Sex in timpul sarcinii si imediat dupa…

In general, medicii discuta prea putin cu viitorii parinti, – si inainte, si dupa aparitia sarcinii. Ei se limiteaza la masurari, recomandarea unor analize si la respectarea unui grafic de control impersonal, care nu spune nimic pacientelor. Se uita incruntati la ecografii, fara sa le explice ce inseamna "LA, BCF, DPN, DBP" etc., lasandu-i pe viitorii parinti – speriati de "neintelegerea" nuantelor alb-negre de pe petecul de hartie – sa umble de la un medic la altul, in speranta ca vor gasi pe cineva care sa le aduca linistea.

Sarcina nu este o boala…

De cele mai multe ori, medicii uita sa-i atraga atentia viitoarei mamici asupra faptului ca sarcina nu este o boala. Daca ar fi sa grupam intrebarile pe care femeile insarcinate le pun medicului, constatam ca acestea se refera la ce au voie sa faca si ce nu – ce sa manance, ce sa bea, cat sa se odihneasca, cand sa faca sport etc.

Raman insa si subiecte ocolite, in parte, din necunoastere, in parte, din cauza unei pudori exagerate, induse si intretinute de familiile unde nu exista comunicare.

Am remarcat ca pe o curiozitate faptul ca, in primele luni de sarcina, putine gravide intreaba despre contactul sexual.

Dupa luna a cincea, a sasea, numai o persoana din zece mai aduce vorba despre asa ceva. De cele mai multe ori, medicul le raspunde: "Nici nu poate fi vorba…", ca si cum un contact sexual in perioada de sarcina ar fi in afara legii. Acest aspect, explicat cu rabdare, ar putea fi inteles de la caz la caz si ar rezolva micile tensiuni aparute intre parteneri, tensiuni care pot genera discutii sau gesturi ce pot ramane in subconstientul hipersensibilizat al viitoarei mame, generand reactii cu efect intarziat (dupa luni bune sau chiar ani de la nastere).

Contactele sexuale nu sunt interzise la o gravida cu o sarcina normala, fara complicatii. Evident, se recomanda ca acestea fie mai rare, cu evitarea pozitiilor suprapuse, din motive lesne de inteles.
Ar fi bine ca, in ultimul trimestru de sarcina, contactele sexuale sa se rareasca si mai mult si sa se foloseasca prezervativul; sperma contine prostaglandina care, absorbita prin mucoasa vaginala, ar putea declansa contractii uterine, punand in pericol sarcina.

In aceasta perioada, igiena intima trebuie facuta cu mai multa atentie, deoarece secretiile vaginale se modifica atat cantitativ, cat si calitativ, nefiind exclusa aparitia unor micoze. Pe de alta parte, spalaturile intravaginale nu trebuie sa devina o obsesie, intrucat glandele aferente vor produce mai mult, pe masura ce se incearca indepartarea secretiilor; solutiile folosite fara consultarea medicului pot determina schimbarea pH-ului local, devenind un pericol pentru membranele sacului gestational (se poate rupe apa).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex