Sfaturi pentru cumpararea unei masini second hand
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/07/ab-second-hand.jpg)
Piata masinilor second-hand din Romania este din ce in ce mai dezvoltata, iar numarul de autovehicule tranzactionate este in crestere. De aceea, cand cumparati o masina second hand este bine sa tineti seama de cateva sfaturi.
1. Verificati actele masinii si cine este cel care s-a prezentat la vanzare. Daca datele din acte sunt corecte si aveti proprietarul in fata, puteti sa scutiti mult timp si nervi la tranzactie.
2. Retineti ca o masina merge, in medie, aproximativ 15.000 de km pe an in Romania, respectiv circa 25.000 km pe an in tarile din Vest. Astfel, o estimare aproximativa este usor de facut daca se cunoaste provenienta masinii si anul cand a fost pusa in circulatie.
3. Orice masina lovita, cu greu poate fi reparata fara a lasa semne. Cautati urme de chituire si verificati in lumina suprafetele vopsite. Daca se descopera reparatii la caroserie, trebuie verificate si partile mecanice aflate in imediata apropiere a zonei respective.
4. Rugina este o alta problema ce poate aduce cheltuieli ridicate pentru reparatii. Verificati zonele unde apa si noroiul nu pot fi indepartate cu usurinta: praguri, aripi, partea inferioara a usilor, zonele din jurul farurilor si stopurilor.
5. In interior trebuie cercetata starea tapiteriei, a materialelor si trebuie verificata functionarea tuturor optiunilor prezente la bord.
6. Un motor in stare buna de functionare trebuie sa porneasca fara probleme, indiferent de temperatura de afara. De asemenea, relantiul trebuie sa fie stabil, iar turatia sa urce fara intreruperi.
7. Transmisia trebuie verificata in mers, trecand prin toate treptele de viteza si toata gama de turatii. Trebuie acordata atentie zgomotelor ce pot proveni de la diferentiale sau cardan.
8. Directia si trenul de rulare trebuie verificate cu atentie, ele fiind principalele subansamble ce pot fi afectate de starea proasta a drumurilor; directia trebuie sa mearga o cursa completa, fara intreruperi, iar dinspre trenul de rulare nu trebuie sa se auda zgomote suspecte.
9. Sistemul de franare trebuie verificat prin franari succesive la viteze diferite, iar masina trebuie sa mentina directia pe franare.
Opinia specialistului Auto Bild
Totusi, pentru a fi siguri ca masina pe care doriti sa o achizitionati nu are probleme, va recomandam sa mergeti la un service specializat in asemenea testari unde, contra unei sume mici in comparatie cu pretul masinii, puteti sta linistit in ceea ce priveste starea tehnica a autovehiculului. La anumite modele, cu ajutorul testerului, puteti afla numarul exact de kilometri parcursi. De asemenea, este de preferat sa optati pentru masini care au carnet de service. La acestea, puteti verifica foarte usor ce operatii de reparatie sau intretinere s-au efectuat. Daca niciunul dintre aceste lucruri nu este posibil, va sugeram sa tineti cont macar de sfaturile de mai sus.
de Dragos Craiovan pentru revista AUTO BILD. Mai multe informatii despre masini vezi pe www.auto-bild.ro
Foto: Auto Bild