Tehnicile chirurgicale minim invazive pe coloana castiga teren

Cei doi opereaza alaturi de doctorul Danil Adam, la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr.Victor Babes” si ofera o alternativa la operatiile clasice de maxim 30 de minute si externare dupa o ora, cu riscuri de infectie aproape zero.

Riscurile la care se supune un pacient in momentul in care isi da acordul sa i se efectueze o operatie deschisa sunt mai mari, fata de una minim invaziva, de orice fel ar fi aceasta. Din pacate, pe langa posiblitatea nereusitei care exista in cazul oricarei operatii, multe spitale de la noi nu reusesc nici sa ofere garantia unei sterilizari corecte pre, intra si post-operatorii. De aceea, daca oamenii au de ales intre o operatie clasica, deschisa si una minim invaziva, in care riscurile de infectie sunt aproape zero, o aleg pe cea din urma si preferabil in afara tarii. Desigur, costurile sunt mai mari in acest caz si nu oricine isi permite o operatie si costurile implicite sederii in afara, astfel ca multi pierd din start dreptul de a alege. In acest context, initiativa celor doi medici neurochirurgi Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner de a instrui medicii romani in efectuarea a patru tipuri de interventii chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrala, reprezinta o alternativa avantajoasa pentru pacient.

Exista patru tipuri de tehnici minim invazive pe coloana vertebrala pe care cei doi medici neurochirurgi Reuven Gepstein si Evgeniy Pevzner le efectueaza la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr.Victor Babes”: Coblatia, Radiofrecventa, Vertebroplastia si stabilizarea dinamica a coloanei prin procediul Dynabolt.

“Recuperarea post-operatorie, practic, nu este necesara. Durata unei interventii este cuprinsa intre 15 si 30 de minute, pacientul ramane pentru aproximativ o ora la spital dupa efectuarea operatiei, dupa care pleaca singur pe picioare, acasa” (Evgeniy Pevzner, Medic Specialist Neurochirurg in cadrul Sapir Medical Center, Israel)

Exista categorii de pacienti pentru care procedurile minim invazive pe coloana inseamna mai mult: "Pacientii care sufera de boli cronice ca cele de inima sau diabet, in mod special, au un mare avantaj in cazul operatiilor minim invazive. Acestia sunt mai predispusi infectiilor, iar la aceasta procedura chirurgicala, sansele de infectare sunt aproape 0. Asta pentru ca procedurile minim invazive sunt de 20 ori mai putin periculoase decat cele clasice, din acest punct de vedere. Dealtfel si anestezia generala intalnita in cazul operatiilor deschise prezinta un pericol pentru acesti pacienti, fata de cea locala, aproape inofensiva. (…)

Nu exista limite de varsta in cazul acestui tip de operatie. Am operat si copii si varstnici. Pana acum, se considera ca aceasta metoda nu este buna pentru oamenii in varsta, dar acum s-a dovedit contrariul. La inceputurile carierei mele faceam cam 20% minim invazive si 80% clasice. In timp, am ajuns la 50% si 50%, iar acum, 90% minim invazive si 10% clasice."" (Reuven Gepstein, Profesor Doctor Specialist in Chirurgie Ortopedica de Coloana in cadrul Sapir Medical Center, Israel)

Despre alte avantaje ale operatiilor minim invazive pe coloana vertebrala, Medicul specialist neurochirurg Ioana Hornea spune ca " nu exista risc de paralizie ca in cazul operatiilor clasice sau de tromboza, calea de abord este percutana (prin tegument), nu se fac incizii pe os, reinsertia sociala este rapida si starea de confort a pacientilor este sporita prin scaderea durerii post-operatorii: se obtine maximum de beneficii cu o rata minima de complicatii. Distrugerea tesuturilor este minima, evitand astfel complicatiile metodelor chirurgicale traditionale ca: failed back surgery syndrome, fibroza epidurala, atrofia musculara si nu in ultimul rand efectul cosmetic post-operator cu beneficiu asupra psihicului pacientului. "

Nu toti pacientii pot beneficia de tehnicile minim invazive pe coloana vertebrala. Decizia operatiei se ia in urma efectuarii unui control neurochirurgical, la care pacientul trebuie sa se prezinte cu un RMN realizat in ultimele 12 luni, cel mult. Ca in cazul oricarei operatii, exista si riscul ca pacientul sa nu raspunda pozitiv tratamentului aplicat: in 20-30% dintre cazuri, operatia minim invaziva trebuie urmata de una clasica. Astfel ca o rata de succes de 70-80% dintre cazuri, presupune ca din 100 de pacienti, 20-30 vor avea nevoie de o a doua interventie chirurgicala, deschisa, care prezinta si ea o rata de succes de 80-90%.

Pentru consultatii si programari, pacientii pot suna la Sys Medical Tratament : 021 255 12 45/46 sau 0754 044 648.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate