Mama perfecta

Fiecare mama se afla intr-un context psihologic determinat de personalitatea ei, de familia in care a crescut, de familia pe care o are acum si, nu in ultimul rand, de mediul social care o inconjoara si de modelele de tot felul cu care ea intra in contact.

Ca urmare, unele mame pun pe primul plan comunicarea bazata pe contactul emotional, altele prefera sa se axeze pe rezolvarea problemelor, iar altele se bazeaza pe autoritate. Unele mame isi manifesta afectiunea prin gesturi si mangaieri, altele sunt mai distante, insa de multe ori este vorba doar despre felul in care se exprima emotional – ele pot fi, de fapt, la fel de afectuoase.

Pentru unele mame primeaza nevoia de a-si controla copilul mai mult sau mai putin strict si de a-l determina sa se supuna unor reguli; altele tind, dimpotriva, sa ii incurajeze autonomia, initiativa si tendintele de autoexprimare. Excesul – in oricare dintre aceste directii – are repercusiuni negative: ne putem trezi fie cu un copil conformist si temator, fie cu unul egoist si rasfatat, care nu mai tine seama de nimeni. Dar exista si o cale de mijloc: de a-l creste pe copil in spiritul respectului fata de celalalt. „Asa ar trebui sa procedeze o mama perfecta?, te vei intreba. Cum ar trebui sa fie si sa se comporte mama perfecta? Iata intrebari care, de oriunde ar fi privite, sunt sortite sa ramana fara de raspuns. Asta, pentru ca a fi mama nu este totusi o meserie si nici daca, prin absurd, am primi o fisa a postului, nu am putea spune ca este usor sa indeplinim sarcinile atribuite.

La un moment dat, a devenit celebra o carte intitulata Cum sa nu fii o mama perfecta. Mai degraba am putea sa ne punem problema de a fi – fiecare in felul care ne este propriu – o mama buna pentru copilul nostru sau, asa cum a spus un psihanalist celebru, pe nume Donald Winnicott, „o mama destul de buna.

 

Fa-ti testul si afla ce fel de mama esti!

Sfatul psihologului
Daca ai facut testul, stii spre ce rol matern tinzi deseori in relatia cu copilul. Insa e firesc sa ai puncte la mai toate categoriile, fiindca viata ne asaza in roluri diferite si ideal ar fi sa le jucam pe toate cu naturalete.

Ce trebuie sa faca o mama pentru a fi buna? Nu sunt multe lucruri care pot fi invatate: o mama suficient de buna este cea care da mereu copilului ei senzatia ca e sprijinit afectiv neconditionat, ca este iubit neconditionat, indiferent de felul lui de a fi si de ceea ce face. E cea care isi priveste copilul ca pe un individ autonom. In plus, mama trebuie sa medieze intre el si lumea inconjuratoare. Copilul incepe prin a vedea lumea prin ochii ei; de aceea, mama trebuie sa se gandeasca la ce ii transmite copilului nu numai prin vorbe, ci si prin gesturi si atitudini.

 

 

Psiholog Eva Maftei; foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie