Sfaturi de la cei mai longevivi oameni de pe planetă pentru a încetini procesul de îmbătrânire
Ai auzit de Zonele Albastre? Acestea sunt cinci locuri din întreaga lume, în Grecia, Italia, Costa Rica, California și Japonia, unde mulți locuitori trăiesc până la vârsta de 100 de ani. Iată ce sfaturi dau cei mai longevivi oameni de pe planetă.
Poate părea o pură coincidență, dar există asemănări remarcabile între stilul de viață, obiceiurile și dietele acestor centenari celebri.
Nu numai că trăiesc o viață lungă – mulți dintre cei din Zona Albastră sunt, de asemenea, în mare parte lipsiți de boli cronice, potrivit lui Dan Buettner, cercetător la National Geographic, scrie The Sun.
Zvonul din jurul acestor regiuni de longevitate provine dintr-un studiu publicat de Dan și echipa sa în 2016, care a studiat stilul de viață al oamenilor din Sardinia, Italia; Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California; și Okinawa, Japonia.
Cercetătorii au identificat nouă practici comune pe care locuitorii din aceste regiuni le urmau, care ar putea explica de ce trăiesc mai mult timp.
Supranumite „Power Nine”, acestea se încadrează în diferite categorii, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și chiar viața socială.
Dan a declarat pentru Medical News Today: „Stilul de viață și mediul acestor oameni ne oferă instrucțiuni și indicii despre cum ne putem configura viața pentru a trăi mai mult”.
Se mișcă în mod natural. Cei din Blue Zoners încorporează exercițiile fizice în viața lor, dar, după cum a spus Dan, ei „nu pompează forță, nu aleargă maratoane și nu se înscriu în săli de sport”
„În schimb, ei trăiesc în medii care îi îndeamnă în mod constant să facă mișcare fără să se gândească la asta”, a explicat el.
Acest lucru poate include lucrări de grădinărit, plimbări prin grădină și multe plimbări.
Au un scop în viață. „Să-ți cunoști sensul scopului tău valorează până la șapte ani de speranță de viață în plus”, a declarat Dan.
El a precizat că locuitorii din Okinawa numesc acest lucru Ikigai”, iar cei din Nicoyans îl numesc „plan de viață”, care se traduce aproximativ prin „de ce mă trezesc dimineața”.
Reduc stresul. Toată lumea se poate confrunta cu stresul, chiar și cei mai longevivi oameni de pe planetă. Dar Dan a avertizat că acesta poate duce la inflamații cronice, care sunt legate de bolile legate de vârstă.
Nu mănâncă până se satură. Deși mulți dintre noi continuăm să mâncăm până când nu mai avem loc în burtă, locuitorii din Okinawa practică ceea ce se numește regula dietei de 80% sau „hara hachi bu”.
Aceasta presupune să dai la o parte farfuria de mâncare atunci când ești plin în proporție de 80 la sută. Potrivit lui Dan, „diferența de 20 de procente dintre a nu-ți fi foame și a te simți sătul ar putea fi diferența dintre a pierde sau a lua în greutate”.
Mănâncă multe plante. Majoritatea oamenilor longevivi au în cea mai mare parte o dietă bazată pe plante, răsfățându-se cu pește și ouă de câteva ori pe săptămână și având carne doar la ocazii speciale.
Fasolea figurează foarte mult în dieta lor. Iar când vine vorba de lactate, ei preferă cantități mici de brânză sau iaurt în locul laptelui.
Beau cantități moderate de vin. Majoritatea celor din Blue Zoners vor bea în mod regulat, dar moderat. Secretul este de a nu bea mai mult de unul sau două pahare pe zi.
Apartenența la o comunitate. Cei mai mulți centenari aparțin unui fel de comunitate, dar nu trebuie să fie neapărat una bazată pe credință.
Îi pun pe cei dragi pe primul loc. Cei mai longevivi oameni trăiesc aproape de părinții și bunicii lor îmbătrâniți, se dedică unui partener de viață și investesc timp și dragoste în copiii lor, a spus Dan, mai scrie sursa citată anterior.
Păstrează un cerc social care susține comportamente sănătoase. „Cei mai longevivi oameni din lume au ales, sau s-au născut în, cercuri sociale care au susținut comportamente sănătoase”, a mai spus cercetătorul.
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: „Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/