Succesul: sa stii, sa vrei, sa poti!
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/11/intro5.jpg)
Test: realizezi ce iti propui?
Alege dintre afirmatiile de mai jos pe cele care ti se potrivesc cel mai bine:
- De cele mai multe ori imi este greu sa ma hotarasc ce este mai bine sa fac intr-o situatie problematica.
- Nu sunt foarte sigura care sunt calitatile mele.
- Desi nu imi place prea mult ce fac la serviciu, este o slujba sigura, care ma ajuta sa-mi platesc facturile.
- Nu sunt multumita de partenerul meu de viata, dar imi este teama de singuratate.
- Atunci cand fac o greseala, imi este asa de teama de reactia celorlalti, incat incerc sa tin totul sub tacere.
- Am multe visuri care par foarte departe de a deveni realitate.
- Cand eram mica, parintii imi spuneau ca sunt talentata, dar nici acum nu stiu prea bine ce inseamna asta.
- Imi doresc atat de multe lucruri si nu stiu cum sa le realizez.
Daca ai ales cel putin cinci dintre afirmatiile de mai sus, inseamna ca citesti articolul potrivit. Fii gata sa afli care sunt secretele succesului, indiferent daca este vorba despre profesie, relatii sociale sau viata de cuplu.
Ai incredere in tine
Daca ne uitam in jur, la oamenii considerati, la un moment dat, ca fiind „persoane de succes, vom vedea persoane care au obtinut recunoasterea si afirmarea sociala. Dar, privit din perspectiva personala, succesul inseamna sa realizezi ceea ce ti-ai propus.
Poate ca pare simplu, dar ceea ce realizezi depinde in primul rand de ceea ce iti propui. Desigur, nu este suficient sa vrei pentru ca visele sa devina realitate. Mai este nevoie si de anumite aptitudini in domeniul respectiv, de eforturi si de cunostinte. Sa vrei sa realizezi ceva anume inseamna sa iti stabilesti obiectivele foarte clar si sa ai o atitudine pozitiva fata de propria persoana si fata de ceea ce doresti. Succesul este, in mare parte, si o chestiune de atitudine.
Ai observat cat de increzatoare sunt persoanele care au succes? Daca increderea in sine e cam subreda in cazul tau, este momentul sa te ocupi mai mult de tine si de ceea ce poti face pentru a avea succes intr-un anumit domeniu.
Informeaza-te
Cunostintele sunt primele ingrediente din reteta succesului. Anii de scoala iti ofera o baza de cultura, pe care cu timpul o poti dezvolta si completa cu o cultura de specialitate in domeniul profesional in care doresti sa te remarci.
Chiar daca ai trecut deja printr-o perioada de formare scolara si profesionala, lucrurile evolueaza atat de repede in societatea in care traim, incat este greu sa tii pasul daca nu te informezi in mod regulat in legatura cu tot ce este nou. Explozia tehnologiilor informatiei este atat de mare, incat tot timpul apar alte instrumente care pot fi folosite in activitatea ta profesionala.
Nu numai in viata profesionala cunostintele sunt importante. Societatea se schimba rapid, deci si relatiile si valorile sociale sufera schimbari, cu care trebuie sa fii la curent. Inclusiv in legatura cu viata de cuplu sunt lucruri pe care trebuie sa le stii – nu este vorba despre cunoasterea partenerului tau, ci despre a intelege, de exemplu, care sunt diferentele dintre barbati si femei, cum functioneaza relatiile in cuplu sau cum gestionezi un conflict cu partenerul. Sursele din care te poti informa sunt foarte accesibile: carti, presa, televiziune sau internet.
Cunoaste-te
Poate ca cel mai complex univers – si cel mai greu de descifrat – este propria persoana. De ce reactionezi in anumite situatii intr-un anume fel? Cum poti sa faci sa-ti schimbi tiparele de comportament care te nemultumesc? Ce calitati ai si ce defecte? Sunt intrebari pe care ar trebui sa ti le pui daca vrei sa obtii succesul.
Fiecare dintre noi vine pe lume cu o serie de aptitudini si inclinatii, care, in functie de mediul in care traim si educatia pe care o primim, se manifesta sau nu. Exista o serie de aptitudini generale, precum inteligenta sau usurinta de comunicare verbala, care te ajuta sa obtii performante in orice domeniu si exista aptitudini speciale, precum cele muzicale sau tehnice, care asigura succesul in domenii specifice. Modul in care aceste valori se combina este unic si da o nota de originalitate propriei personalitati.
Este important sa iti cunosti aptitudinile si posibilitatile, pentru a le putea folosi la maximum, dar si pentru a le dezvolta pe cele care stau la baza succesului dorit. Atunci cand iti alegi o profesie, de exemplu, cunoasterea propriilor aptitudini este un atu pentru a face o alegere corecta, care sa iti aduca pe termen lung implinire si satisfactii.
Daca nu esti sigura de aptitudinile tale, incearca sa te imaginezi in situatii profesionale si sociale cat mai variate, pentru a te pune la incercare. Sau consulta un psiholog, care te poate ajuta sa te cunosti mai bine si sa „functionezi la capacitate maxima.
Gandeste pozitiv
Daca esti o persoana care, in urma unui esec, gandeste ceva de genul: „Nu-i nimic, sunt bine, totul este ok, inseamna ca esti o persoana toleranta cu sine si optimista, ceea ce este foarte bine. Dar asta nu inseamna gandire pozitiva. A gandi pozitiv inseamna a privi lucrurile dintr-o perspectiva constructiva, care sa iti arate atat ceea ce ai gresit, cat si solutiile corecte.
Cea care te conduce in propriile actiuni este vocea interioara, cea care iti spune ca succesul este aproape sau, dimpotriva, ca nu ai sa reusesti niciodata. Gandurile negative care contamineaza vocea interioara – cele care incep cu „nu si „niciodata – pot fi controlate prin exercitiu. In loc sa iti spui „Este prea greu, nu voi reusi niciodata, trebuie sa iti educi vocea interioara sa foloseasca formulari pozitive, de genul „Voi gasi solutii si data viitoare voi fi mai pregatita.
Fii increzatoare
Ai observat ca persoanele de succes afiseaza o foarte mare incredere in sine? Fie ca de fiecare data ai avut succes, fie ca stii sa folosesti gandirea pozitiva care iti da incredere, modul in care te raportezi la propria persoana si la propriile teluri este o chestiune de atitudine care, de cele mai multe ori, inclina balanta catre succes sau catre esec.
Cu cat te vei simti mai bine in propria piele si iti vei spune in mod constant ca poti reusi, cu atat ceilalti vor vedea ca esti increzatoare si iti vor acorda respectul si recunoasterea lor.
Primul pas catre a obtine respectul si increderea celorlalti este sa ti le acorzi tu insati. Acorda-ti recompense de fiecare data cand obtii un succes si, chiar daca nu ai reusit ceea ce ti-ai propus, fii ingaduitoare cu tine. Zambeste si vei vedea cum zambetul ti se intoarce si te vei simti mai sigura pe tine.
Stabileste-ti obiectivele
Probabil ca si tu iti doresti foarte multe lucruri, ca fiecare dintre noi. Dar, cu cat iti doresti mai multe, cu atat acestea pot parea mai indepartate si mai greu de realizat. Asta nu inseamna sa iti limitezi visurile sau sa te multumesti cu putin, ci doar sa iti ierarhizezi obiectivele si sa le iei pe rand.
Fixeaza-ti teluri cat mai realiste, in concordanta cu situatia de viata in care te afli si cu propriile aptitudini si veleitati. Cand ai obiective multe, care par greu de indeplinit si cer mult efort sau concentrare, imparte-le in obiective secundare, in pasi mici pe care ii poti gestiona treptat si care te pot apropia, in mod realist, de obiectivul cel mare.
Cu cat iti vei planifica obiectivele mai clar, cu atat vor fi mai mari sortii lor de izbanda. Totusi, lasa si ceva loc pentru spontaneitate si inspiratie de moment, ca sa te poti bucura si de micile surprize ale vietii.
Femei ca tine
„Pentru mine succesul inseamna…
„… sa lucrez acolo unde visez de mica – o companie multinationala, in care pot sa avansez continuu.
M-am pregatit multi ani pentru acest lucru si sunt sigura ca il voi realiza (Iulia, 26 de ani)
„… un loc de munca stabil si timp suficient pentru familia mea. Am doi copii si zambetele de pe fetele lor inseamna ca mi-am indeplinit misiunea (Mariana, 34 de ani)
„… mult efort, ambitie si dorinta de a reusi ceea ce imi propun. Inca din adolescenta am invatat ca perseverenta isi arata intotdeauna roadele (Isabela, 30 de ani)
„… si un pic de noroc. Adica sa stii sa vezi oportunitatile si sa le folosesti atunci cand iti apar. Uneori le-am vazut, alteori nu, dar cred ca au fost si situatii in care mi-am creat singura oportunitatile de succes (Gabriela, 28 de ani)
Nevoile tale au prioritate
Cand te confrunti cu o situatie dificila, intreaba-te mai intai daca poti sa-i faci fata si daca merita efortul. Exista multe lucruri in viata pe care le facem pentru ca trebuie, nu pentru ca ni le dorim sau ne fac placere, iar cand acestea nu merg asa cum ar trebui, ne simtim vinovate. Nu putem face numai ce ne place, dar de cele mai multe ori e important sa ne stabilim propriile prioritati, nu pe ale celorlalti, ca sa ajungem unde ne dorim.
Psiholog Loredana Banica; foto:Shutterstock.