Statul pe scaun îți face rău. Află cum

Cu siguranță ți s-a mai spus și ție că nu este bine să stai jos multe ore fără să te ridici măcar câteva minute din când în când. Statul pe scaun îți face rău și de suferit au mai ales cei care la locul de muncă petrec multe ore în poziția șezut. Află ce poți păți:

femeie-sta-scaun

 foto femeie stând pe scaun via Shutterstock

Statul pe scaun dublează riscul de atac de cord


Simplul fapt că stai pe scaun mai multe ore la rând îți poate dubla riscul de atac de cord, arată nu mai puțin de 18 studii, la care au participat aproximativ 800.000 de oameni în total. Potrivit tuturor cercetărilor, persoanele sedentare prezintă un risc de două ori mai mare să facă un atac de cord, spre deosebire de cele care se ridică vreme de câteva minute o dată pe oră, așa cum ar trebui să facem cu toții.

Câștigi mult în greutate

Faptul că alegi să stai pe scaun mai multe ore în timpul unei zile, în loc să te ridici în mod regulat dăunează abilității de a slăbi, spun unii specialiști. Cu cât stai mai mult pe scaun într-o singură zi, cu atât corpul tău se adaptează cerințelor fizice scăzute, iar metabolismul tău încetinește. Un metabolism încet înseamnă kilograme în plus și dificultate să le dai jos mai apoi.

Din fericire există și o soluție foarte, foarte simplă: la fiecare oră trebuie să te ridici în picioare pentru cel puțin 4-5 minute. Te poți duce să bei un pahar cu apă, poți merge până la toaletă sau pur și simplu te ridici să stai un pic la geam.

Sângele circulă mai greu până la inimă dacă stai jos mereu

Mușchii nu se mai încordează în poziția de șezut, astfel că circulația sângelui la nivelul întregului corp scade. Acesta este și motivul pentru care picioarele tale se umflă după câteva ore, pentru că sângele 'băltește'. Astfel, statul pe scaun pe termen lung poate distruge vasele de sânge, prin faptul că își pierd elasticitatea.

Statul pe scaun crește riscul să faci boli cronice

Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, lipsa activității fizice este al patrulea cel mai important factor al mortalității timpurii și poate cauza chiar mai mult de 25%din cazurile de colon, este de vină pentru 27% din cazurile de diabet și 30% din cazurile de boli cardiovasculare. Ce-i drept, poți face și boli mai ușoare, însă asta nu înseamnă că nu ar trebui să ai mai multă grijă de tine!

Îți crește colesterolul

Potrivit oamenilor de știință, statul pe scaun crește și nivelul colesterolului rău, deoarece organismul nu îl mai poate transforma pe acesta în urma inactivității (statului în poziția șezut).

Cum să scazi toate aceste riscuri

La foarte multe locuri de muncă, statul pe scaun este necesar, mai multe ore la rând. Chiar și așa, nu ești obligat să stai jos încontinuu, ci te poți ridica și mai poți face câțiva pași, așa cum este și indicat. Cel mai bine ar fi să te ridici în picioare o dată la fiecare oră de stat pe scaun și să te miști un pic, vreme de câteva minute.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate