deși, de cele mai multe ori, o schimbare la nivelul scaunului nu reprezintă un motiv de îngrijorare, ar trebui să te adresezi întotdeauna medicului de familie, pentru orice eventualitate. Tenesmus este acea senzație de a goli intestinul deja golit, dar și unul dintre simptomele cancerului intestinal.

Dacă mergi des la toaletă, dacă apar sângerări sau diaree, medicul va efectua investigații pentru a exclude posibilitatea cancerului intestinal. Acesta poate apărea oricând, dar specialiștii spun că este mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

Cei care au cancer intestinal pot avea, de asemenea, un abdomen sensibil. Dar experții spun că există un simptom intestinal pe care s-ar putea să nu-l suspectezi când vine vorba de boală – și anume tenesmus.

Medicul de familie Dr. Laurence Knott a spus că acesta este o senzație de a goli complet intestinele, în timp ce elimină puțin sau deloc scaun.

„Tenesmusul poate fi constant sau intermitent și este de obicei însoțit de durere și crampe. Poate fi o problemă temporară și trecătoare legată de constipație. Termenul de tenesmus rectal este uneori folosit pentru a face diferența față de tenesmusul vezical, care reprezintă o dorință apăsătoare de a goli vezica urinară', a declarat acesta potrivit The Sun.

Există o serie de cauze ale tenesmului, cea mai frecventă fiind sindromul colonului iritabil. Una dintre celelalte cauze ar putea fi tumorile colorectale, în special polipii. Aceste tumori nu sunt întotdeauna canceroase, dar tenesmusul este un simptom comun la pacienții care au cancer intestinal, genito-urinar sau de prostată în stadiu avansat.

Dar tenesmusul nu este doar un semn al cancerului intestinal. Persoanele care suferă de această senzație se pot confrunta și cu boala Crohn, hemoroizi, endometrioză sau chlamydia rectală. Experții spun că, dacă motivul afcețiunii este constipația, atunci măsuri simple, inclusiv adăugarea mai multor fibre în alimentație, ar fi benefice.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului