Spune NU!

Învață să spui NU și viața ta se va schimba! Nu crezi? Încearcă măcar…

spune nu

Munca e un coșmar, casa e un balamuc, ai promis că-ți ajuți copilul la teme, e abia mijlocul săptămânii și ești deja epuizată. Iar weekendul nu se anunță mai bun – ai promis copiilor o noapte petrecută cu prieteni ai căror părinți i-au luat pe ai tăi atunci când a trebuit să muncești până târziu sau să pleci în delegație.

Bun venit în lumea femeilor care spun mereu DA – un iureș infernal în care sunt prinse milioane dintre noi, în incapacitatea de a spune NU. Ce se întâmplă cu femeile? E clar că nu ne-am născut așa – e de-ajuns să te uiți la un țânc, fie el fată sau băiat, ca să vezi că nu are nici o problemă cu folosirea asertivă a cuvântului „nu.

Femeia DA

Devenim în timp yesmen pentru că ne credem responsabile cu fericirea celorlalți? Dr. Michael Mantell, psiholog de orientare comportamentală, crede că a spune DA vine din urmă, din felul în care am fost crescute. El crede că fetele sunt îndrumate să fie mai preocupate de sentimentele și nevoile celorlalți, iar asta le transformă în niște ființe docile. „Creierul are tendința de a reacționa mai bine la stimulii pozitivi și mai dureros la cei negativi, explică el.

Dar femeile care spun de obicei DA se pot simți asediate, copleșite, împovărate și ignorate. Îți sună cunoscut? Printr-un concurs de împrejurări care nici ție nu ți-e prea clar, te lași invitată la o cafea de o colegă pe care, în mod normal, te simți tentată s-o eviți. Ai fi putut găsi o mie de motive rezonabile să refuzi, dar parcă ai intrat într-un automatism: ai acceptat fără să stai pe gânduri. Într-un fel, ai făcut-o pentru propriul tău confort: în rarele situații în care ți-ai adunat puterile să spui NU, a fost mult mai stresant pentru tine să te tot scuzi, să te justifici și să cauți  modalități de compensare. Să nu crezi că ești singura care se pune în această situație.

Cine dintre noi nu și-a petrecut după-amieze și seri în locuri în care nu și-a dorit să fie, în companii care nu promiteau nimic de la bun început, în loc să se relaxeze acasă sau să-și dedice timpul rezolvării unei probleme de mult amânate? De ce o facem? Din teama de a nu supăra pe cineva? Pentru un simplu DA în loc de NU, ți-ai ratat o întreagă după-amiază!

Dr. Mantell este de părere că, odată ce vei reuși să-ți reintroduci în vocabular acest cuvințel prețios, viața ta se va schimba în bine. „Vei începe să te simți propria ta stăpână, care își programează viața. Îți vei recăpăta încrederea și respectul de sine, te vei transforma dintr-o victimă într-o învingătoare.

Puterea lui NU

Nu trebuie să confunzi a spune NU cu a fi închisă și urâcioasă. Este vorba mai degrabă despre a stabili niște limite clare și sănătoase. Dacă, la serviciu, ești cea pe care toți o solicită atunci când e ceva de rezolvat, deși s-ar putea găsi și alte persoane competente, de la o vreme totul va părea normal, nimeni nu va sta pe gânduri și nu se va gândi de două ori înainte să te solicite. Sigur, e bine să te simți utilă, chiar indispensabilă până la un
punct. Dar, odată cu îndeplinirea sarcinilor altora, vine și oboseala, vin responsabilitățile suplimentare și într-o zi vei simți că nu mai poți.

Ideea era că vei munci într-o echipă ale cărei calități ți-au fost pompos prezentate încă din anunțul de angajare. Unde este acum echipa? Care este partea fiecăruia? Munca ta a devenit un one-man-show, în timp ce salariul a rămas același. De unde rupi timp și energie pentru asta? De la familie, nu-i așa? Și reciproca este valabilă. Dacă familia se bazează cu totul numai pe tine, tu când te îngrijești, când citești o carte, când ieși cu prietenele și, până la urmă, când apuci să mai dormi? Iată ce poate să-ți aducă un simplu NU, spus cu zâmbetul pe buze…

5 feluri simple să spui NU

1. Cu alte cuvinte

În loc să spui nu, încearcă „asta n-o să… sau „pentru mine ar fi greu. Mai puțin direct, dar la fel de clar.

2. Aș putea 
Acceptă, dar în termenii tăi. Dacă o prietenă te roagă să stai cu copiii ei toată după-amiaza, oferă-i varianta care îți convine: între anumite ore. Dacă nu e mulțumită, spune-i „Îmi pare rău, dar altfel nu pot.

3. Amână

Ca să ieși dintr-o obișnuință creată, spune: „săptămâna viitoare n-o să pot și, treptat, rărește-o până când nu va mai fi de la sine înțeles că accepți.

4. Redirecționează

Dacă cineva vine direct la tine cu solicitarea, încurcă-l. Spune-i „Îmi pare rău, nu vorbești cu cine trebuie, mergi la… X (persoana competentă). Astfel, îi pasezi înapoi răspunderea.

5. Câștigă timp

Ia-ți timp de gândire, spunând: „O să revin eu cu o soluție. Asta, de asemenea, va da de înțeles că ai alte priorități.

PREȚUIEȘTE-TE!

După consilierul psihologic Sally Austen, a nu fi capabilă să spui nu poate să indice o lipsă de autoapreciere. „Persoanele cărora le vine greu să spună nu, sunt susceptibile de a se extenua și de a-și lăsa pe ultimul plan propriile obiective. Învață să spui NU și vei câștiga timp pentru tine. Dacă faci o schimbare într-unul dintre mediile tale de relații, asta te va ajuta și în celelalte. Dacă vei constata că poți să-ți faci înțeles punctul de vedere între colegii de birou, vei ști că se poate și cu familia. Cu un plan de activități clar în minte, vei continua în mod firesc acasă. Cântărește bine care este partea ta normală în orice raport. Nu rămâne datoare, dar nu avansa de zece ori mai mult decât primești. Dacă ceilalți vor înțelege, în sfârșit, că ai și tu un cuvânt de spus, vor pune mai mult preț pe ajutorul tău și vor avea mai multă grijă să nu abuzeze de disponibilitatea ta. În final, chiar și tu îți vei aminti cât valorezi.

 

Autor: Mihaela Serea

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie