Știm că te deranjează, dar se tratează fără probleme: CATARACTA. Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune

cataracta

Cataracta este parte a procesului natural de îmbătrânire și este complet reversibilă, printr-o procedură chirurgicală care durează mai puțin de 30 de minute. În cadrul aceleiași intervenții, se pot corecta și alte defecte ale ochiului.

CATARACTA ESTE CEA MAI FRECVENTĂ CAUZĂ DE PIERDERE A VEDERII

Fiecare a doua persoană în vârstă de peste 60 de ani suferă de cataractă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Concret, în acest proces se produce opacifierea parțială a cristalinului natural. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta. OMS indică această afecțiune ca fiind cauza de pierdere a vederii în 51% din cazuri.
Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Implicațiile sunt dintre cele mai diverse. Limitarea vederii duce la accidente. Riscul de fractură de șold crește cu 24% pentru pacienții cu cataractă. Aproximativ 50% dintre pacienți sunt nevoiți să renunțe la condus, fie din proprie inițiativă, fie după ce medicul le dă aviz negativ.
De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia. Văzul este considerat cel mai important simț în relația cu mediul, oferă cele mai complexe informații. Atunci când omul nu mai recunoaște persoanele pe care le are în față, când nu mai poate să desfășoare activitățile obișnuite, precum cititul, cusutul sau banalele îndeletniciri casnice, este de la sine înțeles că începe să simtă că pierde contactul cu lumea, că se însingurează într-o ceață permanentă.Pe lângă vederea încețoșată, care este principalul simptom al afecțiunii, există și alte simptome: dificultatea de a vedea noaptea, culori șterse sau cu o nuanță gălbuie, dureri oculare și vedere dublă.Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea). Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung.

ÎN MAI PUȚIN DE JUMĂTATE DE ORĂ

Singura modalitate prin care se înlătură cataracta și se revine la o vedere clară este prin operație, o procedură obișnuită și frecventă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute.
Operația de cataractă trebuie făcută în momentul în care scade confortul vizual.Cu cât se amână mai mult operația, cu atât mai mult timp pacientul se va chinui cu o vedere scăzută, operația va deveni mai dificilă și mai riscantă, iar recuperarea vizuală va fi mai lentă.
Cea mai modernă și sigură tehnică chirurgicală pentru operația de cataractă este facoemulsificarea cu ultrasunete (fărâmițarea și extragerea cristalinului natural afectat), urmată de implantarea cristalinului artificial. Acest cristalin este foldabil și poate fi introdus prin incizia de numai 2 mm.
Tehnica de incizie și fragmentare cu laser nu este foarte populară printre chirurgii de cataractă experimentați, din cauza creșterii duratei operației, a traumatismului mai mare, dar și din cauza creșterii prețului operației.
În perioada imediat următoare operației pot fi prezente fenomene ca: usturime;
senzație de ochi uscat sau de corp străin; ochi roșu. Aceste fenomene dispar treptat, în funcție de capacitatea de vindecare a fiecăruia.
Dacă ambii ochi necesită operație, se recomandă operarea lor pe rând, dar la intervalul minim posibil, astfel încât perioadele lor de recuperare să se suprapună și nu să se adauge, dublându-se.

O OPERAȚIE CU BENEFICII MULTIPLE

Pe lângă rezolvarea cataractei, în cadrul aceleași operații se pot corecta și alte defecte ale ochiului, precum prezbiopia și astigmatismul.
Prezbiopia este, de asemenea, o afecțiune caracteristică înaintării în vârstă. Se manifestă prin scăderea vederii la apropiere. Cristalinul își pierde eleasticitatea și capacitatea de a-și modifica raza de curbură în funcție de distanța la care se află obiectul privit. Ochiul nu mai focalizează corect, iar imaginea apare neclară. Acest lucru se observă imediat: persoanele afectate, dacă nu poartă ochelari adecvați, tind să îndepărteze de ochi cartea sau ziarul din care citesc.
Astigmatismul este provocat de o deformare a corneei, stratul transparent exterior al globului ocular, care face ca acesta să capete o formă alungită, în loc de forma sferică normală. Imaginea nu mai are un singur punct de focalizare, ci mai multe. Astfel, pacientul nu vede clar nici de aproape, nici la distanță. Ca și în cazul prezbiopiei, corecția vederii se poate face prin operație sau prin lentile adecvate.
Fiind, în fond, niște lentile, cristalinele artificiale sunt caracterizate prin anumite dioptrii care se aleg în funcție de necesitățile și preferințele pacientului.
Există cristaline monofocale și multifocale. În cazul cristalinelor monofocale, după operație, va fi nevoie de ochelari.
Cristalinele multifocale pot fi bifocale și trifocale. Cele bifocale oferă independență față de ochelari în proporție de 85%, adică vederea este bună la distanță și la apropiere, la distanțele intermediare putând fi nevoie de ochelari. Cristalinele trifocale oferă independență față de ochelari în proporție de 95%, acoperind toate distanțele: depărtare, intermediar, apropiere.
Pentru pacienții care au astigmatism există cristaline monofocale și multifocale torice, care compensează dioptriile cilindrice. Iar pentru cei care au dioptrii extreme, există cristaline multifocale personalizate.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Iată care e mai simplu mod de a memora ceva

De ce ne crește tensiunea? Mihaela Bilic: Inima nu doare'

Semnele care îți arată că nivelul de colagen din organism este scăzut

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate