Sunt mașinile cu pilot automat mai sigure decât cele obișnuite? Specialiștii au dat verdictul

Sunt mașinile cu pilot automat mai sigure decât cele obișnuite

Sunt mașinile cu pilot automat mai sigure decât cele obișnuite

Mașinile cu pilot automat, mai exact cele care sunt capabile să se conducă singure, sunt o nouă descoperire de succes, iar cercetătorii sunt de părere că până în anul 2030 acestea ar putea înlocui mașinile clasice. 

Chiar dacă oferă un anumit confort, aceste mașini funcționează pe baza unui computer, iar cercetările au demonstrat în multe rânduri că până și acestea pot să se defecteze.  Astfel, apare întrebarea dacă aceste mașini sunt într-adevăr sigure și dacă ele nu pun în pericol viața pasagerilor.

Specialiștii în domeniul auto au constat că aceste mașini nu sunt sigure în proporție de 100%, însă ele sunt considerate mai sigure decât mașinile clasice și asta din mai multe motive. În primul rând, trebuie făcută o comparație între aceste mașini acționate de un soft și mașinile obișnuite, care sunt conduse de oameni. Erorile umane pot să apară la fiecare pas, majoritatea accidentelor rutiere apărând în acest mod, în timp ce erorile softurilor pot să apară mai greu și pot fi anticipate mult mai ușor. Oboseala, stările de nervozitate la volan sau consumul de alcool în timpul condusului sunt principalele cauze care au dus la accidente grave de circulație. Astfel, eliminând erorile umane din calcul, foarte multe accidente ar putea fi evitate, iar mașinile cu pilot automat ar putea reprezenta o opțiune în acest sens.

Chiar dacă mașinile dotate cu pilot automat sunt blamate și asta pentru că se crede că acestea îl fac pe șofer să fie mult mai relaxat și să își piardă atenția în timpul condusului, studiile au arătat că acestea sunt mult mai sigure decât cele care nu au această opțiune, iar accidentele sunt mult mai rare atunci când vine vorba despre un astfel de autovehicul.

Cercetătorii sunt de părere că mașinile cu pilot automat au nevoie să fie în permanență testate și antrenate. Mai exact, trebuie comparate deciziile pe care un conducător auto le-ar lua în diferite situații, cu deciziile pe care softul le-ar lua în aceleași momente și trebuie extrase cele mai bune rezultate, potrivit linkedin.com. Cei mai mari producători de autovehicule lucrează  pentru ca mașinile ce se conduc singure să ofere o siguranță sporită.

Mașinile cu pilot automat sunt într-o continuă dezvoltare, motiv pentru care în procesul de construcție se mai strecoară și erori.  Mai exact, în septembrie 2016 s-au descoperit câteva probleme legate de securitatea acestor mașini și de modul în care siguranța acestora poate fi afectată de intervenția hackerilor. Pe lângă asta, criticii iau în calcul și posibilitatea ca computerele ce acționează mașinile să se defecteze, lucru care poate duce la accidente grave de circulație, însă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte scăzută.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cum dezaburești geamurile mașinii în câteva secunde

Ce personalitate ai în funcţie de culoarea maşinii

Sfaturi pentru cumpararea unei masini second hand

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse