Cere mai mult de la viata

Simti ca esti prinsa in rutina zilnica, departe de viata pe care ti-o doresti? Marea schimbare incepe cu pasi mici… Cateva solutii simple te pot ajuta sa-ti realizezi visurile.

Mai multa incredere
 
Oamenii increzatori se asteapta sa reuseasca, iar cei neincrezatori se tem de esec. Pentru a reusi, ai nevoie de incredere in fortele tale; incearca sa iesi din cercul vicios al temerilor, pentru a intra in cel al pretuirii de sine.
 
Stimeaza-te mai mult
 
Exerseaza aceasta tehnica de vizualizare ori de cate ori ai ocazia.
1 Imagineaza-ti o intamplare in care ai nevoie de incredere in tine – de exemplu, prezentarea noului sef la prima intalnire cu personalul. Foloseste-ti toate simturile pentru a pune in scena evenimentul: inspira aroma cafelei proaspat scoase la filtru si asculta torsul fotocopiatorului de pe hol.
2 Scrie felul in care ai vrea sa se desfasoare aceasta intalnire, intrand cat mai mult in detalii. Cine va fi acolo? Cum ai vrea sa te simti? Ce vrei sa spui? Cum ai vrea sa-ti raspunda noul sef?
3 Fa un rezumat al acestei descrieri punct cu punct si citeste-o de mai multe ori, pana cand iti amintesti toti pasii.
4 In momentul in care ai reusit sa o memorezi, este timpul sa o joci. Relaxeaza-te, respira rar si adanc. Cu ochii inchisi, imagineaza-ti fiecare detaliu al acestei scene, deruland-o in minte asemeni unui film. Urmareste-te interactionand cu ceilalti in toate etapele si obisnuieste-te cu sentimentul increderii de sine.
 
Mai multa energie
Daca vrei sa ai mai multa forta si rezistenta, bazeaza-ti dieta pe alimente sanatoase si hranitoare, care iti dau energie timp indelungat: fructe proaspete si legume, paste si paine integrala.

Sandvis cu legume si sos de rosii (4 PORTII)

Sosul de tomate: pentru sos, amesteca 4 linguri suc de lamaie, 2 lingurite de mustar, 1 catel de usturoi zdrobit, 4 lingurite pasta de tomate, 12 masline negre tocate, 1 lingurita patrunjel proaspat tocat, sare si piper dupa gust.

Taie jumatati 4 chifle, cornuri cu mac (susan) sau lipii si rumeneste-le putin (fara grasime, in prajitorul electric sau in cuptorul cu microunde). Umple-le cu sosul de mai sus si cu un amestec de legume gustos si hranitor.

Umplutura: 2 fructe avocado curatate si taiate, 4 frunze de salata, 4 verze de Bruxelles, 4 fire de ceapa verde tocate. Pentru garnitura, rumeneste in tigaia de teflon 2 bucati de sfecla rosie, 4 mere si 2 ridichi taiate fin. Adauga-le sucul obtinut din 1/2 de lamaie, 2 linguri ulei de masline si un praf de scortisoara.

Mai multi bani
Nu te astepti la nici o marire de salariu, parintii (socrii) nu pot sa te ajute, nu mai speri la vreun castig la loterie… Asadar, cum sa ai mai multi bani?

  • Scapa de datorii – acum! Oricat ar fi de tentante, imprumuturile de la banci te pot angrena in situatia de datornic etern: daca nu ai reusit sa aduni suma respectiva, ce te indeamna sa crezi ca iti va fi usor sa platesti de doua ori mai mult? Lucrul este valabil pentru cardurile de credit, ratele la produsele electrocasnice, masina sau casa. Daca vrei sa achizitionezi un obiect mai scump, incearca sa pui deoparte, intr-un cont lunar, o suma cat mai mare. Astfel, in cateva luni poti sa strangi cel putin un avans si reusesti sa iti evaluezi si puterea financiara. Avansul va fi mai mare, ratele mai mici si dobanda cumulata – evident, mai scazuta.
  • Fii mai atenta la consumul de energie electrica – nu uita becurile aprinse sau diverse aparate in functiune.
  • Foloseste telefonul mobil doar atunci cand nu ai optiune – vei avea doar surprize placute la plata facturii.
  • Tine un jurnal al cheltuielilor zilnice. Vei avea un control al lucrurilor pe care le-ai cumparat sau in care vrei sa investesti. Vei vedea cat de multe cheltuieli sunt, pur si simplu, inutile.
  • Fa-ti un pachetel cu mancare pentru serviciu; vei economisi cel putin 50.000 de lei pe zi, adica aproape 13 milioane pe an!
  • La cumparaturi, aplica o regula cu efect garantat: daca doresti sa cumperi un lucru, asteapta cateva zile. Daca ti-l doresti in continuare, inseamna ca iti este necesar si ca nu vei face o cheltuiala fara rost.
  • Nu folosi masina pentru drumurile scurte – reduci costurile benzinei si scapi de chinul (si costul) parcarii.

Mai multa odihna
 
In medie, ne petrecem 25 de ani din viata in pat; si totusi, din ce in ce mai multi oameni (in special femei) sufera de insomnie.

  • Cei care ne fura cel mai adesea somnul sunt nicotina, cofeina si alcoolul. Cofeina ramane in organism in jur de cinci ore – si de cinci ori mai mult in cazul femeilor insarcinate. Fumatorilor le trebuie in jur de o ora pana cand pot merge la culcare. Alcoolul te ameteste la inceput, dar deshidratarea iti poate intrerupe somnul mai tarziu.
  • Stabileste-ti un program fix al orelor de somn. Acesta functioneaza la fel de bine in cazul bebelusilor, al copiilor si adultilor, pentru ca sistemul nervos invata sa recunoasca semnalele care insotesc momentul odihnei.
  • Inainte de culcare, nu iti suprasolicita creierul cu discutii, certuri sau programe tv.
  • Fa o baie calda, in care ai pus cateva picaturi de ulei de levantica sau de geranium ori spuma de baie relaxanta. Aproape imediat, diferenta de temperatura dintre baia calda si racoarea din dormitor va declansa aparitia somnului.
  • Bea un pahar cu lapte sau ceai de plante cald inainte de culcare. E foarte bun pentru somn, dar nu uita ca nevoia de a merge la toaleta s-ar putea sa te trezeasca in timpul noptii. Evita mesele copioase.
  • O carte usoara, relaxanta, ar putea fi exact ce-ti trebuie pentru a adormi mai repede.
  • Ai grija ca in dormitor sa fie racoare, liniste si intuneric, pentru a stimula productia de melatonina, care te ajuta sa dormi.
  • Schimba-ti salteaua o data la zece ani si alege-ti o perna buna.

Mai multa distractie
 
Asculta bancurile colegilor si razi cu pofta atunci cand este cazul. Incearca sa retii glumitele si sa le spui si tu la randul tau, ori de te ori ai ocazia. Pastreaza-ti veselia si nu iti mai face probleme din orice fleac.
Nu uita ca fiecare eveniment are exact importanta pe care i-o dai tu insati: incearca sa te bucuri mai mult de cele fericite si treci cu vederea peste cele mai putin vesele. La sfarsit de saptamana, programeaza-ti intotdeauna cate ceva distractiv (intalniri cu prietenii) si nu rata cele mai noi filme si spectacole de teatru. Din cand in cand, mergi la discoteca sau la club – dansul e una dintre cele mai bune terapii antistres.
 
Mai multa intelegere
 
Uneori simti ca relatia voastra nu mai este ca inainte, ca va indepartati incet unul de celalalt? Incearca sa aplici cateva reguli simple.

  • Rasfoieste albumele cu fotografii si gandeste-te la vremea cand au fost facute. Incearca sa-ti amintesti cum simteai si gandeai atunci.
  • Rezerva-ti timp pentru indeletniciri comune, activitati, hobbyuri sau pasi-uni care va unesc.
  • Largiti-va cercul de prieteni comuni, incearca sa fiti un cuplu sociabil: organizeaza mici petreceri, intalniri, aniversari pentru fiecare eveniment important din viata voastra.
  • Iesiti impreuna in oras, invitati-va pe rand la o intalnire-surpriza ori de cate ori aveti ocazia: saptamanal, lunar.
  • Incearca sa spargi rutina zilnica. Plictiseala generala te poate face sa te simti plictisita si de partener.

 

Mai multe de la profesie

 

Te-ai plictisit de munca de la serviciu, insa esti legata de ea fiindca doar la asta te pricepi cel mai bine si o faci de cativa ani buni, iar un nou inceput te inspaimanta? Sau nu? Raspunde la intrebarile acestui test si vei afla cum te raportezi la serviciul tau.
 
1 Postul pe care il ai iti ofera impliniri si provocari
2 Iti ofera ocazia sa arati tot ce poti?
3 Te ajuta sa te dezvolti tu, ca persoana?
4 Iti da o idee asupra felului in care va progresa cariera ta pe viitor?
5 Simti ca ai vrea sa faci ceva diferit, dar nu stii de unde sa incepi schimbarea?
6 A pastra un echilibru intre timpul petrecut la serviciu si cel de odihna si relaxare este o continua provocare?
7 Ai deja o cariera si simti ca nu detii prea mult controlul asupra directiei in care o va lua
8 Ti se pare mai usor sa identifici responsabilitatile decat realizarile tale de la serviciu?

Daca la cele mai multe intrebari raspunsul este „da”, ar trebui sa te gandesti in mod serios sa-ti schimbi serviciul sau cariera.
Chiar daca acest pas implica efort si un anumit grad de risc si stres, pe termen lung este mult mai benefic pentru tine decat stagnarea intr-un post care nu ti se potriveste.
Fa-ti un CV, testeaza piata muncii, invata foarte bine tehnica interviului. Vorbeste cu seful tau direct despre problemele legate de locul de munca. E posibil ca impreuna sa reusiti sa le rezolvati.

 
Mai mult timp
 
Ai impresia ca sfarsitul de saptamana trece ca vantul? Nu esti singura. Dar, daca poti sa-ti pastrezi macar o parte din timp numai pentru tine, vei simti imediat diferenta. Iata cateva tehnici de organizare a timpului petrecut acasa.
 
Fa-ti o lista de sarcini
Lista te ajuta sa stabilesti prioritatile. Scrie din timp tot ceea ce ti-ai dori sa faci in week-end, apoi scrie un punctaj in dreptul fiecareia, in ordinea descrescatoare a importantei.

Stabileste-ti teluri realiste
Lista ar trebui sa cuprinda o combinatie de sarcini obligatorii (spalat rufe, aprovizionare etc.) si activitati care iti fac placere (intalnire cu prietenii, sedinta de fitness, cosmetica). De obicei, acestea sunt lasate la urma – nu insa si daca iti stabilesti un program fix pentru treburile casnice. Ce poti face in acest timp?

Scapa de cateva „maimute”
„Maimutele” sunt treburi casnice pe care le cari in spate. Scopul tau e sa scapi de ele – asadar, imparte-le! Chiar si una mai putin („Draga, tu intotdeauna cureti baia mai bine decat mine…”) inseamna un castig important de timp. Daca iti permiti sa platesti pe cineva sa te ajute, foarte bine! Daca nu, angreneaza toata familia – si copiii – in ducerea la bun sfarsit a sarcinilor casnice.

Mihaela Doina Radulescu;
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie