Suplimente naturale periculoase pentru sănătatea ta

Este o idee bună să treci de la produse cu ingrediente chimice la cele ce conțin cât mai multe ingrediente naturale. Chiar și așa, unele plante pot face mai mult rău decât bine, dacă nu sunt folosite în cunoștință de cauză. Află care dintre acestea îți pot pune sănătatea în pericol:

plante-periculoase

foto plante periculoase Shutterstock

Sunătoarea

Planta Hypericum perforatum, cunoscută sub numele popular de Sunătoare, este folosită ca adjuvant în depresiile ușoare și până la moderate, însă specialistul este cel care trebuie să prescrie medicația necesară fiecărui pacient în parte.

Sunătoarea poate avea interacțiuni neplăcute cu alte medicamente – mai exact, le poate anula efectul asupra organismului – precum anticoncepționalele sau medicamentele anti-respingere a organelor transplantate.

Tătăneasa

Aceasta este o plantă folosită foarte des în tratarea naturistă a rănilor – leziuni deschise, vânătăi, fracturi osoase, entorse – însă este mai puțin cunoscut că această plante poate avea efecte dăunătoare asupra ficatului și plămânilor. Tătăneasa este o plantă toxică pentru aceste două organe. Specialiștii recomandă să nu le folosești pe răni deschise, ci mai degrabă ca și compresă pe vânătăi și entorse.

Busuiocul cerbilor

Planta aceasta mentolată a fost folosită în urmă cu sute de ani pentru a cauza avortul spontan, însă este nevoie de doze mari în acest scop. Din cauza cantității de plantă folosită, de multe ori s-a întâmplat ca și mama să moară ori ca rinichii să fie atât de vătămați încât să nu mai poată fi vindecați. Planta mai este toxică și pentru ficat.

Din busuiocul cerbilor ( eng. Pennyroyal) se face și ceai. Planta nu este foarte toxică dacă o bei sub formă de infuzie, însă alegerea cea mai sănătoasă este s-o înlocuiești cu mentă sau alte plante din care se poate face ceai.

Pelin

Când este administrat intern, poate cauza o serie de reacții neplăcute, de la halucinații, la constipație, lipsa poftei de mâncare, convulsii și până la avort spontan. Femeile gravide și cei ce suferă de boli nervoase nu ar trebui să consume pelinul (sub formă de ceai ori capsule), iar cei care vor să-l administreze, să nu consume mai mult de o cană de ceai pe zi.

Cohoș negru

Planta aceasta este cel mai des folosită pentru a ușura efectele menopauzei, dar și pentru tratarea menstruației dureroase, ale spasmelor uterine sau ale vaginitelor. Cu toate acestea, planta este foarte toxică pentru ficat și poate interacționa cu un număr de medicamente. De aceea, este important ca suplimentele cu cohoș negru să fie prescrise numai de medicul specialist.

Merișorul

Deși este foarte bun pentru sănătatea tractului urinar și tratează cu succes infecțiile urinare, pacienții ce iau și medicamente anticoagulante ar trebui să se ferească de merișor, pentru că le-ar putea diminua efectele.

Echinaceea

Este o floare folosită deseori pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și rareori interacționează cu alte medicamente. În schimb, din cauza substanțelor conținute de plantă, ar putea încetini procesul de descompunere ale cofeinei în corp, ceea ce poate duce la dureri de cap, insomnii sau poți începe să tremuri. O soluție bună ar fi să renunți la consumul de cafea cât timp iei suplimente cu echinaceea.

Alte plante care îți pot face la fel de mult rău: rădăcina de Omag – conține aconitină, o substanță otrăvitoare – , rădăcina de untul pământului (ce poate da reacții alergice), angelica și brânca-ursului (ce au ca efect advers fotosensibilitatea).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate