Sinceritatea – cea mai buna atitudine in prietenie?

O prietena adevarata iti este intotdeauna alaturi si nu se teme sa-si spuna parerea cand e spre binele tau. Totusi, cata sinceritate poate suporta o prietenie in realitate?

Fiecare dintre noi se confrunta, cel putin o data in viata, cu o dilema: sa spuna adevarul gol-golut ori sa se limiteze la o minciuna conventionala? Cand nu sunt probleme, e simplu sa-i spui prietenei tale ca rochia pe care o probeaza nu-i sta bine, dar ce te faci atunci cand banuiesti ca sotul o insala? Esti gata sa sadesti discordia? Dar atunci cand copiii ei sunt niste mici monstri rasfatati sau cand ea are probleme cu alcoolul? O prietenie isi arata limitele atunci cand este vorba despre sinceritate deplina.

„Am avut un prieten foarte bun”, povesteste Aurelia. „Era indragostit de o femeie despre care noi, prietenii lui apropiati, eram siguri ca nu e potrivita pentru el. Am crezut ca e de datoria mea sa-i spun asta. Astazi, dupa zece ani, sunt inca sot si sotie, dar noi l-am pierdut ca prieten. Nu regret ca am fost sincera cu el, ci doar ca el nu a inteles atitudinea mea.”

Intr-adevar, cei la care tii nu vor intotdeauna sa le spui adevarul gol-golut. Uneori, viata poate fi foarte grea si o minciuna nevinovata mai indulceste realitatea. Este de asteptat ca tu, prietena, sa filtrezi realitatea, ca sa poata fi „digerata”. Si Elena s-a confruntat cu aceasta dilema in prietenia cu Roxana.
„Am fost prietena cu Roxana inca din liceu, am faurit impreuna visuri de viitor, ne-am casatorit in acelasi an si am fost gravide in acelasi timp. Sotii nostri s-au inteles bine de la inceput, asa ca familiile au devenit foarte apropiate. Dar prietenia noastra a inceput sa sufere cand Roxana a inceput o aventura cu un coleg de serviciu. Se purta foarte urat cu sotul ei, isi neglija copiii, familia. Cand mi-a vorbit prima data de aventura ei se astepta ca eu sa o sustin, dar am socat-o spunandu-i ca isi pune familia in primejdie. M-a acuzat ca sunt egoista si invidioasa, ne-am certat. Cand aventura a luat sfarsit, a venit plangand la mine, spunandu-mi ca am avut dreptate… Am ascultat-o si am iertat-o pentru vorbele spuse, insa prietenia noastra nu a mai fost niciodata ca inainte.”
 
Specialistii sunt de parere ca, daca este adevarata, o prietenie ar trebui sa suporte momentele de totala sinceritate. Daca nu esti sincera cu cea mai buna prietena, vei simti ca relatia aluneca pe un teren primejdios si chiar te vei intreba daca merita sa mai intretii prietenia cu acea persoana. S-ar parea ca baza sinceritatii absolute intr-o prietenie sta in motivatiile pe care le ai atunci cand iti sustii parerile. Important este nu ce spui, ci de ce spui: prietena trebuie sa simta ca ii spui adevarul fiindca esti preocupata cu adevarat de soarta ei, nu pentru ca ai avea cine stie ce intentii ascunse.
Uneori insa, si cele mai bune intentii pot duce spre un final nefericit. Este si cazul prieteniei dintre Ioana si Alina… „Copiii nostri sunt colegi de clasa, amandoi invata bine si, cum eu si Alina eram prietene si vecine, era firesc ca si baietii nostri sa fie prieteni. Adrian, baiatul Alinei, venea foarte des la noi, ca sa se joace cu fiul meu. La un moment dat, am observat ca lipsesc lucruri din casa, maruntisuri…

Initial, am crezut ca fiul meu e de vina. Ulterior insa, am auzit tot felul de discutii la scoala, de la ceilalti parinti. Disparuse stiloul unei fetite si se parea ca Adrian era de vina… Alina respingea ‘barfele’, luand apararea fiului. Mi s-a parut normala atitudinea ei, insa atunci cand banuielile mi s-au adeverit, am decis sa-i spun totul, crezand ca va intelege gravitatea problemei daca vestea vine din partea mea. Dar ea s-a suparat pe mine, acuzandu-ma ca, in loc sa-i apar fiul, fac front comun cu ceilalti parinti doar pentru ca eram invidioasa pe rezultatele lui la scoala. A trecut ceva timp de atunci, Alina nu mai vorbeste cu mine si nici Adrian n-a mai venit sa se joace la noi acasa.”

De obicei, copiii joaca rolul unui adevarat test de sinceritate intr-o prietenie. Nici o mama nu poate fi incantata atunci cand copilul ii este criticat si, de aceea, educatia copiilor prietenei tale este ca un „teren minat” pentru discutii sincere. Dar, daca simti ca trebuie sa iei pozitie, ai grija cum o faci.
Incepe discutia enumerand calitatile copilului prietenei, pentru a-i demonstra ca esti de partea ei. Sau deschide discutia cu o poveste asemanatoare, in care a fost implicat copilul tau, pentru ca prietena sa inteleaga ca vrei doar sa o ajuti cu o parere sincera.

E foarte greu sa stii cand sa spui adevarul si cand sa spui ceva formal. Din aceasta dilema poti iesi aplicand doua reguli de baza.

1 Asigura-te ca opinia pe care o sustii vine exclusiv in ajutorul prietenei tale (nu si in al tau).
2 Fii sincera numai in ceea ce priveste lucrurile asupra carora prietena ta poate interveni cu o schimbare. A-i spune, sa zicem, dupa ce s-a tuns, ca ii statea mai bine inainte inseamna sa o jignesti. Daca ai tinut cont de aceste reguli, insa prietena ta reactioneaza negativ, este posibil ca prietenia voastra sa nu aiba o baza solida.

Timpul ne schimba pe noi si pe prietenii nostri. O prietenie grozava cu ani in urma poate deveni o relatie stresanta. Insa o prietenie profunda va rezista adevarurilor rostite, oricat de suparatoare ar fi acestea.

Daca intotdeauna te simti datoare sa faci compromisuri si sa nu spui adevarul, ar fi bine sa te intrebi daca merita sa mai fii prietena cu acea persoana.

„Am stabilit asteptarile fiecareia de la aceasta prietenie”

Andreea, 30 de ani, si Lavinia, 28 de ani, sunt prietene de sase ani. Ele vorbesc cu sinceritate despre unele aspecte ale relatiei lor.

Despre legaturile sentimentale
Andreea: „Iti amintesti cand te-ai despartit de tipul acela care te-a facut sa suferi? Din cauza asta imi era profund antipatic, dar nu ti-am spus-o imediat. La un pahar de bere, am devenit mai sincera si ti-am marturisit parerea mea despre el. Pana la urma v-ati impacat, iar eu a trebuit sa-mi ascund stanjeneala, incercand sa par bucuroasa pentru tine”.

Despre ceilalti prieteni
Lavinia: „Am fost prietena buna cu un cuplu care m-a dezamagit profund, pentru ca m-au vorbit pe la spate. Andreea m-a ajutat atunci. Stiu ca, dincolo de vesnicele ei ironii, ea este o persoana integra si foarte sincera, ceea ce este foarte important pentru mine”.

Despre frumusete
Adriana: „Intr-o vreme, Lavinia slabise foarte tare. Stiam ca e ocupata si stresata si ca nu putea fi vorba de o problema de alimentatie. Atunci nu i-am spus ca arata cam rau, insa cand si-a revenit la vechea silueta, nu incetam sa-i fac complimente pentru felul cum arata. Eu, in schimb, m-am cam ingrasat, dar nu este nevoie ca Lavinia sa imi spuna lucrul asta. Astept de la ea doar ceva incurajari, ca sa am mai multa grija de silueta mea”.

Despre bani
Lavinia: „M-am apropiat si mai mult de Adriana anul trecut, dupa ce un prieten comun ne-a inselat cu niste bani. Ne venea foarte greu sa credem ca un amic poate fi atat de necinstit”.
Adriana: „Problema aceea cu banii ne-a determinat sa discutam si mai deschis despre orice intervine in prietenia noastra”.

A fi sau a nu fi sincera?

Retine cateva intrebari la care nici o prietena nu ar raspunde cu placere:
„Ce crezi despre fostul meu iubit/sot?”.
Marturiseste ca nu ti-a placut niciodata de el si poti fi sigura ca vor relua relatia.
Solutia: ar fi mai bine sa pastrezi o atitudine neutra.

„Stiu ca e ora 2 dimineata, dar sunt atat de trista! Pot sa vin acum, sa vorbim?”
Desigur, esti gata sa o consolezi, dar nu la o asemenea ora.
Solutia: stabileste unele limite, iar pentru depresiile ei sugereaza-i ajutorul unui specialist.

„S-a purtat frumos fiica mea?”
Sa-i spui ca ingerasul ei este un dracusor impielitat?! Asta ar putea fi o piatra de incercare pentru prietenia voastra.
Solutia: fa in asa fel ca fiica ei sa respecte regulile casei atunci cand vine in vizita la tine.

Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie