Semnele unei prietenii toxice care îți va face mai mult rău decât bine

Cu cât o prietenie este mai lungă, cu atât este mai valoroasă. Este dificil să încetezi să mai comunici cu vechii prieteni, dar, uneori, este absolut necesar. O prietenie bună poate deveni mai slabă de-a lungul anilor și se poate dovedi chiar inutilă pentru ambele părți implicate.

Este esențial să fim conștienți de semnele unei prietenii toxice pentru a ne proteja bunăstarea. Mai jos sunt câteva dintre semnele la care ar trebui să fim atenți:

  1. Critica excesivă și jignirile: Un prieten adevărat ar trebui să te sprijine și să te ridice, nu să te critice sau să te jignească constant. Dacă simți că prietenul tău te desconsideră și te face să te simți inferior, acesta poate fi un semn al unei prietenii toxice.
  2. Manipularea și controlul: Un alt semn al unei prietenii toxice este manipularea și controlul excesiv asupra vieții tale. Dacă prietenul tău încearcă să te manipuleze sau să-ți dicteze comportamentul, în loc să te susțină în alegerile tale, ar trebui să iei în considerare serios această problemă.
  3. Egoismul și lipsa de empatie: O prietenie sănătoasă se bazează pe empatie și preocupare reciprocă. Dacă prietenul tău se comportă în mod egoist și nu manifestă niciun interes pentru ceea ce simți sau treci, aceasta poate fi o indicație a unei prietenii toxice.
  4. Gelozia și competitivitatea nesănătoasă: Un alt semn al unei prietenii toxice este gelozia și competitivitatea nesănătoasă. Dacă prietenul tău nu îți poate fi sincer bucuros de succesul tău și încearcă mereu să se compare cu tine sau să te depășească, ar trebui să fii atent la aceste comportamente.
  5. Lipsa de încredere și trădarea: O prietenie bazată pe încredere este esențială pentru o relație sănătoasă. Dacă simți că nu te poți baza pe prietenul tău sau că acesta a încălcat încrederea voastră prin trădări sau minciuni, ar trebui să iei în considerare distanțarea de această relație.
  6. Emoții negative constante: Dacă prietenia ta te face să te simți mereu stresat, neliniștit sau trist, este posibil să fie o prietenie toxică. Relațiile sănătoase ar trebui să aducă bucurie și sprijin, nu emoții negative constante.
  7. Absența comunicării sănătoase: O prietenie sănătoasă implică comunicare deschisă și sinceră. Dacă simți că nu poți vorbi cu prietenul tău despre sentimentele tale sau că comunicarea voastră este mereu tensionată, acesta poate fi un semn al unei prietenii toxice.

Este important să recunoaștem semnele unei prietenii toxice și să fim dispuși să ne protejăm sănătatea emoțională și psihică. Dacă simți că o prietenie te face mai mult rău decât bine și nu există posibilitatea de a rezolva problemele în mod sănătos, poate fi necesar să te distanțezi sau să închei relația respectivă. În cele din urmă, prioritizarea bunăstării tale și a sănătății tale emoționale este esențială pentru o viață fericită și echilibrată.

Foto: 123RF

Ediția de iulie a revistei Avantaje este ca un balsam pentru suflet. Oferă de toate pentru toți, iar mințile curioase își vor găsi aici subiectul favorit, din orice domeniu. Bucură-te de această minunată vară, fii recunoscătoare pentru toate darurile vieții și rămâi alături de noi, de revista Avantaje:

Beauty

– Obiceiuri care te fac să pari mai în vârstă: știm cu toții că îmbătrânirea este inevitabilă, dar unele obiceiuri și lipsa unei rutine sănătoase accelerează procesul și adaugă tenului, corpului și atitudinii unei persoane mulți ani peste vârsta reală.

Nutriție

– Ai intoleranță la gluten? Iată ce trebuie să afli: glutenul este considerat un alergen periculos fiind trecut în rândul celor 14 alergeni alimentari legiferați în Uniunea Europeană care trebuie evidențiați pe toate listele de ingrediente.

Interviu

– Narine Abgarian a cucerit de la primul ei roman tradus în limba română, „Din cer au căzut trei mere' (Humanitas Fiction, 2021). Publicația The Guardian a inclus-o pe scriitoarea armeancă în lista celor mai buni șase autori contemporani europeni, iar romanul „Simon' (Humanitas Fiction, 2023) a câștigat premiul Bolșaia Kniga – Premiul Cititorilor în Rusia.

Prilejul interviului a fost vizita lui Narine la București pentru lansarea traducerii în limba română a romanului „Simon'.

Psiho

– Bărbați care pot cuceri orice femeie, pentru că au curaj să intre în vorba cu oricine și pot spune exact ceea ce consideră că vrea acea persoană să audă, pentru a o cuceri. Din perspectiva carierei sau a banilor, acești bărbați sunt adevărați vânători care își propun anumite scopuri pe care le ating folosindu-se de o gamă variată de tactici sau comportamente. În dormitorul conjugal însă, comportamentul lor lasă mult de dorit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie