Care este legătura dintre Alzheimer, Parkinson și zațul de cafea?

Un studiu arată că zațul de cafea ar putea fi folosit într-un nou tratament pentru Alzheimer și Parkinson. Punctele cuantice de carbon pe bază de acid cafeic – care sunt fabricate cu reziduurile de la o ceașcă de cafea, s-au dovedit a fi promițătoare în tratarea tulburărilor neurodegenerative.

Medicamentele ieftine au ajutat la protejarea împotriva efectelor bolii Parkinson în experimentele de eprubetă, atunci când boala a fost cauzată de un pesticid numit paraquat, au descoperit cercetătorii americani.

Aceștia speră că tratamentul ar putea fi folosit pentru a ajuta persoanele aflate în stadiile incipiente ale demenței, precum și pentru a preveni evoluția bolii.

Potrivit The Sun, autorul principal, Jyotish Kumar, de la Universitatea Texas din El Paso, a declarat: „CACQDs au potențialul de a fi transformatoare în tratamentul tulburărilor neurodegenerative.

„Acest lucru se datorează faptului că niciunul dintre tratamentele actuale nu rezolvă bolile; ele ajută doar la gestionarea simptomelor. Scopul nostru este de a găsi un tratament prin abordarea fundamentelor atomice și moleculare care determină aceste afecțiuni.”

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni și se crede că este cauzată de acumularea de proteine în creier, inclusiv tau și amiloid. În prezent, nu există un tratament pentru această boală, deși trei medicamente promițătoare pentru încetinirea progresului acesteia sunt în curs de testare.

Boala Parkinson este o afecțiune a creierului care poate provoca tremurături involuntare, mișcări lente și mușchi rigizi sau inflexibili.

Nu există un tratament, dar dacă este depistată la timp, schimbările în regimul alimentar și exercițiile fizice, fizioterapia, medicamentele și, în unele cazuri, intervenția chirurgicală pe creier pot ajuta la încetinirea progresiei bolii.

Noul studiu, publicat în Environmental Research, a analizat CACQD, care, speră experții, ar putea sta la baza unui tratament ieftin pentru ambele afecțiuni. Aceștia sunt derivați din acidul cafeic, un tip de antioxidant care se găsește în cafea.

Compusul este unic, deoarece este capabil să treacă de bariera hemato-encefalică și să influențeze organul, potrivit profesorului Mahesh Narayan, de la Universitatea Texas din El Paso.

CACQD-urile sunt obținute prin fierberea probelor de cafea măcinată la 200°C timp de patru ore pentru a modifica structura de carbon a acidului cafeic.

Cercetătorii au descoperit că medicamentul propus a ajutat la eliminarea radicalilor liberi – molecule din organism care sunt legate de o serie de afecțiuni, inclusiv de Parkinson – și la prevenirea deteriorării lor în experimentele cu eprubete.

De asemenea, a împiedicat acumularea proteinelor amiloide care cauzează Alzheimer, fără efecte secundare semnificative, au declarat cercetătorii. Aceștia speră să testeze medicamentul în continuare pentru a vedea cât de eficient este în tratarea Alzheimer și Parkinson, cu scopul pe termen lung de a produce o pastilă.

„Este esențial să abordăm aceste tulburări înainte de a ajunge în stadiul clinic. În acel moment, este probabil prea târziu. Toate tratamentele actuale care pot aborda simptomele avansate ale bolilor neurodegenerative sunt pur și simplu peste posibilitățile celor mai mulți oameni. Scopul nostru este de a veni cu o soluție care poate preveni majoritatea cazurilor de aceste afecțiuni la un cost care să fie gestionabil pentru cât mai mulți pacienți posibil”, a declarat profesorul Narayan, mai scrie sursa citată anterior.

A apărut revista Avantaje ediția de noiembrie 2023. Luna aceasta vă surprindem cu un număr cu adevărat special, cu un DOSAR în care dezbatem tulburările de personalitate cele mai des întâlnite, cu subiecte de sănătate considerate tabu dar și cu invitați- surpriză:

EXCLUSIV AVANTAJE:

CRISTIAN DIACONESCU – Diplomat de carieră și fost ministru de externe, totul pornind de la o bază juridică, Cristian Diaconescu poate oferi context pentru cele mai „fierbinți' subiecte ale zilei. În interviul Din ediția de noiembrie poți citi o sinteză a ceea ce înseamnă rolul României în UE, fenomenul fake news, dar și noile direcții de dezvoltare – cum ar fi energia verde și folosirea inteligenței artificiale.

DOSAR SPECIAL – Tulburările de personalitate

Cauzele exacte ale tulburărilor de personalitate nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că o combinație de factori genetici, chimici și de mediu pot contribui la dezvoltarea lor.

PARANOICUL – Personalitatea paranoică nu este un caz de nebunie, este doar un om cu o înclinație permanentă spre suspiciune și neîncredere.

HISTRIONICUL – În prima zi, pare charismatic, te vrăjește. A doua zi, te cam obosește.

A treia zi, deja ai vrea să-l tragi din priză. Cine să fie? Un individ cu personalitate histrionică.

PERFECȚIONISTUL – „Dușmanul binelui e mai binele', se spune. Cel care nu este niciodată mulțumit riscă să nu-și termine treaba la timp. În plus, îi critică la nesfârșit pe cei din jur. Rău pentru el, rău pentru toată lumea.

DEPENDENTUL – Dacă te sufocă, poți să te scuturi de el și să scapi. Dar ce se va întâmpla cu el după aceea? Dependentul este expus unor riscuri dintre cele mai grave.

DEPRESIVUL – Cum să ne purtăm cu personalitatea depresivă atunci când face parte din viața noastră? Dacă se leagă de evenimente concrete, dacă are cauze certe, dacă este o stare temporară, depresia este o maladie. Dacă este un fel de a fi permanent al cuiva, vorbim despre o personalitate dizarmonică de tip depresiv.

Vrei să te bucuri de o căsnicie fericită? Atunci fii foarte atentă la primul și cel mai important pas pentru reușita în doi: alegerea partenerului de viață! Vă plac aceleași lucruri și vă ghidați în viață după aceleași valori? Cu siguranță, el va fi alesul! Sau poate că, deși nu vă înțelegeți întotdeauna, vă completați reciproc – doar știe oricine, contrariile se atrag.

Ești prizoniera dragostei? Când ne îndrăgostim, viața noastră gravitează în jurul persoanei iubite și pare că nimic altceva nu mai există în jur. Dar dragostea nu înseamnă acapararea unuia de către celălalt. Viața fiecăruia are o multitudine de fațete pe care nu le putem neglija, oricât de mult am fi preocupați de partener și de dragostea pentru el.

Citește revista aici: https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate