Te gândești să ai copii? Adevăruri pe care un medic specialist în fertilitate vrea să le știi

În condițiile în care femeile nasc mai târziu ca niciodată, un expert în fertilitate separă realitatea de ficțiune pentru a te ajuta să te informezi.

Dr. Helen O’Neill este lector în știința reproducerii și genetică moleculară și fondator și CEO al Hertility Health, scrie The Sun.

Mai multe femei decât oricând împlinesc 30 de ani fără să fi devenit mame.

Fie pentru că nu-și permit, fie pentru că nu se află la locul potrivit, femeia modernă amână să aibă copii.

Dar realitatea în ceea ce privește fertilitatea rămâne aceeași: în timp ce femeile sub 30 de ani au aproximativ 25% șanse de a rămâne însărcinate în mod natural la fiecare ciclu menstrual, aceste șanse scad la 20% la 30 de ani și la 5% la 40 de ani*.

Progresele în domeniul FIV și al congelării ovulelor oferă femeilor mai multe opțiuni, dar nu este atât de simplu pe cât se crede adesea.

Femeile sub 35 de ani. Dacă vezi copii în viitorul tău, cel mai bine este să menții consumul de alcool la un nivel minim sau să îl eviți complet în faza de preconcepție, dacă vrei să-ți oferi cele mai bune șanse de a rămâne însărcinată.

De asemenea, evită să fumezi sau să tragi cu vapori de tutun și canabis, deoarece acestea îți pot afecta fertilitatea. Dacă ai sub 35 de ani și încerci să concepi de un an fără succes, este recomandat să consulți un medic.

Cu toate acestea, dacă ai o boală care ar putea avea un impact asupra fertilității tale, cum ar fi endometrioza, ar trebui să cauți ajutor după ce ai încercat să concepi timp de șase luni.

Poate fi înfricoșător să faci acest pas, dar cu cât îți verifici mai repede nivelul de fertilitate, cu atât mai repede poți lua măsuri.

Femeile peste 35 de ani. Schimbările în cantitatea și calitatea ovulelor tale joacă cel mai mare rol în motivul pentru care conceperea devine mai dificilă pe măsură ce îmbătrânești.

După jumătatea vârstei de 30 de ani, pierzi ovule într-un ritm mai rapid, în timp ce calitatea ovulelor tale scade, de asemenea, mai repede.

Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil ca acestea să fie fertilizate și/sau implantate cu succes în uter și există un risc mai mare de complicații, cum ar fi pierderea sarcinii, diabetul gestațional și afecțiuni genetice la copil, cum ar fi sindromul Down. În plus, șansele de a concepe prin FIV scad odată cu vârsta.

Investighează calitatea ovulelor tale

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că mărimea și calitatea rezervei tale ovariene, și cât de mult scade aceasta odată cu vârsta, variază foarte mult de la o persoană la alta.

Acesta este, în parte, motivul pentru care unele persoane reușesc să rămână însărcinate la 40 de ani fără ajutor, în timp ce altele se chinuie la 20 de ani. Testarea hormonului anti-müllerian (AMH) este în prezent cea mai precisă și mai puțin invazivă metodă – se face printr-un test de sânge – de a vă verifica rezerva ovocitară.

De asemenea, este posibil să doriți să faceți o scanare internă a ovarelor pentru a estima numărul de ovule. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste teste nu îți poate spune despre calitatea ovulelor tale și, din păcate, nu există în prezent niciun test disponibil pentru acest lucru.

Există și alți factori care pot afecta fertilitatea, cum ar fi greutatea dumneavoastră sau afecțiunile uterului, cum ar fi polipii sau endometrioza. Mai mult decât atât, odată ce încetezi să mai iei orice contracepție hormonală, ciclurile tale ar trebui să revină la ceea ce era normal pentru tine.

Acestea fiind spuse, este general recunoscut faptul că cercetările pe termen lung privind sănătatea femeilor sunt insuficiente.

Nu au fost efectuate studii pe o perioadă suficient de lungă de timp pe o singură formă de contracepție pentru a spune în mod definitiv dacă administrarea de contracepție hormonală are un efect de lungă durată asupra fertilității tale. În prezent, nu există nicio dovadă care să sugereze că acesta este cazul.

Deși tratamentul pentru fertilitate a ajutat milioane de cupluri să conceapă, nu toată lumea va rămâne însărcinată și va naște. În 2019, aproape 53.000 de pacienți au avut cicluri de fertilizare in vitro cu ovule proaspete sau congelate, sau inseminare cu donator, mai scrie sursa citată anterior.

Pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani, există o șansă de 32% de a avea o naștere vie pentru fiecare embrion transferat; pentru femeile cu vârsta de 43 de ani și peste, această cifră este mai aproape de 5%.

Congelarea de ovule, cheia în fertilitate?

Congelarea de ovule este adesea considerată ca fiind o ultimă șansă pentru femeile de peste 35 de ani, dar femeile ar trebui încurajate să își înghețe ovulele mai devreme și să fie conștientizate de riscurile și de probabilitatea scăzută de succes atunci când o fac la sfârșitul anilor 30 și 40.

Congelarea ovulelor este o decizie importantă, așa că nu te grăbi să o iei în considerare.

Dacă ai o situație financiară bună – înghețarea ovulelor costă aproximativ 4.000 de lire sterline pe ciclu – și ești conștientă de ceea ce implică, poate fi o opțiune bună.

Atunci când se analizează ratele de succes pentru ovulele congelate, cifrele tind să fie destul de scăzute.

Cercetări recente efectuate de echipa Hertility arată că, din 373 de femei care și-au înghețat ovulele, 36 s-au întors pentru a le folosi, ceea ce a dus la 12 nașteri vii. În plus, 82% dintre copii s-au născut la cele care și-au înghețat ovulele între 36 și 39 de ani, iar niciunul nu a depășit 40 de ani. De asemenea, doar pentru că ai avut un copil, nu înseamnă că nu vei avea probleme data viitoare. Apelează la medic dacă vrei să devii din nou mamă și acest lucru nu se întâmplă în decurs de un an.

A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:

EXCLUSIV AVANTAJE:

CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.

DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate

Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.

PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.

HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.

A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.

PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.

DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.

DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.

Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.

Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.

Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate